Alevi Haber Ajansi

KESK: OHAL Komisyonu derhal lağvedilmeli – VİDEO

PİRHA- KESK EŞ Genel Başkanı Aysun Gezen, Milkiyeliler Birliği’nde yaptığı açıklamada, OHAL İnceleme Komisyonu’nun iktidarın ve yargının aparatı olduğunu belirterek, “komisyon derhal lav edilmelidir” dedi. CHP Ankara milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’da, 12 Eylül benzeri bir tabloyu aşan bir sürecin yaşandığına dikkat çekerken, HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Sadece KHK’liler, KESK’liler değil tüm kamuoyunun, anayasayı çiğneyen hukuksuz komisyona karşı çok yüksek sesle çok net bir tepki vermeli” dedi.

Haberin Videosu

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun lağvedilmesine ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısına HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, CHP Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya,  İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve KHK’li Barış Akademisyenlerinden Cenk Yiğiter’in yanı sıra çok sayıda KESK üyesi katılım gösterdi.

Basın açıklamasını, KESK Yürütme Kurulu adına Eş Başkan Aysun Gezen okudu.

“OHAL KOMİSYONU, OYALAMA KOMİSYONUNA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Aysun Gezen yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrası uygulanan politikaların adeta Nazi Almanya’sını aratmadığını belirterek şunları ifade etti;

“Bilindiği üzere; KHK’lar eliyle ve Resmi Gazete’de isimlerinin yayınlanmasıyla on binlerce kamu emekçisi ihraç edildi. İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması içeride ve dışarıda itirazların yükselmesine neden olunca ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca hızla bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. “3 ay sürmez” denilen OHAL 2 yıl sürmüş, “başvuruları 2 yılda sonuçlandıracaktır” denilen OHAL Komisyonu 4. Yıla taşmıştır. Dolaysıyla OHAL pratikte kalıcı hale getirilmiştir. Hukuki değil idari bir organ olarak kurulan hükümet güdümündeki komisyonun çalışma yöntemi, esası ve karar alma hızı telafisi mümkün olmayan dramların yaşanmasına neden olmuştur. İktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek onu da zamanla göreceğiz.”

“OHAL KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR”

KESK’lilerin iade oranının %30’u geçtiğini söyleyen Aysun Gezen, yerel yönetimler hariç tutulduğunda ise her 100 KESK’li den 60’ı iade edildiğini, bunun da komisyonun, bir düşman hukuku olarak geliştirilen kayyum politikasının tamamlayıcı unsuruna dönüştüğünün göstergesi olduğunu belirterek, “Anlaşılan iktidar, ihraçlara ilişkin mücadelemize olan öfkesini komisyon üzerinden de bir hınç almaya dönüştürmektedir. KESK’lilerin dosyalarının özellikle sonlara bırakılmasının ve hala 2.744 dosyanın görüşülmemiş olmasının bir hükümet talimatı olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Son olarak, devletin her organın, her kurulunun, her yapısının kuruluşu usulüne göre imzalanmış uluslararası sözleşmelere, anayasaya ve yasalara uymak ve bu hükümler çerçevesinde görevlerini yürütmelidir diyen Aysun Gezen  “OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Mağdur olan ihraç kamu emekçilerinin mağduriyet giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“12 EYLÜL’Ü AŞAN BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

CHP Ankara milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’da, 12 Eylül benzeri bir tabloyu aşan bir sürecin yaşandığını söyleyerek şunları ifade etti;

“Ne yazık ki bugün de 20 Temmuz darbesinden sonra benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Sormak istiyorum KESK ve KESK’e bağlı mücadele örgütleri ve bu örgütün üyeleri demokrasi özgürlük ve barıştan başka neyi savundular. Cemaatlerle, tarikatlarla hiçbir ilişkilerinin olmayacağını dünya alem biliyor ama bunların dertleri Fethullah Gülen örgütlenmesi ya da 15 Temmuz hain darbe girişimi yapanlarla hesaplaşmak değil, bunların dertleri bu ülkede demokrasi özgürlüğü barışı yok etmek.”

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Sadece KHK’liler, KESK’liler değil tüm kamuoyunun, anayasayı çiğneyen hukuksuz komisyona karşı çok yüksek sesle çok net bir tepki vermeli” diyerek , “Çünkü yüzbinlerce insanın kaderini elinde bulunduran bu komisyon maalesef haksızlığa devam ediyor. İnsanların kaderiyle zalimce ve vicdansızca oynuyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği Genel Eş başkanı Öztürk Türkdoğan ise, ”Biz her zaman söylüyoruz bu bir sosyal aynı zamanda siyasal bir mücadele. Evet bir yanıyla hukuksal mücadele, bir yanıyla da halk mücadelesi. Dolayısıyla bu mücadeleyi hep birlikte sürdürmeye kararlıyız ve sürdürüyoruz. Bizim dernek bünyesinde oluşturduğumuz Komisyonlar vasıtasıyla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Avrupa konseyi nezdinde de bu çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle sahada  KESK ve KESK’e bağlı sendikaların mücadelesinin çok önemli olduğunu, dayanışmasının çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak gerekiyor dedi

KHK’li Akademisyen Cenk Yiğiter’ de, Almanya’da yaşanan sürecin bir benzerinin Türkiye’de yaşandığına dikkat çekerek “ mantık ve pratik aynı. Başka insanı başka yurttaşlık statüsünde yurttaşlık olmayan bir statüye itekleme pratiği” dedi.

PİRHA/ANKARA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak