Alevi Haber Ajansi

‘Hasankeyf ve Munzur’a sessiz kalmak ihanettir’-VİDEO

PİRHA- Çanakkale’de Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde altın madeni projesi kapsamında yapılan ağaç katliamına yönelik başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan Tiyatrocu Ali Yıldırım, ülkenin farklı bölgelerinde doğaya ciddi anlamda saldırıların olduğunu vurguladı.  Yıldırım, “Her kim ki ben çağımdan ve su içtiğim toprağımdan yanayım diyor ise Çanakkale’deki Hasankeyf ve Munzur’daki insanlarla dayanışma içerisinde olması gerekiyor” diye konuştu. 

Haberin Videosu

Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı Köylü Balaban Mevkii’nde altın madeni projesi kapsamında yapılan ağaç katliamına yönelik başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ 19’uncu gününe girdi.

Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan tiyatrocu Ali Yıldırım, Kaz Dağları, Hasankeyf ve Munzur’da yaşanan doğa katliamlarının ciddi bir saldırı olduğunu belirterek ortak mücadele çağrısı yaptı.

“DOĞAYA CİDDİ SALDIRI VAR”

Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamına binlerce insanın karşı durduğunu ifade eden Yıldırım, yaşam alanlarına karşı bir saldırı olduğunu söyledi. Artvin, Hasankeyf ve Munzur’da aynı projelerin uygulanmaya çalışıldığını belirten Yıldırım, “Kaz Dağları’ndaki doğa katliamını protesto etmek, sebeplerini anlamak ve anlatmak için buradayız. İstanbul’dan bir grup arkadaş olarak geldik. Buradaki ağaç katliamını gördüm. Buraya tekrar gelme ihtiyacı hissettim. Sadece burada değil ülkenin birçok yerinde ciddi anlamda saldırılar var. Aynı şekilde Artvin’de altın çıkarıyorlar. Toprağı ve yer altı sularını zehirliyorlar. Yine Hasankeyf ve Munzur’da projeler var.  Nefes alabileceğimiz ormanlara, doğaya saldırı var. Buna karşı mutlaka mücadele etmek, bir araya gelmek lazım” dedi.

“DERSİM’E SESSİZ KALMAK İHANETTİR”

Ülkenin farklı bölgelerindeki doğa katliamlarına da aynı şekilde duyarlılık gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, bunlar karşısında ses çıkartılmamasının samimi olmayacağına dikkat çekti. Yıldırım “Kaz Dağları’ndaki bu katliama karşı çıkarken Hasankeyf’teki o 12 bin yıllık tarih yıkımına ve insanlık tarihinin bilincinin ortadan kaldırılmasına sessiz kalmak samimi bir davranış değildir. Bilim insanları yine Munzur Dağları’ndaki suyun bir buzul olduğunu ortaya çıkardı. Dolayısıyla bu buzulun ortaya çıkartılması ile birlikte erimesi yeniden küresel ısınmanın farklı boyutları ile yüz yüze geleceğiz. Bu sadece Dersim’e değil bütün insanlığa ihanettir. Bütün bunların durdurulmasını istiyorum. Sonuna kadar da mücadele edeceğim” diye konuştu.

“SUYU VE TOPRAĞINDAN YANA OLAN MÜCADELEYE”

“Her kim ki ben çağımdan ve su içtiğim toprağımdan yanayım diyor ise bu mücadelenin içerisinde olması gerekiyor” diyen Yıldırım, doğa katliamlarının birbirinden bağımsız olarak ele alınamayacağını vurguladı. Yıldırım, şunları ifade etti:

“Birey olarak burada bulunmam çok önemli. Kendisini özgür birey hisseden herkesin buraya gelip burada yaşayan halk ile dayanışma içerisinde olması gerekiyor. Çanakkale’deki insanların da Hasankeyf’teki, Munzur’daki insanlarla dayanışma içerisinde olması gerekiyor. Özgür ve çağdaş insanın yapması gereken en önemli şeylerden bir tanesi budur. Her kim ki ben çağımdan ve su içtiğim toprağımdan yanayım diyor ise bu mücadelenin içerisinde olması gerekiyor. Ben tiyatrocuyum ve dolayısıyla bunu tiyatro sanatı ile dile getiriyorum. Bu mücadeleye sanat ile katkı sunmaya çalışacağız.”

Ahmet Bakır/Ersin Özgül
ÇANAKKALE

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak