Alevi Haber Ajansi

Eski PSAKD Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir tahliye edildi

PİRHA- KHK’lerle ihraç edilen eğitimci ve eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir ile ile Eğitim Sen Malatya eski Şube Başkanı Tarık Kaya Malatya’da görülen ilk duruşmada denetimli serbestlikle tahliye edildiler.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi önceki dönem başkanı Songül Tunçdemir’in mahkemesi, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

12 Şubat 2019’ta tutuklanan Tunçdemir’e destek için duruşmaya HDP  İstanbul Miletvekili Zeynel Özen ,HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP PM üyesi Çilem Küçükkeleş, PSAKD, ABF AKD, AKDF ,DAD genel başkanları, şube yöneticileri ve üyeleri katıldı.

TUNÇDEMİR TÜM SUÇLAMALARI REDDETTİ

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, Elazığ Cezaevi’ndeki Tunçdemir ve Kaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Songül Tunçdemir, SEGBİS yöntemiyle katıldığı duruşmada şahsına yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmeyerek şu savunmayı yaptı:

“8 Mart etkinliğine katılıp öncesinde çağrı yapmam dahi iddianameye eklenmiş. Bunun yasadışı olduğunu düşünmüyorum. Katıldığım eylemlerde atılan slogan, açılan pankartlar dahi sorumlu tutulmaya çalışılıyorum. Hiçbir yasadışı eyleme katılıp, slogan atmadım. Facebook fotoğraflarıma etiketlendiğim kareler dahi suç görülmüş. Bunları kabul etmiyorum. Evet, Çadır Derneği’nin üyesiyim. Dernekçiliği bilirim ve bu nedenle de daha çok prosedür konusunda yardımcı oldum.”

TARIK KAYA: SADECE EĞİTİM EMEKÇİSİYİM

Tunçdemir ile aynı dosyada yargılanan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya ise şu savunmayı yaptı:
“Kobane eylemleri sürecinde yasadışı slogan attığım söyleniyor. Malatya’da stant açma konusunda dahi tahammül göstermeyen emniyet güçleri, bir yanlış içerisindedir. Malatya’daki birçok toplumsal olayla ilgili emniyet, benden arabulucu olmamı istemişti. İddianamede bu mevzulara dahi yer verilmiş. Ben sadece eğitim emekçisiyim.”

KOLUMAN: NEDEN BU ZAMANA KADAR BEKLENDİ

PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı ve aynı zamanda avukat olan Cafer Koluman ise yargı makamının önce yöneltilen suçu ispat etmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“4-5 yıl öncesinin eylem ve etkinlikleri ne oldu da bugün suç görüldü? Ok eylemlerin tehlike içerdiği söyleniyor. Madem öyle emniyet hakkında soruşturma açılsın. Neden bu zamana kadar beklendi. PSAKD 90’a yakın şubesi olup Alevi haklarını savunan bir dernektir. Yani hak temelli bir örgüttür. Tunçdemir de derneğin amaçları doğrultusunda hareket etmiştir. Yasalar zamana göre değişmez. Mevcut fezleke kes-kopyala yöntemiyle hazırlanmıştır. Bütün deliller hazırlandı. Artık tutukluluk hali son bulmalı.”

Verilen kısa aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, Tunçdemir ve Kaya’nın denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmesine, bir sonraki duruşmanın 22 Haziran’da görülmesine karar verdi.

Duruşma sonrası Alevi kurumlarının genel başkanları adliye önünde yaptıkları açıklama ile yılmayacaklarını ve demokratik siyaset mücadelelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade ettiler.

NE OLMUŞTU?

Songül Tunçdemir sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 12 Şubat 2019 Salı günü sabah saat 05.25’te evine ani polis baskını yapılarak gözaltına alınmıştı. Malatya Adliyesi’ne götürülerek hâkim tarafından ifadesi alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Ardından da Malatya Adliyesi’nde kimliğini almak için beklerken savcılık tarafından tekrar tutuklama kararı çıkarılarak hâkim karşına çıkarılmış ve daha sonra Malatya Cezaevi’ne götürülmüştü. Mahkeme ilk başta adli kontrol şartıyla serbest bırakma kararı vermesine rağmen savcılığın tekrar itirazı üzerine tutuklama kararı verilmişti. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak