Alevi Haber Ajansi

‘Baskılara rağmen HDP Sur’da oyunu artırdı’-VİDEO

PİRHA- 2016 yılında İçişleri Bakanlığı kararı ile HDP’li belediyelere kayyum atanmıştı. 31 art’ta yapılan seçimlerde ise HDP kayyum atanan belediyelerin çoğunu geri aldı. Diyarbakır Sur Belediyesi de bu belediyelerden biri. Sur Belediyesi Eşbaşkanı Feyme Filiz Buluttekin, tek adam rejiminin gasp ettiği tüm hakları geri alıp kadın perspektifini göz önünde bulundurarak daya yoğun bir şekilde çalışacaklarını kaydetti. 

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aldığı birçok belediyeye AKP hükümeti 2016 yılında kayyum atamıştı. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde ise HDP kayyum atanan birçok belediyeyi yine kazandı. Kazanılan belediyeler arasında bulunan Diyarbakır’ın Sur Belediyesi Eşbaşkanı Feyme Filiz Buluttekin, bundan sonra yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Genelde Diyarbakır özelde de Sur üzerinde yoğun baskı ve dayatmalarla tehdit altında seçime gittiklerini ifade eden Buluttekin, Sur’un ağırlıklı olarak köylerden oluştuğunu ve daha çok jandarma karakollarının yoğun baskısı olduğunu dile getirdi.

“HDP BASKIYA RAĞMEN SUR’DA OYLARINI ARTIRDI”

2014 yerel seçimlerinde HDP’nin Sur’da yüzde 55 oy aldığını ve tüm baskılara rağmen 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde oyunu yüzde 60’a çıkardığını aktaran Buluttekin, Sur’da yaşanan çatışmalardan dolayı önemli oranda dışarıya göçlerin olduğunu ve buna rağmen seçimlerde iyi bir sonuç elde ettiklerini kaydetti.

“AKP-MHP FAŞİZMİ KAYBETMEYİ İÇLERİNE SİNDİRMEYECEK”

Türkiye’deki seçimlere de değinen Buluttekin, AKP-MHP faşist rejiminin kaybetmeyi içlerine sindiremediklerini ifade ederek, “YSK’nın kararları geciktirmesinin temel nedeni belediyeleri talan etmek ve yolsuzluklarını gizlemektir” dedi.

“TEK ADAM REJİMİNE BAĞLI BİR BELEDİYECİLİK ESAS ALINDI”

HDP’nin bölgede iyi çalışıp batıda AKP-MHP faşizmini gerileterek iyi rol oynadığına dikkat çeken Buluttekin, kayyımların ilkin kadın kazanımlarına yönelerek kadın politikalar daire başkalığını ve kadın merkezlerini kapattığını hatırlattı. AKP’nin bununla birlikte kadınları toplumdan ve siyasetten koparmayı hedeflediğini belirten Buluttekin, kayyumların tek adam rejimine bağlı bir belediyeciliği esas aldıklarını ekledi.

“KAPANAN KADIN KURUMLARININ YERLERİNE YENİLERİ AÇILACAK”

Tek adam rejimin gasp ettiği tüm haklarını geri alacaklarını ifade eden Buluttekin, ileriki süreçte kadın perspektifini göz önünde bulundurarak daha yoğun bir şekilde çalışacaklarını, KHK ile kapanan kadın kurumlarının yerine yenilerini açacaklarını söyledi.

“YIKIMDAN SONRA ASİMİLASYON POLİTİKALARI BAŞLADI”

Sur’da yaşanan yıkımdan sonra ciddi asimilasyon politikalarının devreye sokulduğuna işaret eden Buluttekin, çocuklara ve gençlere kendilerini daha iyi ifade edebilecek ve enerjilerini daha iyi yönde kullanabilecekleri yeni alanlar açmayı hedeflediklerini belirtti.

Buluttekin, ayrıca kayyumların Sur ilçesinde gençleri ve toplumu zehirleyen uyuşturucu ile mücadele etmeyerek, onları pasifize ederek toplumdan koparmayı amaçladıklarını da ekledi.

Yoksulluk, işsizlik, kadın istihdamı, kooperatifleşmek, köy-kent ilişkisini tekrar kurmak ve toplumları bütünleştirmek için çalışacaklarını dile getiren Buluttekin, Sur’un yaralandığını ve kendilerinin buna karşı hizmet alanlarını büyüterek yeniden bir inşa sürecine gireceklerini kaydetti.

Dilan MORSÜMBÜL/DİYARBAKIR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak