Alevi Haber Ajansi

‘Hasta mahpuslar kasıt veya bilinçli sebebiyet verme yüzünden hayatını kaybediyor’-VİDEO

PİRHA – 355’inci F Oturmasında 2018 yılında hapishanede yaşamını yitiren hasta tutuklular konu edildi. Hapishanede yaşamını yitiren hasta mahpusların çoğu kasıt veya bilinçli sebebiyet verme yüzünden hayatını kaybetmiş. 

Hasta mahpusların durumlarına ve hapishane koşullarına dikkat çekmek amacıyla her hafta Cumartesi günleri yapılan F Oturması bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukası altında yapıldı. Her hafta bir hasta mahpusun durumunun anlatıldığı eylemde bu hafta 2018 yılında hapishanede yaşamını yitiren hasta mahpuslar konu edildi.

“Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartının açıldığı eylemde “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı. Basın metnini İHD üyesi Hatice Onaran okudu.

“TECRİT KALDIRILMALI”

DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in tecridin kaldırılması için başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 66. gününde olduğunu hatırlatan Onaran, Güven’e destek için yapılan açlık grevlerinin birçok hapishaneye yayıldığını ve açlık grevindeki mahpuslara uygulanan su, tuz, şeker ile B1 vitaminini vermeme gibi uygulamalara son verilmesini istedi. Tecridin işkence olduğunu ifade eden Onaran, hapishanelerde yeni ölümlerin olmaması için tecridin kaldırılması ve hasta mahpusların taleplerinin karşılanarak sorunların çözülmesi için adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Yaşamlarını yitiren mahpusların ölüm nedenlerinin genellikle ciddi sağlık sorunlarından kaynaklandığını söyleyen Onaran, ileri yaşlarda olan mahpusların da kalp ve kronik hastalıklardan birisi olsa bile hapishanenin olumsuz koşullarını atlatmada daha çok zorlandıklarını veya atlatamadıklarını belirtti.

“YETKİLİLERİ UYARIYORUZ”

Hapishanelerdeki ihmal ve keyfi uygulamalara son verilmesi temel hak ve özgürlüklerin sağlanması, yaşama haklarının korunması için yetkilileri uyarmak istediklerini ifade eden Onaran, haklarında bilgiye ulaşabildikleri hayatını kaybeden 22 mahpus hakkında da şu bilgileri paylaştı:

  • İbrahim Akbaba, 1948 doğumlu olan mahpus, Edirne F Tipinde tutulmaktaydı. 2015 yılında geçirdiği felç nedeniyle ellerini kullanamayan, ileri derecede kalp, şeker, tansiyon hastasıydı. Açık kalp ameliyatı geçiren ve şeker nedeniyle bir ayağı kesik olan İbrahim Akbaba, Şubat 2017’de tutuklanmış olup davası devam etmekteydi. Yani 70 yaşında çok ciddi sağlık sorunları olan bu mahpus hiçbir bürokratik işleme gerek kalmadan tutuksuz yargılanabilirdi. 6 Aralık 2017’de getirildiği Mardin’e yaklaşık bir yıl sonra 28.12.2018’de tabutla dönebildi. Bitmedi, 24 yıldır içeride olan oğlu Lokman Akbaba’nın babasının cenazesine gitmesine de izin verilmedi.
  • Koçer Özdal, 2014 yılında tutuklanan mahpus 70 yaşındaydı. Yaşından, yaşadığı hapishane koşullarından kaynaklı olarak ağır sağlık sorunları olduğunu, tek başına yaşamını idame ettiremediğini ve kendine bakacak durumu olmadığını vurgulayan dilekçelerini Bafra Kaymakamlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CIMER)’e kadar göndermesine rağmen ne durumu ne de talepleri dikkate alınmadı. Kanser teşhisi konduğu zaman ise hastalık tüm vücuduna yayılmıştı. Hastaneye yatırıldığında durumu çok ağırlaşmış, böbrek, kalp ve akciğerler artık fonksiyonlarını kaybetmişti. Yaklaşık on gün yattığı yoğun bakımda bile ne bacağından ne de kolundan kelepçe çıkartılmayan mahpusun ailesi 27 Ağustos sabahı cansız bedenini kucakladığında kolunda kelepçeden kaynaklı derin yara izlerini fark etmiştir. Bitmedi; Koçer Özdal’la son vedalaşmasını yapmak isteyen yakınları, dostları cenazesine katılamadığı gibi taziye boyunca köy ve mahallesine girişler engellenmiştir. Gene bitmedi; Bafra Kaymakamlığı aylar önce kendilerine dilekçe gönderen kuruma, vefatından iki ay sonra verdiği yanıtta durumunun iyi olduğu ve bu bilginin de halen hapiste olan oğluna gönderildiğini belirtmiştir.
  • CeIaI Şeker, 2015 yılında tedavi için gittiği hastanede, daha önce hakkında açılan bir davanın kesinleşmesi nedeniyle tutuklanarak hapishaneye götürülür. 12 yıldır diyaliz hastasıdır; hem de evde her gün 4 defa periton diyalizi, iki günde bir hastanede hemodiyaliz tedavisi görmekte, %96 engelli ve hapishanede kalamaz raporu vardır. Aile ve avukatlarının tüm girişimlerine rağmen serbest bırakılmayan mahpus, 19 Ocak’ta kalp krizi geçirince hastaneye kaldırılır. 3 Şubat tarihinde yaşamını yitiren Celal Şeker aşırı kilo kaybı nedeniyle tanınmayacak hale gelmiştir.
    Yaşamını yitiren diğer mahpuslar, bulundukları hapishane ve vefat etme sebepleri şöyledir.
  • Emre Kambur; Trabzon/Bahçecik E Tipi Hapishanesi. İntihar ettiği iddia edilmekte.(20.11.2018)
  • Burhan Karatay; Giresun E Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 67 yaşındaki mahpusun defalarca yaptığı başvuru reddedilir. Kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği için 10 gün sonraki mahkemesine katılamaz.(07.11.2018)
  • İbrahim Yılmaz; (T)Erzurum E Tipi Hapishanesi. 77 yaşında ve intihar ettiği iddia edilmekte. (1 1.10.2018)
  • Hüseyin Bozyiğit; Batman M Tipi Hapishanesi. İntihar ettiği iddia edilmekte. (07.10,2018)
  • Sabri Çolak; Van Yüksek Güv. ClK. ATK’nın hapiste kalamaz raporu vardı. Kalp krizi (24.08.2018)
  • Davut Demirkale; Mersin E Tipi Hapishanesi. İntihar ettiği iddia edilmekte. (14.07.2018)
  • Nesrin Gençosman; Ordu Hapishanesinde tutulan ve zatürre hastası olan 30 yaşındaki kadın mahpus ilaçlarının çok geç verilmesi nedeniyle ağırlaşır, kaldırıldığı hastanede bir hafta sonra yaşamını yitirir. (I I .07 2018)
  • Zeki Güven; Eskişehir Hapishanesi, kalp krizi. (01 07.2018
  • İbrahim Halil Özyavuz; Silivri Hapishanesi. İntihar ettiği iddia edilmekte. (01.06.2018)
  • Uğur Kart, Konya E Tipi Hapishanesi. İntihar ettiği iddia edilmekte. (28 04.2018)
  • Halime Gülsu, Tarsus Kadın Hapishanesi, SLE (Sistematik upuseritematozus) hastalığı. (27 04.2018)
  • Cemal Gürer, Elazığ Yüksek Güvenlikli CİK. Kanser, (25.04.2018)
  • İsmail Arslan, Balıkesir/Bandırma 1 Nolu T Tipi Hapishanesinde tutulmaktaydı. 1993 yılında tutuklanan mahpus çok ağır mide, solunum şikayetleri yaşaması ve İHD avukatının yoğun çabasıyla 2016 yılında şartlı tahliye edilir ancak bir yıl sonra tekrar tutuklanır. Kendine bakamayacak durumda olmasına rağmen bırakılmayan mahpus 7 Nisan’da yaşamını yitirir.
  • Teoman Gökçe; Ankara/Sincan Hapishanesi. Kalp krizi. (02.04.2018)
  • Çağlar; Van F Tipi Hapishanesi. Afrin harekatını protesto etmek için bedenini ateşe vermiştir. (20.03.2018)
  • Ahmet İncir; Diyarbakır E Tipi Hapishanesi. Tutuklanıp hapishaneye götürüldükten iki saat sonra intihar ettiği iddia edilmektedir. (16.03.2018)
  • Ahmet Turan Özcerit; Balıkesir/Bandırma T Tipi Hapishanesi. Kanser. (12,022018)
  • Vahyettin Yahya Bayat; Diyarbakır E Tipi Hapishanesi. Kalp krizi, (09.02.2018)
  • Abdullah Gülle, Giresun E Tipi Hapishanesi. Cinayet. (22.012018)
  • Lokman Ersoy; Balıkesir/Kepsut L Tipi Hapishanesi. Yoğun sağlık şikayetlerine rağmen hastaneye geç sevk edilir. Safra kesesinde tümör teşhisi nedeniyle tahliye edilir ancak birkaç gün sonra hastanede yaşamını yitirir.(08.01.2018)

İnsan hakları savunucuları olarak 2019 yılında hapishanelerde yeni ölümlerin olmaması için tecrit politikasına son verilmesi gerektiğini dile getiren Onaran, “Hapishanelerdeki ölümlerin sebepleri, kasıt veya bilinçli sebebiyet verme varsa sorumluları açığa çıkartılıp yargılansın. Vefat eden mağdur yakınlarına en temel insani yaklaşım gösterilip acılarına saygı duyulsun. Tam teşekküllü hastanelerin vermiş olduğu raporlar dikkate alınsın. Yüzlerce ağır hasta mahpusa yaşatılan işkenceye son  verilerek serbest bırakılmalıdır”dedi.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak