Alevi Haber Ajansi

PSAKD Malatya şubesinden birlik aşuresi-VİDEO

PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi tarafından aşure etkinliği düzenlendi.

Matem oruçlarının bitmesi ile birlikte her tarafta aşure lokmaları kaynamaya başladı. Bu kapsamda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi tarafından da birlik aşuresi etkinliği gerçekleştirildi. Dernek binası önünde gerçekleştirilen etkinliğe DBP, HDP, ÖSP, EMEP Siyasi parti temsilcileri yönetimi ve üyelerinin yanı sıra KESK, PSAKD Ören şubesi yönetimi ve temsilcileri ile PSAKD Malatya Şube yönetimi, üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

“AŞURE GÜNÜ TOPLUMSAL DAYANIŞMA GÜNÜDÜR”

Aşure dağıtımından önce kısa bir konuşma yapan PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, aşurenin Alevi toplumundaki yeri ve önemine dikkat çekti.  Ulutaş, şunları belirtti: “Aşure, Alevi toplumumuzun yüzlerce yıldan bugüne kadar getirdiği en önemli geleneklerden biridir. Kerbela şehitleri ve 12 imamlara bağlılığın bir gereği olarak pişirilen aşurenin en önemli özelliği paylaşılmasıdır. Aşure günü bu bakımdan bir toplumsal dayanışma günüdür.”

“YEZİTLER VARSA HÜSEYİNLER DE VARDIR”

Ulutaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bizleri araya getiren birlik ve beraberlik lokmasının temelinde tarih boyu haksızlığa uğrayan ve yok sayılan, kılıçtan geçirilen ve Kerbela’da günümüze kadar uzanan acılarımız ve inançlarımızdır. Kerbela zalime karşı mazlumun, haksızlığa karşı haklının tarih boyunca devam eden destansı örneklerinden biridir. Yezit iktidarı eline almış diktatör, Hüseyin ise zalime boyun eğmeyen bir devrimcidir. 70 kişilik bir aile 30 bin kişilik bir ordunun saldırısına direnmişti. Zulme karşı çıkanların payına ölümler ve işkenceler düşüyordu. Bütün ülke Yezit ve onun bir avuç yandaşı tarafından talan edilmiş. Hırsızlık ve yolsuzluk alıp başını gitmişti. O sarayında zevk ve sefa içinde yaşarken bir yandan da din sömürüsü yaparak iktidarını sürdürmeye çalışıyordu. En büyük rahatsızlığı İmam Hüseyin’di. Onun varlığından dolayı uykusuz geceler geçiriyordu. Çünkü Hüseyin mazlum halktan yanaydı. Zulme ve sömürüye karşıydı adaleti savunuyordu. Şatafata büyük öfke duyardı. Yoksul halkın emeklerinin bu şekilde harcanması onun vicdanını yaralıyordu. Yezit herkesi kendi gibi bildiği için satın alamayacağı insanın olmadığına inanıyordu. Yezit, Hüseyin’in kendi kirli iktidarına biat etmesini istiyordu, Önce Hüseyin’i satın almayı denedi Hüseyin teklifi kabul etse dönemin Yezit’ten sonraki en zengin insanı olacaktı. Ama kabul etmedi Yoksul halkı düşündü. Her milletten ve inançtan ezilenleri düşündü. İşkenceleri düşündü, zulmü düşündü. Bunu kabul edemezdi. Ne pahasına olursa olsun zalime biat edemezdi. Bu düzen yıkılmalıydı. Küfe halkının isyan çağrısına uydu yola çıktı. Ama Yezid Küfe’yi tecride boğdu. Küfe halkını cinayetlerle ve tehditlerle sindirdi. Küfe Yezide boyun eğdi. Küfe şehri Hüseyin’i yalnız bıraktı. Küfe bunun utancını tarih boyunca yaşadı. Otuz bin kişilik ordunun karşısında ailesinden ve sevdiklerinden bir avuç insanla baş başa kalmıştı. Yezit ona mesaj gönderdi: ‘Bak gördün mü o çok sevdiğin halkın korkup seni yalnız bıraktı. Değer mi o zavallı mahlukatlar için ölmeye. Gel teklifimi kabul et. Bana biat et. Zenginliğin içinde yüzersin.’ Hüseyin tek bir an bile tereddüt etmedi. Tek başına da kalsa boyun eğmeyecekti. Ona göre zalime boyun eğen şerefini de kaybederdi, boyun eğmedi. Ailesiyle birlikte zulme karşı dövüştü. Çocukları ve sevdikleri tek tek Kerbela toprağına düştüler. Hepsini teker teker toprağa gömüp koca ordunun karşısına cesaretle dikildi. Toplu bir şekilde saldırdılar. Onu ok yağmuruna tuttular. Sonra da başını kesip gövdesini atlara çiğnettiler. Çocukları ve kadınları esir alıp çırılçıplak develere bindirdiler. Akılları sıra onları küçük düşüreceklerdi. Hüseyin Kerbela’da gösterdiği cesaretle hangi dinden, inançtan ve milletten olursa olsun bütün bir insanlığa zalimlere karşı mücadelenin nasıl verilmesi gerektiğini gösterdi, direnişin simgesi oldu. Aleviler de 1379 yıldır bu onurlu duruşu göstermişlerdir ve Yezitler varsa Hüseyinler de vardır Hızır Paşalar varsa Kawalar da vardır.

Yapılan açıklamadan sonra aşure için gülbanglar okundu. Birlik içerisinde kaynayan aşureler gelen misafirlere ikram edildi.

Mehmet YALMAN/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak