Alevi Haber Ajansi

Onur Bakır: Krizin faturasını halka çıkarmak isteyenlere karşı haklarımızı koruyalım- VİDEO

PİRHA- Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve bu krizin topluma yansımalarına dikkat çeken Tüm Sosyal İş Sendika Uzmanı Onur Bakır, “Öncelikle bu krizin sorumlusu halk ve emekçiler değil, o halde krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” dedi.

Ekonomik krizin faturasının işçiler, emekçilere kesilmeye çalışıldığını ve bununla birlikte sermayedarların hak gasbını geliştirmek istediğine değinen Sosyal İş Sendika Uzmanı Onur Bakır, bu faturayı işçilere, emekçilere çıkartmak isteyen iktidara karşı örgütlü mücadele ile karşı çıkılması gerektiği vurguladı.

“KRİZİN FATURASINA HALKA ÇIKARMAK İSTEYENLERE KARŞI HAKLARIMIZI KORUYALIM”

“Krizin gerçek sorumlukları bu ülkeyi yönetenlerdir” diye konuşan Bakır şöyle devam etti:

“Krizin sorumlularını deşifre etmekte yarar var. Krizin gerçek sorumlukları bu ülkeyi yönetenlerdir. Bu ülkede yıllardır emekçilerin aleyhine sermeyenin lehine olan yeni liberal politikaları uygulayanlardır. Krizin arka planındaki politikalara itiraz etmek, bu politikalara karşı çıkmak gerekiyor. Tabii yanı sıra gündelik hayatın içinden önlemler almamız gerekiyor. Ne gibi? Öncelikle kriz sırasında işçilere çıkarılmak istenen faturaya karşı haklarımızı savunmak ve haklarımızın peşine düşmek gerekiyor. İşverenler krizin faturasını işçilere kesmek için işçi çıkarmak istiyorlar. O halde işten çıkarmalara karşı direnmek, işten çıkarmalara karşı haklarımız bilmek, yasal haklarımızı kullanmak önem taşıyor. Örneğin işçi ücretleri işçilerin onayı olmadan düşürülemez. İşveren ücretimi düşürüyor, işçi iş durdurma hakkına sahip. Ücretin düşürülmesine karşı, fazla mesaileri mi ödenmiyor, yasal haklarımı ihlal ediliyor, işçiler bir araya gelip haklarının ihlal edilmesine karşı çıkabilirler. Bunun için çalışma bakanlığına şikayette bulunabilirler, İş durdurabilirler, yasal yollara başvurabilirler. Bunun yanı sıra sendikalarda örgütlenebilirler, haklarını bir arada örgütlü olarak arayabilirler.”

“DEVLET ELİYLE İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILMASIN”

Kamulaştırmayı ve işçi haklarının korunmasını savunarak, faturayı halka kesmek için eğitim bütçesinden kesintiye gidilmesini eleştiren Bakır, ” Buna karşı çıkalım. Niye sermayedarların, patronların borcunu biz ödeyelim, biz üstlenelim. Eğer borcu varsa işletmeyi devam ettiremiyorsa devlet kamulaştırsın. Devlet eliyle işletilsin, işçiler işten çıkarılmasın. Böylelikle fatura işçiye kesilmesin. Sermayedarın borcunu biz ödemeyelim. Bu tür alternatif politikaları halktan, emekten yana politikaları savunmamızda yarar var. Kamulaştırmayı yeniden dikkate almamızda, gündeme getirmemizde yarar var. İşten atmalar yasaklansın dememizde yarar var”dedi.

“Patron eğer işletmesini döndüremiyor ise ne yapacak işçileri işten atacak, ücretleri düşürecek, hayır böyle olmak zorunda değil” diyen Bakır, “Biz orada öncelikle patronun çıkarını düşünüyoruz. Orada işçilerin, emekçilerin çıkarını düşünelim. Dediğimiz gibi kamulaştırmayı savunalım ve işçi haklarının korunmasını savunalım. Yine örneğin faturayı halka kesmek için eğitim bütçesinden kesintiye gidiyorlarsa hayır eğitim bütçemizde kesintiye gidemezsiniz diyelim, buna karşı çıkalım. Buna karşı eylemler direnişler örgütleyelim” diye önerdi.

“BİZLERE BU FATURAYI KESMEK İSTEYENLERE KARŞI ÖRGÜTLENMELİM, KARŞI DURALIM

Ekonomik krizin faturasını halka çıkarmak isten sermayedarlar ve iktidarlara karşı örgütlü olarak dur deyilmesi ve mücadele çağrısında bulunan Bakır şunları vurguladı:

“Yine sağlıkta, kamu hizmetlerinde, halkın geniş kesimlerinin yararlandığı hizmetlerde kesintilere karşı hep birlikte duralım. Bugün gıda fiyatları eğer denetlenemez hale geldiyse, en temel tarımsal ürünlerin dahi temininde zorluk yaşanıyor ve bu ürünlerin fiyatı yükseliyorsa buna karşı yeniden Türkiye’de tarımsal ithalatı değil, tarımsal üretimi savunalım. Tarladan sofraya kadar olan hattın yeniden inşa edilmesine aradaki aracıların, komisyoncuların çıkarılmasını, tarımsal üretimin artırılmasını, yeniden kamu işletmeleri aracılığı ile, kamusal destekler aracılığı ile Türkiye’de tarım politikalarının yeniden örgütlenmesini savunalım ve bize bu faturayı kesmek isteyen patronlara ve onların iktidarına karşı hep birlikte karşı duralım, örgütlenelim, halkın ekonomisini ve halkın iktidarını savunalım.”

Cebrail ARSLAN / ANKARA 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak