Alevi Haber Ajansi

Dersim’de gulik otu tezgahlarda-VİDEO

PİRHA – Dersim’in Ovacık ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ‘Gulik’ bölgede birçok insanın geçim kaynağı. Dersim Dar Sokak’ta ilçeden getirdiği gulikleri satan Mehmet Poyraz, bölgede gulik otunun nasıl toplandığını ve hangi zorluklarla karşılaştığını PİRHA’ya anlattı.

Dersim Ovacık’ta yaylalarda, yüksek dağlarda yetişen, birçok faydası olduğu bilinen gulik, tezgahlardaki yerini aldı.

Dar Sokak’ta, yaylalardan topladığı gulikleri satan Mehmet Poyraz, gulik otunu nereden ve ne şartlarda getirdiğini anlattı.

“EZİYETİ VE RİSKİ OLAN BİR İŞTİR”

Nazımiyeli Poyraz, merkezde yaşadığını belirterek sezonda Ovacık Bali mezrasından gulik toplayıp getirmesini şöyle aktardı:

“Gulik, kar eridikten sonra karın altından çıkıyor. Geçen senelere göre kar çok azdı, hemen boy atıp çıktı. 35-40 kilo kadar çıkartıyoruz. Bir haftadan beri gidiyorum. Eziyeti çok olan bir iştir.

Mart’ın 5’inde başlanır gidilmeye, yaylalarda, göç edilmiş yerlerde oluyor gulik. Topladığımız yerler yasaklı bölgedir. Bazen karakollara söylemeden gidiyoruz, risk alıyoruz. Ama iş yok, ihtiyaçlarımız var, gidiyoruz.”

“25 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM”

25 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Poyraz, “Bir çuval getirip günlerce onu satmaya çalışıyoruz, hem eziyeti çok hem de satamıyoruz” dedi.

Bu sene Dersim bölgesine kar yağışının fazla olmamasının gulik sezonunun kısa olmasına neden olacağını belirten Poyraz, “Bu sene gulik sezonu kısa olur. Kar çok az olduğu için 1 buçuk ay sürer, normalde 3 ay sürmesi gerekirdi. Bunun sezonu bittikten sonra ışkın ve mantar gelir” diye konuştu.

Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak