Alevi Haber Ajansi

‘Vücut fonksiyon kaybı olan tutuklu Keskin serbest bırakılsın’

PİRHA – İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla 305. haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

HABERİN VİDEOSU

“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde, “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır,” “Ufuk Keskin serbest bırakılsın” sloganları atıldı. Hasta tutukluların fotoğraflarının taşındığı eyleme çok sayıda kişi destek verdi. 350. haftada hasta tutuklu Ufuk Keskin’in durumuna dikkat çekildi.

Basın açıklamasını yapan Neriman Çelik, “305 haftadır hapishanelerde süregelen hak ihlallerini ve olumsuz yaşam koşullarını sizlere duyurmak için azami gayret gösteriyoruz. OHAL ve şu anda yaşadığımız savaş süreci ile baskı ve sindirme politikalarının ağırlaştığı, devrimci demokrat kamuoyunun içeride ve dışarıda adeta yok edilmeye çalışıldığı karanlık bir sürece girilmiştir” dedi.

Dışarıda en temel insan hak ve özgürlüklerimiz başta olmak üzere, savunma, haber alma ve  barış isteme hakkının gasp edildiğini söyleyen Çelik, cezaevlerinde tecrit ve insanlık dışı uygulamaların artarak devam ettiğine dikkat çekti.

Çelik, hasta tutuklu Ufuk Keskin’in durumuna dikkat çekti:

“1998 yılında tutuklanan Ufuk keskin 12 yaşından beri tip 1 diyabet hastası olduğu günde 4 kez kan ölçümü ve insülin alması gerekiyor. Ufuk Keskin şuan İzmir/Şakran 1 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde tutuluyor.”

Çelik, Ufuk Keskin ile aynı hücrede kalan arkadaşı Hüseyin Süngü’nün gönderdiği mektubu okudu.

“HAPİSHANEDE DOĞRU DÜRÜST YEMEK VERİLMİYOR”

Mektupta Ufuk Keskin’in 20 yıldır yattığı belirtilerek, durumunun gittikçe kötüye  girriği vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Üç kişilik hücreden bozma bir koğuşta yerde yatanlar dahil 9 kişi kalıyoruz. Ufuk arkadaşımızda Tip1 diyabet, çölyak, tüm vücutta oluşan kızarıklık ve kabarcık (dermatis hipotifermis) laktoz alerjisi, bel ve boyun fıtığı, raynaud fenomeni, gastrit, toz ve küf alerjisi gibi hastalıklar vardır. 20 Yıldır hapis yatan Ufuk Keskin, Bolu F Tipi Hapishanesi’nden tedavi amaçlı olarak Bakanlık tarafından buraya  gönderilmiştir. Üç aylık rutin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaya çalışan Ufuk arkadaşımız, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası rutin kontrollerine bir daha gönderilmemiştir. 2 yıl içinde 3 ayrı hapishaneye sürgün edilen, Ufuk Keskin’e insülün pompası takılması gerekiyor. 24 dişi çekilen Ufuk Keskin’in ağzına protez takılıp diş implantı yapılması gerekiyor.  Hapishanede doğru düzgün yemek verilmediği için arkadaşımız ihtiyaçlarını, ücretini ödeyerek kantinden sağlamak zorunda kalıyor. Ufuk Keskin, hipoglesemi durumunda, çölyak ve laktoz alerjisi olduğu için kantinde satılan diyet ürünlerini kullanamıyor. Doktor raporu olduğu halde kendisine ekmek makinası verilmiyor. Oysa bu makina onun sağlığı için son derece elzem. Hapishane idaresi Ufuk Keskin’in sağlığı için alması gereken ürünlere ulaşmasına engel oldu, olmaya devam ediyor, komaya girdiğinde felç olma veya hayatını kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Bakanlık hapishane idaresini konuyla ilgili uyarsa da idare keyfi uygulamalarını sürdürüyor. Bakanlığa yazdığımız yazılar gitmiyor, ailelerin savcılığa yaptığı suç duyuruları dikkate alınmıyor.’’

Yüzde 52 vücut fonksiyon kaybı ile yaşama tutunmaya çalışan Ufuk keskin’in ihtiyacı olan diyet ihtiçlarının karşılanmasını istediklerini belirten Çelik, Keskin’in bir an evvel serbest bırakılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak