PİRHA – Elektriğe yapılan zammı HDP’li Oya Ersoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Ersoy, yapılan zamların nedeninin enerjide “özelleştirme” “yap-işlet-devret” politikaları olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, son dönemde elektriğe yapılan zammı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu.
1 Ekim itibarıyla elektriğe yapılan yüzde 15’lik zam ile birlikte 2019 Ocak döneminden bu yana KDV ve fonlar hariç olmak üzere yaklaşık yüzde 32 oranında bir artış gerçekleştiğini kaydeden Ersoy, halkın zamların neden yapıldığını merak ettiğini ve halkı zor durumda bıraktığını belirtti.
Bugün yapılan zamların nedeninin enerjide “özelleştirme” “yap-işlet-devret” politikaları olduğunu söyleyen Ersoy, “Yapılan bu özelleştirmeler kapsamında piyasada serbest rekabet ortamı yaratılarak elektrik fiyatlarında düşüş yaratılacağı savunulurken gelinen noktada tam aksine Elektrik Üretim A.Ş.’nin zarar ettiğini ancak EÜAŞ’den düşük fiyatla elektrik alan dağıtım şirketlerinin yüksek karlar elde ettiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Ersoy; “6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan elektriğin yeterli, kalite, sürekli, düşük maliyetli ve çevreye uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulacağı, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerji piyasasının oluşturulacağı maddesinin hayata geçirilmesi ve yapılan bu zamların halkın üzerinde bırakacağı yük dikkate alınarak ortaya çıkan bu olumsuzlukların giderilmesi gerekmektedir” dedi.
Bu bağlamda HDP’li Oya Ersoy, Enerji Baknı Dönmez’e şu soruları yöneltti:
- Elektriğe,1 Ekim 2018’den 1 Ekim 2019’a neredeyse %100 zam yapılmasının temel nedeni dağıtım şirketlerinin zararını kapatmak mıdır?
- Tüketicilerin faturalarından kesinti yolu ile oluşturulan Elektrik Enerji Fonundan, borcu olan elektrik dağıtım şirketlerine herhangi bir pay aktarılacak mıdır?
- 2002-2019 yılları arasında Türkiye yurtiçinde kullanılan enerjinin yüzde kaçını üretmiştir? Yine aynı yıllar arasında enerji ithali için hangi ülkeler ile anlaşma yapılmıştır?
- 2007’de doğalgaz santrallerinde 14,5 MW olan kurulu güç ile 95 bin GWH üretim yapılırken, 2018’de kurulu güç 26,1 MW’ye çıkmış olmasına rağmen üretim 90 bin GWH’ye kadar düşmüştür. Enerji görünüm raporundan derlenen bilgilere göre elektrik üretiminde kurulu güç kapasitesi kullanılamamaktadır. Bu duruma ilişkin Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma ya da alınan bir önlem var mıdır?
- TEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle, elektrik özel firmalar tarafından halka daha pahalı bir biçimde satılmaya başlanmıştır. Bir yıl içinde %32’ye kadar varan zamlar, ekonomik krizin yükünü halkın sırtına yüklemekte, şirketleri kayırmak anlamına gelmektedir. Bakanlığınız, ekonomik krizden halkı koruyacak önlemler almayı düşünmekte midir? (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.