PİRHA- VELİ-DER Mersin Temsilciliği, LGS sınavı devam ederken WhatsApp gruplarında sınav sorularının ve cevap anahtarlarının paylaşıldığı iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan acil açıklama yapmasını ve etkin soruşturma başlatmasını talep etti.
2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında yaşandığı öne sürülen usulsüzlüğe ilişkin Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Mersin Temsilciliği, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yaptı. Yapılan toplantıda sınavda yaşanan usulsüzlüklerin, eğitimde eşitsizliği ve adaletsizliği körüklediği vurgulandı.
“SORU VE CEVAPLAR SIZDIRILDI MI?”
VELİ-DER adına konuşan Murat Bozkurt, söz konusu iddialara dair şunları dile getirdi:
“Sınav bitmeden önce bazı WhatsApp gruplarında sınav sorularının ve cevap anahtarlarının dolaşıma sokulduğu öne sürüldü. İddiaya göre, bazı özel eğitim kurumu yöneticilerinin bulunduğu bir WhatsApp grubunda, (LGS) kapsamında yapılan sınavın sözel kitapçığına ait PDF dosyası sınav devam ederken paylaşıldı. Belgelerde, 2025-LGS-Sözel.pdf isimli dosyanın saat 12.00’de, yani sınav henüz devam ederken grupta iletildiği iddia edildi.
Ayrıca, bazı kullanıcılar sayısal kitapçığın da geldiğini belirtti ve bu içeriklerin de grup içerisinde paylaşılacağını belirtti. Oysa sınavın ikinci oturumu 12.50’de sona erecekti. Görsellerde, bazı kullanıcıların sınav bitmeden içerik paylaşımının çok sakıncalı olduğunu açıkça dile getirdiği, buna karşın paylaşımların sürdüğü dikkat çekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav sorularını resmi olarak saat 14.00 sularında yayınladığı bilinirken, sınav bitmeden 1 ila 1.5 saat önce soruların ve cevapların gruplarda dolaşması ‘sorular ve cevaplar sızdırıldı mı’ sorusunu akıllara getirmiştir.”
“ETKİN SORUŞTURMA BAŞLATILSIN”
Bozkurt, 2025 LGS’de 719 öğrencinin tam puan almasının, sınavın zor olmasına rağmen gerçekleşmesi ve bazı özel okullarda bu sayının yüksek olması, eğitimin paralı hale gelmesinin ve eşitsizliğin bir göstergesi olarak değerlendirdi. Bozkurt ayrıca, akademik liselerin kontenjanlarının azaltılıp, imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarının artırılmasını “özel okullara mecbur bırakma” politikasının bir parçası olduğunu dile getirdi.
Sınav güvenliğini sağlamak ve eğitimde eşitliği korumak için etkin soruşturma başlatılmasını talep eden Bozkurt, “MEB’in yayımladığı yönetmelik ve yönergeye rağmen Bakanlık tarafından da doğrulanan sınavdan ancak bir gün sonra dağıtılması gereken sınav soruları, cevapları, kitapçıkları nasıl oluyor da sınav sırasında whatsapp gruplarında paylaşılıyor? Tüm sorulara ve bilgilere ilişkin bakanlık acilen açıklama yapmalı ve etkin bir soruşturma başlatmalıdır” diye konuştu.
VELİ-DER, merkezi sınav sisteminin dayatmacı ve eleme odaklı yapısına karşı çıkarak, eğitimde kamuculuğu, eşitliği, laikliği ve bilimsel temelleri savundu. Dernek, eğitim sisteminin bu anlayışa göre yeniden şekillendirilmesini ve tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim almasını talep etti.
PİRHA/ MERSİN
Yoruma kapalı.