Alevi Haber Ajansi

Tokat’ta Alevilerin kutsal mekanı Ağaçkesilen ziyaretgahı yok edilmek isteniyor!

PİRHA- Milletvekili Ali Kenanoğlu, Tokat’ın Reşadiye ilçesindeki ziyaretgahın olduğu bölgeye yapılmak istenen Reşadiye-Yozgat Enerji Nakil Hattı’nı Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verdiği soru önergesinde Alevi inancına yönelik saldırılar karşısında resmi kurumların sessiz kaldığını ve hatta saldırıların teşvik edildiğini belirtti.

Alevi toplumunun kutsal gördüğü mekanlara yönelik bir saldırı da Tokat’ta yaşandı. Tokat’ın Reşadiye ve Almus ilçelerine bağlı; Gökköy, Dereköy, Dolay, Beşdere, Durudere, Sazak gibi köylerde yaşayan binlerce yurttaşın kutsal görüp, itikat ettiği, cem olduğu Ağaçkesilen ziyaretgahın bulunduğu 2000 rakımlı dağdan, Reşadiye-Yozgat Enerji Nakil hattı geçirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Ağaçkesilen ziyaretgahının olduğu bölgeye yapılmak istenen Reşadiye-Yozgat Enerji Nakil Hattı’nı Meclis gündemine taşıdı.

Kenanoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Alevilerin sorunlarının görmezden gelindiğini belirterek, “Türkiye’de yaşayan Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talepleri karşılık bulmazken, yaşadığı yörelerde halen daha yol, su, okul, sağlık gibi en sıradan hizmetlerinin karşılanmasında bin bir zorluk çıkarılırken, inançlarına saldıranlar karşısında ya sessiz kalınıyor ya da saldırılar bizzat teşvik ediliyor” dedi.

“ZİYARETGAHI NEDEN TAHRİP EDİLMEK İSTENMEKTEDİR?” 

Milletvekili Ali Kenanoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:

-Reşadiye-Yozgat enerji nakil hattı neden Tokat-Reşadiye Ağaçkesilen Ziyaretgahının bulunduğu yerden geçirilmek istenmektedir?

-Enerji nakil hattı Ağaçkesilen Ziyaretgahına zarar vermeden daha müsait bir yere neden inşa edilmemektedir?

-Enerji nakil hattı Ağaçkesilen Ziyaretgahı sınırlarına dokunulmadan yapılamamakta mıdır?

-Enerji nakil hattı Ağaçkesilen Ziyaretgahının çevresinde bulunan ve 700 yaşında olduğu rivayet edilen kutsal meşe ağaçları kesilmeden yapılamamakta mıdır?

-Ağaçkesilen Ziyaretgahı neden tahrip edilmek istenmektedir?

-Yörede yaşayan halkın ve köy muhtarlarının yaptığı itiraz başvuruları dikkate alınacak mıdır?

-Yapılan itirazlar göz önünde bulundurulup, hat güzergahının değiştirilmesine yönelik bir planlamanız olacak mıdır?

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak