PİRHA- “Gökyüzü çatımız sokaklar evimiz” eylemlerinde sürekli polisin tacizine ve tehditlerine maruz kaldıklarını anlatan üniversite öğrencisi Barış Kırmızıtaş, ekonomik krizden en çok öğrencilerin etkilendiğini belirterek, iktidarın çözüm üretmeyen politikalarına karşı birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Kırmızıtaş, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarında polisin bir arkadaşlarının gözüne tekme atarak kör etmek istediğini söyledi.
İktidarın yaşamın her alanında çözümsüzlük ısrarı ülkedeki ekonomik krizi gün geçtikçe çıkmaza sürüklüyor. Ekonomik krizden en fazla emekçiler, kadınlar, gençler ve çocuklar etkileniyor. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber üniversitelerine gitmek için farklı şehirlere gitmek zorunda kalan öğrenciler artan kira ve yurt fiyatları ile karşı karşıya kaldı. Barınma sorunu başta olmak üzere pek çok sorun yaşayan öğrenciler buna karşı harekete geçti.
İzmir’de “Gökyüzü çatımız sokaklar evimiz” hareketinin çağrısıyla öğrenciler 11 Eylül’den bu yana barınma sorununa dikkat çekmek için parklarda nöbet tutuyor. Nöbeti sürdüren öğrenciler, parklarda polis tacizine ve tehdidine de maruz kalıyor.
“RANZALAR İLE KOĞUŞ SİSTEMİNE GEÇİLDİ, ODALAR 12 KİŞİ”
Çatımız Gökyüzü Hareketi’nde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Barış Kırmızıtaş, bu eylemi sadece kendileri için değil toplumun sesi olmak adına yaptıklarını dile getirdi. Mevcut yurtlardaki odaların ranzalar ile koğuş sistemine döndüğünü aktaran Kırmızıtaş, “Bu eylemdeki temel amaç mevcut hükümetin yarattığı ekonomik krizin sonuçlarına, öğrenciler üzerinde kendini dayatmasına tepkiydi. Halkın bütün kesimleri bu ekonomik krizden payını alıyor. Öğrenciler ev sorunu, kira ve fatura zamlarından dolayı geçinemiyorlar. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler evlerine dönmek zorunda kalıyor. Hükümet yeni yurtlar yapması gerekirken ranza sistemi 4 kişilik odaları 10 kişiye çıkarıyorlar. Etüt odalarındaki masalar kaldırılarak yataklar yerleştiriliyor ve 12 kişilik odalar yapılıyor. Biz öğrenciler bunu kabul etmiyoruz ve sesimizi böyle duyurmak istiyoruz” diye konuştu.
“DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDIK, İNCE ARAMADAN GEÇİRİLDİK”
Kırmızıtaş, önceki günlerde ablukaya alınıp, darp edilerek gözaltına alınmalarına tepki gösterdi. Eyleme başladıklarından bu yana çeşitli taciz ve tehditlerle karşılaştıklarını ifade eden Kırmızıtaş şöyle konuştu:
“Biz bu eylemi sürdürmeye çalıştığımızda taciz, hakaret ve küfürler hiç dinmedi. 4 öğrenci olarak başladık. 4 kişi için 60 kişilik kolluk güçleri gelmişti. İlk günlerde bizleri darp ederek gözaltına aldılar. En temel hakkımızı protesto ile gerçekleştiriyoruz. Çadır kurulamaz gibi yasak olmamasına rağmen çadırımızı kırarak ters kelepçe ile gözaltına alındık. Hem bizleri hem de çantalarımızı ince aramadan geçerdiler. Gizli bir şekilde ve kamera kaydı alınmadan bu ince arama yapıldı. Çantalarımıza bir şeyler dahi konulmuş olabilir. Arkadaşımın gözüne tekme atarak kör etmek istediler.”
“TALEPLERİMİZ, TOPLUMUN DA TALEPLERİDİR”
Barınma, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerin okulu bırakmak zorunda kaldığını hatırlatan Kırmızıtaş, taleplerinin aslında ekonomik kriz kıskacında bırakılmış halkın da talepleri olduğunun altını çizerek, “Artık halk da bıkmış durumda ve bir şeylerin değişmesi gerektiğini söylüyor. İşte bu genel tepkinin öncülüğünü biz gençler yapıyoruz. Bu üniversitedeki bir öğrenci evinin genel sorunu olarak ele alınmamalı. Taleplerimiz, ekonomik krizin yansımalarını kat be kat yaşayan toplumun talepleridir. İnsanlar ev kiralarını ödeyemiyor, faturalarını ödeyemiyor. Geçinemedikleri için banyolarında kendilerini asıyor. Çocuğunun ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Halkın en somut sorunlarını biz üniversite öğrencileri çok daha fazla yaşıyoruz. Ek bir gelirimiz yok. KYK bursları ile geçinemiyoruz. Ev kiraları 4 bin TL olmuş durumda. Arkadaşlarımız ev sorunlarını çözemediğini için okulu bırakıp gitmek zorunda kaldı. Hükümet çözüm olarak bizlere bunu reva görüyor” ifadelerini kullandı.
“BASKI VE TEHDİTLER KAPIMIZIN ÖNÜNE KADAR GELDİ”
Nöbet eyleminin dışında evlerinin kapılarına kadar baskı ve tacizlerin devam ettiğine vurgu yapan Barış Kırmızıtaş, “Evlerimizden çıkarken kapımızın önünde bekleyen araçlar görüyoruz. Takip ederek taciz ve küfür ediyorlar. Ailelerimizi dahi arayarak bizleri illegalize etmek istiyorlar. Bizleri bu şekilde fişleyemezler. Bütün öğrencileri dayanışmaya çağırıyoruz. Bir şeyleri değiştireceğimize dair gücümüz var” dedi.
Öğrencilerin talepleri şöyle:
“* İlk günden itibaren yetersiz kalan 850 TL’lik burs; eğitime, barınmaya ve beslenmeye gelen zamlar karşısında çoktan eridi. Bursumuz yaşanan enflasyon oranında arttırılmalı ve geri ödemeli bir şekilde verilen krediler de birikmiş borçları silinmek üzere bursa dönüştürülmelidir.
* KYK yurt ücretlerine yüzde 80 ile yüzde 100 arasında yapılan zamlar derhal geri çekilmeli. Yaşam standartları iyileştirilerek barınmanın ücretsiz olmasına dönük adımlar atılmalıdır.
* 2-3-4 kişilik KYK yurt odalarının ranza sistemiyle 8-10 kişiye çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Koğuş değil yurt istiyoruz. Yatak kapasiteleri; ranza sistemine geçerek değil yeni yurtlar inşa ederek arttırılmalıdır.
* Tarikat ve cemaat yurtları, ideolojik dayatmaları ve baskılarıyla özgür düşüncenin ve özgür bireyin gelişimi önünde başat engellerden birini oluşturmaktadır. Bu kurumların yurtları kapatılmalı ve bu binalar KYK yurtları olarak faaliyete geçirilmelidir.
* Yemekhanelerde yapılan yüzde 100-300 arasındaki yemek zamları geri çekilmelidir. Bizler müşteri değiliz. Eğitim kurumları da birer ticaret merkezi değildir.
* Ev kiraları ve emlakların denetimsizliği; ev sahiplerine ve emlakçılara bir kara borsa alanı oluşturmaktadır. Boş evler, adeta açık arttırmaya çıkarılırcasına en yüksek ücreti verene kiralanmaktadır. Kiralar ve emlaklar denetlenmelidir.
* Her öğrenciye kırtasiye malzemesi ve kirada kalan öğrencilere ise gıda malzemesi, kira ve fatura desteği yapılmalıdır.
* Ulaşım masrafları ve yapılan son zamlar biz öğrencileri ciddi anlamda zorlamaktadır. Toplu taşıma belediyelerin bünyesinde olduğu gibi aynı zamanda ulaşım, eğitim alanının da bir parçasıdır. Ulaşıma yapılan zamlar geri çekilmelidir.
* Son olarak; eğitim, barınma ve beslenme haklarını talep ettiği için yurttan çıkarılan ve bursları kesilen tüm arkadaşlarımızın gasp edilen hakları geri verilmedir.”
Ersin ÖZGÜL/İZMİR
Yoruma kapalı.