Alevi Haber Ajansi

‘Soykırım İkliminde Alevilerin Geleceği’ konulu sempozyumun 4. oturumu: Katliamlar ile yüzleşilmeli! -VİDEO

PİRHA- Evvel Temmuz Festivali’nde yürütülen Alevi Sempozyumu’nun dördüncü oturumunda ‘Soykırımın Gölgesinde Riskler, Olanaklar, Olasılıklar’ konuşuldu. Katliam ve zulmün olduğu bir coğrafyada yaşadıklarına dikkat çeken konuşmacılar, katliamlarla yüzleşilmesi çağrısında bulundular.

Hatay’da bu yıl 25. düzenlenen Geleneksel Evvel Temmuz Festivali’nin “Soykırım İkliminde Alevilerin Geleceği: Riskler, Olanaklar, Olasılıklar” konulu sempozyum devam ediyor.

Sempozyumun dördüncü oturumunda ‘Soykırımın Gölgesinde Riskler, Olanaklar, Olasılıklar’ konuşuldu.
Konuşmacı olarak, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Yüksel Mutlu, Samandağ Alevi Değerleri Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi’nin katıldığı sempozyuma Arap Halkı Alevileri Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Karaoğullarından moderatörlük yaptı.

“ÖRGÜTLÜ YAPIYI GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Samandağ Alevi Değerleri Derneği Başkanı Şeyh Zülfikar Çiftçi, “İslami sürecin kuruluşunda Hz. Muhammed’in yanında Hz. Ali vardır. İslamiyet’in içerisindeki erki ele geçirmek için, Peygamberin ailesi Ali Hazretlerine vermediler hilafeti. Toplum içinde dezenformasyon yayarak bu sürecin içerisine girdiler. Hepsinin temelinde erki ele geçirmek vardır. Alevilere karşı zulüm o günden başladı ve süreç içerisinde devam etti. Tarih içerisinde büyük katliamlardan sonra Cumhuriyet Tarihi’nde yine aynı şekildeki katliamlar yaşandı. Günümüzde de aynı şeyi yaşıyoruz. Suriye’de Aleviler şimdiye kadar örgütlü yapı içerisine girmediler. Devlet yıkılınca Aleviler tek başına kaldı. Aleviler örgütlülük olarak, özellikle bu bölge Alevileri eksik. Bize karşı yıllardır oluşturulmuş fetvalar sonucunda biz her zaman topun ağzındayız. Örgütlü yapıyı geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

“KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMEDİ”

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımıcısı Yüksel Mutlu, katliamlar ile yüzleşilmediğini belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye’nin kanlı bir takvimi var. Bugün Zilan Katliamının yıl dönümü. Bir yüzleşme yok bu ülkede hala. Bu katliamların tümü bir yüzleşmeyle, bir özürle sonuçlanmadı. Tekçilik en büyük insanlık ayıbıdır. Savaşta kapitalizm bir ulus devletini yollayıp yeni ulus devletini kuruyor. Alevilere Suriye’de Türkiye’de yaşanan katliamların aynısı yaşanıyor. Alevilik ortak paydadır. Biz bu ortak noktada birleşemiyoruz. Arap Alevilerinin daha çok örgütlenmesi gerekiyor. Temaslarımızın daha çoğalması gerekiyor. Bu insanlık ayıbına karşı ortak ses oluşturmamız gerekiyor.

Bir sürecin içerisindeyiz. 2 gün önce gerilla silah bıraktı. O ekibin başındaki de Alevi bir kadındı Bese Hozat. Yani Aleviler her yerde varlığını sürdürüyor. Biz bu iktidar ile 23 yıldır mücadele ettik. Ne zaman biz AKP ile ittifak yaptık. Biz Türkiye’nin demokratikleşmesini istiyoruz.

İnsani yardım koridoru için bir karar çıkması gerekiyor. Ortak mücadele alanları oluşturulmalı. Bugün Kürt meselesi uluslararası bir mesele olduysa Kürk kadınları nedeniyledir. Bu nedenle Alevi kadınların da öncü olmaları gerekiyor. Birlik olduğumuz zaman yapamayacağımız bir şey yok”

“KATLİAMLARIN, ZULMÜN OLDUĞU BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, ise şunları söyledi:

“Katliamların, zulmün olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyanın politikaları toplarımızdan gitmemize, asimile olmamıza neden oldu. Katliam olan alanları asimilasyonların hızlandığı alanlar haline geliyor. Suriye’de yaşanan Alevi katliamının başlıca unsurlarından biri örgütlü bir yapının oluşmamasıydı. Birbirimize daha çok dokunmamıza ihtiyacımız var. Bir arada yaşıyoruz ama birbirimize eşit değiliz. Alevi kurumları olarak hem Türkiye’de hem de Avrupa da eylemler yaptık. Biz Suriye’de bir insanı yardım koridoru ve topraklarda neler yaşanıyor görmek istediğimizi belirttik. Ne yazık ki 3 maymunu oynayan bir devlet var. Taleplerimizi ortak bir metin ile TBMM’ne iletmemiz gerekiyor. Eksikliğimizi gidermek için geç değil. Birliktelik sağlamaya ihtiyacımız var. Bu sempozyum değerli ve kıymetli ancak sadece bu salonda değil her alanda bir arada olmaya ihtiyacımız var.”

PİRHA/SAMANDAĞ

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.