PİRHA-‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı İçin Aleviler Bugünü ve Geleceği Tartışıyor’ çalıştayında konuşan PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, Aleviler arasındaki birlikteliğin daha da arttırılması gerektiğinin altını çizerken, Avukat Ali Yılmaz ise, Sivas Katliamı davasının daha fazla sahiplenilmesi çağrısında bulundu. Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi’nden Cengiz Demir de, “Sistem bizi yüzyıllardır asimile ediyor peki bu soruyu hiç kendimize sorduk mu? Aleviler kendisini nasıl asimile etti?” diye sordu.
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Alevi kurumları tarafından 17-18 Eylül’de ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı İçin Aleviler Bugünü ve Geleceği Tartışıyor’ çalıştayı yapıldı. 7 Alevi çatı kurumunun ortak düzenlediği çalıştayda çok sayıda katılımcı fikir beyan etti ve sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.
İSMAİL ATEŞ: SORUMLULUĞU TAŞIYACAKSINIZ
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri İsmail Ateş, Aleviler olarak taleplerinin net olduğunu belirterek, “Bizler bu taleplerimizden vazgeçmemek durumundayız. Alevi-Bektaşi-Kızılbaşların talepleri Sünnilerin merhametine bırakılamaz. Bunlar bizim haklarımızdır ve bunları almak zorundayız. Burada bulunan Alevi kurum başkanlarına sesleniyorum; Alevilerin bu saatten sonra iki eli sizlerin yakasındadır. Bu sorumluluğu taşıyacaksınız, bu birlikteliği bir daha bırakmayacaksınız. Gelin bir olalım, diri olalım, iri olalım” dedi.
ALİ YILMAZ: SİVAS KATLİAMI DAVASINI 650 AVUKATTAN 3’Ü TAKİP ETTİ
Çalıştayda söz alan Avukat Ali Yılmaz da, Sivas Katliamı davasına değinerek, “Sivas Katliamı davası çok büyük süreçler yaşadı. Sivas davası sadece bir dava değil, aynı zamanda çok büyük bir mücadele örneği. Sivas davasında çeşitli kazanımlarımız oldu. Maraş davası, Gazi davası, Çorum davası bir anlamda toplumsal yönden arkasında çok önemli bir güç yoktu ama medyanın da iletişim ağlarının da gelişmesinden dolayı Sivas davası onlara göre çok daha sahiplenildi. Öncelikle örgütlerimiz çok büyük destek verdiler, aynı zamanda Sivas Katliamı’nda yakınlarını yitiren şehit aileleri her zaman yanımızdaydı” diye konuştu.
Sivas Katliamı davası başladığında 650 avukatın olduğunu ancak şu anda 650 avukattan son davayı 3 avukatın takip ettiğine dikkat çeken Ali Yılmaz, “Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yeni yönetimi bu konuda bize çok büyük destek verdiler veriyorlar, verecekler. Biz diyoruz ki 7-8 ay sonra çok ciddi bir zamanaşımı tartışması yaşayacağız. Oysa bu davanın avukatları olarak biz diyoruz ki insanlığa karşı işlenmiş suçlardan zamanaşımı olmaz. Bu sesimize siz de destek verirseniz hem yurt içinde hem de yurt dışında çok daha güçlü oluruz” diye belirtti.
CENGİZ DEMİR: İNANCIMIZIN İÇERİĞİ ALEVİ YÖNETİCİLERİ TARAFINDAN BOŞALTILDI
Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi’nden Cengiz Demir ise, çalıştayda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta Alevilerin de yaşadığını aktararak, “Umudumuz bütün Alevilerin bir araya geldiği en yakın zamanda Dünya Aleviler Birliği’nin (DAB) kurulmasıdır” önerisinde bulundu.
Çalıştayda önemli önerilerin ve konuşmaların olduğunu ancak bu öneri ve konuşmaları kadınların ve gençlerin duyamadığını ve kendi önerilerini çalıştayda yansıtamadığının altını çizen Demir, şunları ifade etti:
“Alevilerin dünü, bugünü ve geleceği konuşuluyor. Okuması yazması olmayan inançlı, itikatlı, yoluna bağlı olan aşıklar ve sadıkların yüzü suyu hürmetine bugüne kadar inancımız var oldu, bundan sonra da onların yüzü suyu hürmetine var olacaktır. Canlar bakın cemevlerimiz beş yıldızlı olmaya başladı, buna Kıbrıs da dahil. Maalesef ama içini dolduramadıktan sonra bir anlamı yok. Toplantılarımızda, panellerimizde, etkinliklerimizde gençlerimiz ve kadınlarımız yok. Evet dernekler Alevi örgütlenmesi adına çok muhteşem başarılara imza attılar ama o inançlı itikatlı pirlerimizi yavaş yavaş cemevlerimizin içerisinde erittik ve bugün cemevlerimizde inançlarımızın içeriği Alevi yöneticileri tarafından boşaltıldı.
Şimdi sorayım size evet sistem bizi yüzyıllardır asimile ediyor peki bu soruyu hiç kendimize sorduk mu? Mesela Aleviler kendisini nasıl asimile etti. ‘Selamünaleyküm, akşamınız hayırlı olsun, afiyet olsun.’ Bu dil Alevi dili değil. Helali hoş olsun, akşamınız hayırlı olsun, sabahınız hayırlı olsun derdi geçmişteki pirlerimiz. Bugün dil asimilasyonunu biz Aleviler kendimiz yaptık.
Türkiye’de, Avrupa’da ve Kıbrıs’ta ve diğer ülkelerdeki Aleviler kültürel asimilasyona uğradı. Kendi düğünlerimizi yapamaz, erkanlarımızı yürütemez olduk. Yani kısacası kendi kendimize uyguladığımız o kadar çok asimilasyon var ki saymakla bitmez.”
PİRHA/HACIBEKTAŞ
Yoruma kapalı.