Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, milli eğitim müdürlüklerinin okul müdürlerine seçmeli dersler arasından bulunan din dersinin zorunlu seçilmesi için baskı kurduğunu açıkladı.
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin okullarda seçmeli din derslerinin zorunlu olarak seçimi için okul idarelerine baskı yaptığını açıkladı. Eğitim Sen 3 Nolu Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı İzzet İldeş, din dersinin zorunlu kılındığını kaydetti.
“ÇOCUK HAKLARINI YOK SAYIYOR”
Hükümetin eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin haklarını, tercihlerini yok saydığını dile getiren İldeş, “Uygulanan gerici eğitim uygulamaları çocuklarımızı olumsuz etkilemeye devam etmektedir. MEB’in resmi verilerinde ‘toplum temelli kurumlar’ adını verdiği ve aslında 4-6 yaş arasındaki çocuklara ‘Kur’an Kursu’ olarak hizmet sunan bin 552 sübyan mektebi bulunmaktadır. Burada 51 bin 327 çocuğa kurs verilmektedir. Belirtmek isteriz ki; soyut kavramları idrak etme yeteneği gelişmemiş bu çocuklara MEB ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokolle verilen bu kurslar, çocuk haklarını yok saymakta ve çocukları AKP’nin ideolojik seferberliğinin nesnesi haline getirmektedir” dedi.
“KARMA EĞİTİME MÜDAHALE EDİLİYOR”
Farklı ilçelerde baskıcı uygulamanın ağırlaştırarak devam ettiğine dikkat çeken İldeş “Öyle ki İlçe Milli Eğitim müdürleri, okul müdürleriyle özel toplantılar düzenleyerek özellikle seçmeli derslerde ve hatta daha ileri giderek karma eğitime müdahale eder pozisyonlara girmişlerdir” diye ifade etti.
“OKUL MÜDÜRLERİ TEHDİT EDİLİYOR”
Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün okul müdürleriyle düzenlediği toplantıda seçmeli dersler arasında din ağırlıklı derslerin seçilmesi noktasında baskı uyguladığını vurgulayan İldeş, özellikle Gazi Mahallesi’nde bulunan okul müdürlerinin “Kız ve erkek öğrencilerin ilköğretimde dahi yan yana oturtulmasını kabul etmiyorum ya okullarda seçmeli din dersleri ile ilgili gerekli çalışmaları yaparsınız ya da koltuğunuzdan olursunuz” diye tehditlerde bulunulduğunu söyledi.
Alevilerin yoğun oturduğu bölgelerde bu uygulamaların yoğunlaştığını dile getiren İldeş, “Merkezi ders seçim sisteminde öğrencilerin ders seçimlerini iptal ederek, din ağırlıklı derslerin seçimini açık bırakıp geri kalanını kapatarak ‘velileri bu derslere ikna edin’ şeklinde uygulamalar geliştirmiştir” diye konuştu.
Yoruma kapalı.