PİRHA- Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yol Erkan Kurulu, “Kinden kibirden arınmak, cümle varlığa bir nazarda bakmak, rıza şehrine varmak özüne ulaşma çabasıyla olur. 4 kapı 40 makam öğretisiyle, kâmil insan olmakla olur. Kan akıtarak değil, sevgiyle olur” dedi. Yol Erkan Kurulu ayrıca Alevi inancında bayram ceminin olmadığını hatırlatarak, asimilasyona hizmet etmemek gerektiğini kaydetti.
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Yol Erkan Kurulu, Alevilik inancında doğayla ve insanlıkla barış içerisinde olmanın önemli olduğunu belirterek, “Yolumuz aklı ve gönlü önceleyen bir öğretidir. Can alma yerine can vermeyi yaşamın inancı olarak esas almalıyız. Ekolojiye sahip çıkmak, ağaç dikmek, öğrenci okutmak, fakiri giydirmek, yoksulu doyurmak, birbirimize can eli, birbirimizin Hızırı olmak zorundayız” dedi.
“İNSAN, CEHALETİNE KURBAN OLMUŞTUR”
PSAKD Yol Erkan Kurulu’nun ‘Kandan kına yakılmaz’ diyerek başladıkları açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:
“ ‘Gelmişiz cananın asitanına,
Sıdk ile sarıldık dost damanına,
Canı baş vermişiz aşk meydanına,
Hayvan kesmek gibi kurban gerekmez’
Kurban; neredeyse insanlığın başlangıcından beri tüm kültürlerde var olan ilk toplumsal ritüellerdendir. Bitki, hayvan, insan, içki olarak birçok inanışta şekil ve gayelere göre değişim göstererek var olmuştur.
İnsanın doğayla etkileşiminin bilgiye dönüşerek nesillere aktarımı ilkel dönemde doğa olaylarına karşı hayranlık, şükran, pazarlık, gönül alma, barış ve günah affettirmek olarak sunum yapmıştır. Doğa olaylarına karşı çaresizlik ve korku doğaüstü inançlara yöneltmiştir. İnsan; cehaletine kurban olmuştur.”
“İNANCIN METALAŞTIĞI GÜNÜMÜZDE BİÇİME DEĞİL ÖZE SAHİP ÇIKMAK ÖNEMLİDİR”
‘Alevi inancı varlığın birliği fikriyle cümle kâinat varlığını Hakk bilir’ ifadelerinin kullanıldığı ve Alevilik inancında kurbanın anlamına değinilen açıklamada şunlar dile getirildi:
“Bu bakış açısı doğayla ve insanlıkla barış içerisinde olmayı getirmektedir. İnancın metalaştığı günümüzde biçime değil öze (manaya) sahip çıkmak, yeryüzünün talanının parçası olmamak ‘gerçeğe hü’ diyenlerin sorumlu davranmasıyla olacaktır.
Kinden kibirden arınmak, cümle varlığa bir nazarda bakmak, rıza şehrine varmak özüne ulaşma çabasıyla olur. 4 kapı 40 makam öğretisiyle, kâmil insan olmakla olur. Kan akıtarak değil, sevgiyle olur.”
“ASİMİLASYONA HİZMET ETMEYİN”
Bazı Alevi kurumlarının bayram cemleri düzenlediğinin belirtildiği açıklamada şunlar aktarıldı:
“Yol’umuzda bayram cemi yoktur. Asimilasyona hizmet etmemek gerekir.
Yolumuz aklı ve gönlü önceleyen bir öğretidir. Can alma yerine can vermeyi yaşamın inancı olarak esas almalıyız. Ekolojiye sahip çıkmak, ağaç dikmek, öğrenci okutmak, fakiri giydirmek, yoksulu doyurmak, birbirimize can eli, birbirimizin Hızırı olmak zorundayız.
‘Canım erenlere kurban,
Serim meydanda meydanda
İkrarım ezelden verdi,
Canım meydanda meydanda.
Gerçek olan olur gani,
Gani olan olur veli,
Nesimiyem yüzün beni,
Derim meydanda meydanda.”
Gerçeğin demine hü’ “
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.