Alevi Haber Ajansi

PSAKD ve Koçgiri Kültür Derneği, ‘Koçgiri İsyanı Paneli’ düzenledi-VİDEO

PİRHA – Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) ve Koçgiri Kültür Derneği (KKD) “Koçgiri İsyanı & Paneli” düzenledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Anadolu yakası şubeleri ve Koçgiri Kültür Derneğinin birlikte organize ettiği,  PSAKD Genel Merkez Yöneticisi Songül Tunçdemir’in moderatörlük yaptığı, “1920 – 1921 Koçgiri İsyanı ve Katliamı” paneline Araştırmacı Yazar Erdal Yıldırım ve Araştırmacı-Yazar Gültekin Uçar panelist olarak katıldılar.

İstanbul Koçgiri Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Kadıköy Şubesine bağlı İçerenköy Cemevi ile ortaklaşa düzenledikleri ‘Koçgiri İsyanı ve Katliamı’ isimli  panelde  Güvenç Abdal Ocağı Pirlerinden Sefa Öztürk çerağları uyandırıp dua verdikten sonra bu uğurda baskı gören ve katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Koçgiri Kültür Derneği ve Pir Sultan  Abdal Kültür Derneğinin Kadıköy Şubesine bağlı İçerenköy Cemevinin ortaklaşa düzenledikleri ‘Koçgiri İsyanı ve Katliamı’ isimli panele HDP 25. Dönem Mersin Milletvekili Çilem Küçükkeleş, HDP 25. Dönem İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sanatçı Cihan Çelik ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Panelde ilk konuşmayı anadili ile yapan Koçgiri Kültür Derneği Başkanı Rıza Karaman, “Benim dedem hep bana  ‘Sen nereye gidersen git dilini unutma ve dilinle konuş derdi.’ Bende dedemin sözünü unutmadım ve anadilimle konuşma yapacağım. Belki az biliyorum belki konuşurken zorlanacağım ancak annemin dili olan anadilim ile konuşacağım” dedi.

“ÖLENLERİMİZ YAN YANA GELDİ YAŞAYANLARIMIZ GELMEDİ”

Bu coğrafyada çok sayıda Kürt ve Alevi vatandaşın olduğunu belirten Karaman şunları ifade etti:

Bugün köylerimizde kimse kalmadı. Hepimizi sürgün ettiler. Ölenlerimiz yan yana geldi ama biz yaşayanlar yan yana gelemedik. Artık biz yan yana gelmeliyiz. Çünkü ne yezit bizi öldürebilsin ne Hınzır paşa Sivas’ta Pir Sultan’ı asabilsin ne de Rayber Alişer’i asabilsin. Biz kendimiz olmalıyız ki güçlü olalım. Hak yolunda yan yana gelmeliyiz ki bizi güçlü görsünler ve haklarımızı bize versinler. Ama halen biz ne Kürt kimliğimizi yaşayabildik ne de Kızılbaş kimliğimizi yaşayabildik. Halen bu ülkede o zorluklar yaşanıyor.”

“KATLİAMLARIN BİR DERİNLİĞİ VE ALT YAPISI VAR”

Koçgiri katliamı gibi Türkiye tarihinde Mart aynıda yaşanan katliamlara değinen Eğitimci ve PSAKD Genel Merkez Yöneticisi Songül Tunç Demir, “Tarihi katliamlar ile dolu olan Türkiye’de son yıllarda peş peşe yaşanan bombalı saldırılar ile bu katliamlar devam etmektedir. Geçmişte günümüze yaşanan katliamlar bitmedi hesabı sorulmadı gerçek sorumluları cezalandırılmadı. Bu nedenle bu katliamlar günümüzde de devam etmektedir. Bu katliamların bir alt yapısı ve derinliği var. Geçmişten günümüze kadar yapılan bütün katliamların genel anlamda tek millet, tek dil ve tek din gibi üç temel hedefi bulunuyor” dedi.

“GEÇMİŞ İNSANIN YANINDA GEZEN GÖLGESİ GİBİDİR”

Tunçdemir’den sonra söz alan Koçgiri Kültür Derneği Üyesi Araştırmacı Gültekin Uçar ise, “Tarih ya da kimlik zaman çizgisi üstünde birleşen insan ve zamanın birlikte oluşturduğu bir olgudur. Bizler içinde yaşadığımız zamanın ve dünyanın nasıl ne tarafa döndüğünü bilirsek önümüze konan malzemenin nasıl kullanılacağı konusunda bir fikre sahip oluruz. Herhangi bir insan kendisini ancak bir geçmişle tanımlayabilir. Dolayısı ile bir insan topluluğu ve birey kendisini geçmiş ile tanımlayamıyorsa fiziken var olsa bile sosyal olarak yok demektir. Bir insanın varlığı doğrudan geçmişi ile ilgilidir. Geçmiş insanın yanında taşıdığı gölge gibidir. Onu yok edemezsiniz. Sizin yok etmeniz ve yok saymanızda bir fayda etmez. Çünkü siz bir canlı varlık olarak var olduğunuzdan sizi dışarda görenler size bir kimlik atfediyordu” diye konuştu.

“KENDİSİ GİBİ DÜŞÜNMEYENLERİ KATLEDİP İNKAR ETTİLER”

Son olarak konuşan Araştırmacı-Yazar Erdal Yıldırım, “Yüzyıllardır mevcut egemen sistem ve Zalim Dehaklar kendisi gibi düşünmeyen tek dil, tek din, tek millet düsturu dışında olan herkesi  inkar etti, asimilasyona uğrattı, katletti ve aşağıladılar. Ve ne yazık ki bu toplulukların ve toplumsal dinamiklerin tarihlerinin önemli bir bölümünü ya resmi tarihten öğrendik ya da bu toplulukların tarihleri onları sevmeyen düşmanları tarafından yazıldı. Bizler o yüzden yıllardır kendi tarihimizi, kendi geçmişimizi, kültürümüzü, inancımızı ve tarihten yaşananları incelemeye araştırmaya başladık. Çünkü geçmişini bilmeyenler geleceklerine asla yön veremezler” dedi.

Panel Koçgiri Kültür Derneği erbane ve bağlama müzik grubu ile Sanatçı Cihan Çelik’in deyiş ve türküleriyle son buldu. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak