Alevi Haber Ajansi

Patır: Kendi köyümde kendi mesleğimi yapmak çok güzel bir duygu-VİDEO

PİRHA- Demir ustası Hasan Patır, 30 yıldır Tokat’ın Sulusaray ilçesine bağlı Alevi Köyü Çime’de mesleğini sürdürmekte. Köyde yaşamanın güzel bir duygu olduğunu vurgulayan Patır, köyünden göçmüş yurttaşlara geri dönmeleri için çağrı yaparak, mesleğinin inceliklerini anlattı.

Tokat Sulusaray ilçesine bağlı Çime köyünde sanat okulunu bitirip köyünde demircilik yapan Hasan Patır, yaşadığı duyguları PİRHA ile paylaştı.

“KÖYÜMDE OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”

1985 yılında sanat okulundan mezun olduktan sonra iş bulamadığı için demir doğrama işine yöneldiğini söyleyen Hasan Patır, “En güzel işin bu olduğunu düşündüm ve 30 yıldır kendi köyümde demir doğrama üzerine çalışıyorum. Burada olmaktan oldukça memnunum” diye belirtti.

Tokat ve çevresinde herkesin, kendisini tanıdığını söyleyen Hasan Patır, “Beni burada genelde ‘Kaynakçı Hasan usta’ diye tanırlar. Bu işi uzun yıllar yaptığımdan dolayı çevrem çok geniş. Sivas Hafik’ten, Tokat’tan, Zile’den, Çamlıbel’den, her yerden beni arıyorlar” dedi.

“BİR İNSAN GÖRDÜĞÜNÜ DEĞİL BİLDİĞİNİ YAPMALI”

İnsanın, bildiği işi yapmasının çok önemli olduğunu belirten Patır, “Teknik olarak yetiştiğimden projeleri kendim üretirim, kimsenin yaptığını yapmam” diye ekledi.

Atölyesindeki demirlere desen ve motifleri kendi duygu ve hislerini katarak yaptığını belirten Patır, “Vatandaş, sipariş verirken, ‘modeli şöyle olsun’ derken motiflerimizle onları yönlendiriyoruz. Ya da kişi buraya gelemediğinde resimlerini internet üzerinden atıyor, onların tercihlerine göre hareket ediyoruz” dedi.

“YANIMDA ÇALIŞACAK BİR ÇIRAK DAHİ BULAMIYORUM

Yanında çalıştırabilecek işçi bulamadığını söyleyen Patır, “Yanımdaki çırak buradan gideli 4 yıl oldu. Ondan sonra bir çırak daha bulamadım. Meslek her zaman yaşar. Benim ileride çocuklarım gelir belki onlar yaşatır” diye konuştu.

Köylerinde eski nüfusun kalmadığını belirten Patır, “Köyümüz 65-70 hanelik küçük, güzel bir Alevi köyü. Köyümüzde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılabilirdi ama ne yazık ki gençlerimiz kalmadığı için yapılamıyor. Gençlerimizin kendi geleceklerini burada görememeleri, evlenememe korkusu, şehir özentileri ve farklı arayışlara yönelmeleri sonucu köyden uzaklaştı. Köyümüzde sadece yaşlı nüfus kaldı” dedi.

“KÖYDE YAŞAMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”

Topraklarının kıraç olduğu için sulu tarım yapılamadığını belirten Patır, “Köyümüzde buğday ve arpadan başka bir şey ekilmiyor. O yüzden burada sadece hayvancılık yapılıyor. Burada kalan yaşlılarımız ise 3-5 inek ve dana satarak geçimlerini sağlayabiliyorlar” dedi.

Alevi köyü olarak cemlerini yaptıklarını da belirten Patır, “Sürekli dedelerimiz dışarıdan geliyor. Her yıl cemimiz, görgülerimiz yapılıyor” diye konuştu.

 “KÖYÜNDEN GÖÇENLER, KÖYLERİNE MUTLAKA DÖNSÜNLER”

Tokat Sulusaray ilçesine bağlı Çime köylülerine çağrıda bulunan demir ustası Hasan Patır, konuşmasının devamında şunları belirtti:

“Özellikle daha önceden köyden göçmüş vatandaşlarımız, köylerine gelsinler, birer ev sahibi olsunlar. Tatillerini sahilde geçirirken en azından 3-5 günlerini de köylerinde geçirsinler. Anne babalarıyla hasretlerini gidersinler. En azından çocuklarına, torunlarına buraları göstersinler ki çocuklar da yurtlarını unutmasınlar. Aileler evlatlarını, torunlarını buralara getirmediğinde belki bu çocuklar bir daha buralara gelmeyebilir. Analar, babalar, dedeler çocuklarını, torunlarını köylerine mutlaka getirsinler. Burası bizim yurdumuz. Hiç kimse yurdundan vazgeçemez. Nereye giderse gitsinler köy özlemi hiçbir zaman bitmez”

Cebrail ARSLAN/TOKAT

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.