PİRHA- Hatay’da bulunan ve 379 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Milleyha Kuş Cenneti yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son doğal kıyı göletinin de olduğu kuş cennetine moloz dökülüp devasa kanal açılmasının ardından göl suları hızla çekilmeye başladı.
Dünyanın sayılı kıtalararası göç yollarından birinin üzerinde bulunan Hatay, kuş çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin illerinden biri. Türkiye’de görülen 488 kuş türünden 379’u Hatay’da gözlemlenebiliyor. Hatay’ın en önemli kuş gözlem noktası ise Samandağ İlçesi sınırlarındaki Milleyha Kuş Cenneti.
Ancak bu kuş cenneti yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son doğal kıyı göletinin de olduğu kuş cennetine moloz dökülüp devasa kanal açılmasının ardından göl suları hızla çekilmeye başladı. Çevre aktivistleri kuş cennetinin kurutularak yerleşime açılabileceğini ya da mesire yeri yapılabileceğini belirtiyorlar. Yaşanan duruma tepki gösteren çevre aktivistleri Milleyha Kuş Cenneti’nin bir an önce koruma altına alınması gerektiğini dile getirdiler.
“İNSANLIK İÇİN UTANDIM”
Türkiye’de kuşlarla ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan fotoğrafçı Emin Yoğurtçu Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde gördüklerini sosyal medya hesabından paylaşarak isyan etti. Yoğurtçuoğlu, Milleyha Kuş Cenneti’nde her gün yürüyüş yaptığını ifade ederek yürürken gölün kenarına büyük bir kanal açıldığını fark ettiğini ifade etti.
Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Hatay Milletvekillerine seslenen Yoğurtçuoğlu paylaşımında şunları dile getirdi:
“Kuşların ana göç yolu üzerinde olan Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde tam 21 kilometre yürüyüş yaptım. Aslında neredeyse her gün bu yürüyüşü yapıyorum! Yürüyüşüm esnasında kuş cennetindeki gölün kenarına koca bir kanal açılmış olduğunu gördüm. Gölün suyu içine dolmaya başlamış, böylece göldeki son su da kanalın içine dolup kuruyacak. Tuz Gölü’nde yavru Flamingoların başına gelen buradaki kuşların ve doğanın başına bile bile getiriliyor. Ancak bu son değil, bir şey daha beni şoka uğrattı. İlkbaharda su tutan, çok önemli tuzcul bitkilerin bulunduğu, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosisteminin üstünün birkaç kamyon ve dozerle toprak doldurulduğunu gözyaşları içinde izledim. Biraz daha ilerlediğimde, sahile vuran çöplerin arasında dinlenmeye çalışan, şaşkınlık içindeki Uzunbacak kuşunu görünce de onun adına insanlık için gene utandım.
“UMUDUMUZU NEYE VE KİME BAĞLAYACAĞIZ?”
Kuşlar çocuklar gibidir. Saflardır. Tertemizlerdir… Konacak tek bir düzgün alanı olmadığından belki göç yolunda ölüp gidecek bu suya bağımlı kuşlar… Benim anlayamadığım, insan bu çağda su kaynağını, gölü niye yok etmek ister? Suyun önemini hala nasıl anlayamamış olduğumuz tepemden aşağı yıldırım gibi düşüyor. Sebebini söyleyeyim. Kıyı kanununa rağmen zamanında parsel parsel tapulandırılmış burası… Kıyı kanununa rağmen kumsal dahi tapulu. Asi Nehri’nin son yadigarı olan Milleyha Kuş Cenneti dediğimiz yer, Hatay’da Asi’ye ait kalan son kale doğa adına. Ayrıca muazzam bir eko turizm potensiyeline sahip, 282 farklı kuş türünün kaydedildiği, Türkiye’de daha önce görülmemiş birçok kuş türünü kaydedip ulusal ve uluslararası camiada büyük yankı uyandıran bir lokasyon. Manyas Kuş Cenneti’nden daha etkileyici olabilen, korunabilse büyük bir iş başaracağımız Hatay’daki son doğal kıyı göleti. Daha ne diyeyim bilmiyorum. Başkanlar ve bütün karar vericiler durumdan haberdar! Hatta birlikte ziyaret ettik burayı çoğuyla. Korunacak diye sözler verildi. Peki nasıl oluyor da göz göre göre bir alandaki bu kıyıma izin veriliyor? Umudumuzu neye ve kime bağlayacağız?”
PİRHA/HATAY
Yoruma kapalı.