PİRHA- Mersin’de pandemi bittiğinde ilk ne yapacaklarını ve aşıya ulaşabilme ihtimallerini sorduğumuz yurttaşlar, pandeminin hem hayatlarında, hem de iş yaşamlarında çok şey değiştirdiğini belirttiler. Yurttaşlar, koronavirüs aşısına ise kolay ulaşamayacaklarını ifade ederek, “Aşının ilk önce sağlık çalışanlarına, birebir temaslılara ya da hasta insanlara ulaşması şart. Ama tabii ki ücretsiz olarak” dediler.
Mersin Cemevi’nde görevli olanlara ve esnaflık yapan yurttaşlara pandemi bittiğinde ilk ne yapacaklarını ve aşıya ulaşabilme ihtimallerini sorduk.
“ALT TABAKANIN AŞI OLACAĞINI HİÇ TAHMİN ETMİYORUM”
Mersin Cemevinde aşçı olarak çalışan Satılmış Toy, “Pandemi bizi çökertti. İçeri giriyoruz korku, dışarı çıkıyoruz korku. Pandemi bitince ilk işim, akrabalarımızı ziyarete gideceğiz, sosyal hayatımıza eskisi gibi devam edeceğiz. Devletin destek vermesi lazım bu insanlara ki eski durumuna gelebilsinler” dedi. Aşıya ulaşacağını düşünmeyen Toy, “Alt tabakanın aşı olacağını hiç tahmin etmiyorum. Üsttekiler alacak. ‘Ölen ölür kalan sağlar bizimdir’ diyeceğiz” dedi.
“PANDEMİNİN BU GİDİŞLE DE BİTECEĞİNİ ZANNETMİYORUM”
Mersin Cemevi’nde cenaze hizmetleri yürüten Mehmet Dağeri ise pandeminin hayatlarında çok şey değiştirdiğini vurgulayarak, “Bize mesafeli olmayı öğretti, aile ilişkilerimizi sosyal ilişkilerimizi tamamen etkiledi. Yakınlarımıza gidip gelemiyoruz, telefonla görüşüyoruz. Koçgiri törenlerimizi iptal etmek zorunda kaldık. Doğal olarak temastan kaçınmak ve hijyenik olmak gerekiyor” diye aktardı.
İnsanların hiçbirinin tedbirli olmadığının altını çizen Dağeri, şunları söyledi:
“Mesafeli ve hijyenik değiller, kurallara uymuyorlar. Bu yüzden pandeminin bu gidişle de de biteceğini zannetmiyorum. Uzun zaman gerektiren bir çalışma olacak. Bittiği zaman aramızdaki mesafeler kalkacak insanlarla, eşimiz dostumuzla en yakın ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Öncelikle istediğim aşının acil durumu olanlara yapılmasıdır. Tabii Türkiye’de biraz zor olacaktır. Ülkenin bu aşıyı bir an önce alabilmesi gerekir. Parası olan aşısını siparişini verdi, geliyor vatandaşların aşılayacak ve sağlıklarını kontrol altına alacaklar. Ama bizim Türkiye’de bu biraz zor, sıkıntı olacak gibi görünüyor. Çünkü Hazine’de para yok. Tam takır Merkez Bankası da bomboş. Para olmadığı için de insanlar da aşıya ulaşamayacak. En basit koronavirüs testi için insanlar hastanelerde sıraya giriyor. Daha bunu aşamadık. Önce testler düzenli olmalı. En kısa zamanda aşı işi de çözülürse insanlar da en azından rahatlamış olur. Haktan bütün dünyaya şifa gelmesini istiyoruz. Şahı Merdan Ali, Bozatlı Hızır cümlesinin yardımcısı olsun.”
“HAYALLERİMİZ VARDI AMA ŞU AN MAALESEF YIKILMIŞ DURUMDA”
Market sahibi yurttaş da esnafın çok zor durumda olduğunu vurgulayıp, “Almanya, İngiltere gibi ülkelerde kendi vatandaşına kendi esnafına destek oluyor ama bize herhangi bir destek veren yok. Olmadığı gibi de bizden destek bekleniyor, tükenmek üzereyiz” dedi. Yurttaş, “Hayallerimiz vardı ama şu an maalesef yıkılmış durumda. Ülke olarak hayal kuramıyoruz maalesef. Yurttaşın aşıya ulaşması konusunda pek iyimser değilim. Örneğin koronavirüs testi ücretsiz yapılacak dediler ama benim yakınlarım 2 bin liraya yakın para ödediler. Asgari ücretle çalışan bir insan bunu nasıl karşılasın” diye konuştu.
“KORONAVİRÜS BİTERSE İLK OLARAK MASKEYİ ÇIKARIP YAKACAĞIM”
Markette sipariş görevlisi olarak çalışan genç ise, “İnsanlar sipariş verirken, eline telefonu alırken lütfen biraz anlayışlı olsunlar” dedi. Günde beş altı tane koronalı eve sipariş götürüp kapılarına bıraktığını belirten genç, “Koronavirüs biterse ilk olarak maskeyi çıkarıp, atıp yakmayı düşünüyorum. Öyle bir boğdu ki bazen nefes alamaz duruma geliyoruz. Maske çıkarmazsak, elimizi yıkarsak zaten virüsün bize ulaşacağını düşünmüyorum” diyerek, tedbirli olunması çağrısında bulundu.
“AŞININ ÜCRETSİZ OLMASINI İSTİYORUM”
Mersin Cem Taksi’den Mehmet Ali Akpınar da, pandemi sürecinde işlerinin kısıtlamalarla ilk süreçlerde kötü olduğunu ama sonradan insanların toplu taşıma kullanmamasının, kalabalık ortamlarda bulunmamasının Mersin’deki taksi kültürünü birazda olsa olumlu etkilediğini dile getirdi.
Akpınar, şunları kaydetti.
“Biz artık özgürlüğümüze kavuşmak istiyoruz. İşimiz olsun ya da olmasın aileler sıkıntıya giriyor. Benim eşim bayan kuaförü. Tedirginlik halinde çalışmak zorunda. Yanımızda bizden ekmek bekleyen insanlar var. Sonuçta mücadele ediyoruz, korkuyoruz, hayatımız tehlikede. Evde yaşlı annelerimiz, babalarımız var. Bu hastalığı dışarıdan kapıp ailemizden birilerine bulaştırmak istemiyoruz. Onun için de bir an önce aşının bulunmasını, tedavi sürecine girilmesini ve topluma ulaşmasını beklemekteyiz. Yurttaş olarak aşıya ulaşmak istiyorum ve ücretsiz olmasını istiyorum. Çünkü bu benim en doğal hakkım. Aşının ilk önce sağlık çalışanlarına, birebir temaslılara ya da hasta insanlara ulaşması şart. Ama tabii ki ücretsiz olarak.”
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.