TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in yaptığı açıklamaya göre Meclis bünyesinde çalışan personelin yalnızca yüzde 28,44’ü kadın.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a 19 Kasım’da Meclis’te kaç personel çalıştığını ve bunların kaçını kadınların oluşturduğunu sordu. Tanrıkulu’nun sorusunu TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı. Meclis’te çalışan personellerin 4 bin 992’sini erkeklerin, bin 984’ünü de kadınların oluşturduğunu açıklayan Bilgiç, toplam 6 bin 976 personel çalıştığını bildirdi. Yanıtta birimlerdeki personellerin sayısı yer alırken cinsiyet ayrımına yönelik bir bilgi verilmedi.
Tanrıkulu, aynı önergede seçim yasasında bir değişiklik yapılıp yapmayacağını ve yasaya cinsiyet kotası getirilerek kadınların temsilinin artırılıp artırılmayacağını da sordu. Başkanvekili Bilgiç tarafından verilen yanıtta ise bu konuda yürütülen bir çalışma olmadığına yer verildi.
Meclis’teki kadın erkek oranının ülkedeki cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması olduğuna dikkat çeken TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Candan Yüceer, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yansımalarını en çok istihdamda ve siyasette görüldüğünü söyledi.
Yüceer, şunları söyledi:
‘’Birçok partide kadın milletvekili sayısı çok az. İşte bu eşitsizliği gösteriyor. Kadın sorunu görünmez oluyor. Kadınlar daha görünür olmalı ki çözüme katkı sunabilsinler. Kadın erkek arasındaki eşitsizliği bir an önce çözmek zorundayız. Eşitsizliği aşmak için kotalar önemli ancak önce zihniyetin değişmesi gerekiyor.’’
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.