PİRHA-Geyiksuyu bölgesinin Dersim’in en geniş maden bölgesi olduğunu ifade eden Geyiksuyu Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Alişan Çelik, “Yaklaşık 2 hafta önce Geyiksuyu Sin bölgesinde maden teknik arama mühendisleri tarafından dron uçurulduğunu ve köylülerin özel arazilerinde işaretlemeler yapıldığını öğrendik” dedi.
Türkiye’de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor. 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi.
Maden projesinin uygulanacağı yerlerden birisi olan Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu köyünde birkaç hafta önce maden teknik arama mühendisleri tarafından işaretlemeler yapıldı.
Geyiksuyu Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Alişan Çelik, Dersim’in Geyiksuyu köyündeki madencilik çalışmalarına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“GEYİKSUYU’NDA KÖYLÜLERİN ARAZİLERİNDE İŞARETLEMELER YAPILIP, DRON UÇURULDU”
Geyiksuyu bölgesinin Dersim’in en geniş maden bölgesi olduğunu ifade eden Alişan Çelik, “Bu bölgede uzun yıllar önce zemin etütü çalışmaları yapılmıştı. Fakat son zamanlarda tekrar Dersim coğrafyasında olduğu gibi Geyiksuyu bölgesinde de çalışmaların söz konusu olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 2 ay önce bileşen dernek köylerimizden Dikenli’de iş makineleri çalışma yapmış ve köylüler ne için çalıştığını sorduklarında kendilerine güvenlik yolu adı altında çalışmalar yaptıklarını söylemiş. Yaklaşık 2 hafta önce Geyiksuyu Sin bölgesinde iki aracın dronlar uçurduğunu göre köylüler ne yapıyorsunuz diye sorduğunda gerekli yerlerin izinlerinin olduğunu ifade etmişler. Biz biraz olayı araştırınca dron uçuranların maden teknik arama mühendisleri olduklarını ve köylülerin özel arazilerinde işaretlemeler yaptıklarını öğrendik” dedi.
“MADENCİLİĞE KARŞI TOPYEKÜN BİR MÜCADELE VERMEMİZ GEREKİYOR”
Maden sorunu sadece Geyiksuyu veya Cevizlidere köylülerinin sorununun olmadığını tüm Dersim’in sorunu olduğunu belirten Çelik, “Burada yapılacak çalışmalarda sadece doğa kıyımı değil aynı zamanda her türlü canlının yaşamının tehdit altında olacağı bir gerçektir. Bu nedenle sadece Geyiksuyuluların değil Dersim’in bütün halkını ve sivil toplum kuruluşlarını yanımızda görmek isteriz. Madenciliğe karşı topyekün bir mücadele vermemiz gerekiyor. 12 Temmuz’da saat 14.00’te Geyiksuyu’nda hem aşuremizi pay edeceğiz hem de maden konusuna ilişkin bir halk toplantısı yapacağız. Yine Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Geyiksuyu’nda madenciliğe karşı yürüyüş ve basın açıklaması yapacağız. Bu anlamda mücadeleyi birlikte vermemizin gerektiğine inanıyorum. Tüm duyarlı dostları yanımızda bekliyoruz” diye konuştu.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.