PİRHA-Korucu olan yaylacılar Cevizlidere köylülerinin suyuna el koydu ve sularına sahip çıkmak isteyen köylüleri tehdit etti. Yaşadıkları sorunu PİRHA’ya anlatan köylüler, korucu olan yaylacıların suyu borularla taşıdıklarını ve kendilerine su kalmadığını belirterek, yetkililerin sorunu çözmedini istediler.
Dersim’in Ovacık ilçesinin Cevizlidere köyünde, korucu olan yaylacılar köylülerin suyuna el koydu. Köylüler yaşadıkları mağduriyeti gidermek için yetkili makamlara müracaat etmesine rağmen halen yaşanan soruna çözüm bulunamadı. Cevizlidere köylüleri konuya ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“Suyumuz yok biran önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor” diyen köylüler, “Tunceli İl Özel İdaresi yaylacılara araç veriyor, suyunu da borularını da götürüyor. Köylerimizde yol yok ama onlar için dağa bile yol yapılıyor” diyerek yetkilileri eleştirdi.
“KÖYLÜLER EKTİĞİ TARLALARI SULAYAMIYOR”
Mera komisyonunun tüm merayı Çemişgezek’ten gelen sürü sahiplerine sattığını söyleyen Cevizlidere köyü muhtarı Saycan Keskin, “Sürü sahipleriyle anlaşma yapılıyor, merayı aldıkları gibi bırakmaları gerekiyor ama bunlar sözleşmeye uymuyor. 4000 koyun ile gelmişler, köyün içerisine akan tek arazi suyunu gözeyi dağıtıp, borularla meradaki alana çekmişler. Köylüler ektikleri tarlaları sulayamıyor. Biz gidip yetkili makamlara müracaat ettik sonucunu bekliyoruz. Sıkıntılarımız çok büyük, suyumuz yok o yüzden insanlar bir şey ekemiyor. Biran önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor, köylüler ile birlikte konuştuk. Suyu alıp kullanın, hayvanlarınızı sulayın ama bu suyun gözesini dağıtmayın, borularla taşıyıp çadırlarınıza götürmeyin dedik ama bize istediğiniz yere gidin ben bu suyu istediğim yere götürürüm, diyor. Tunceli İl Özel İdare araç veriyor, suyunu da borularını da götürüyor. Köylerimizde yol yok ama onlar için dağa bile yol yapılıyor” dedi.
“Çemişgezek’ten gelip bu köyün suyunu kesmek insanlığa yakışmaz” diyerek yaşananlara tepki gösteren Emir Ali Çılgın da, “Bizim yerimize başkası olsaydı daha farklı bir tepki verebilirdi ama biz diyoruz ki hayvanlarını sulayabilirsin ama böyle köyün suyunu keserek köylüler mağdur oluyor insanlar bu suyu kullanarak ağaçlarını suluyor. Dersimliler buraya gelsin nasıl madenler için sahip çıkıyorlarsa gelip bizim bu sorunumuza da sahip çıksınlar. Karadeniz’de insanlar nasıl birlik içerisinde bizimde birlik içinde olmamız lazım” diyerek Dersimlilere çağrıda bulundu.
“HAKLARIMIZI KORUYACAK YETKİLİ BİR MECRİ YOK”
“Cevizlidere 1994 yılında boşaltıldı, şu an köyümüze dönmüş durumdayız. Ama köyümüz 1994 yılında olduğu gibi şimdi de yaylacılar tarafından mağdur ediliyor” diyen Celal Özgür şunları söyledi:
“Yaylacılar suyumuza el koyduğu için burada yaptığımız arıcılık, ceviz ağaçlarımız kötü etkilendi. Mera komisyonu köyümüzü peşkeş çekiyor. Tarımsal arazilerimizi suladığımız suyumuz Tunceli İl Özel İdaresi tarafından verilen araçlarla su kaynaklarımıza el konuldu. Yaylacılarla da konuştuğumuzda valilik, kaymakamlık ve mera komisyonu bize bu talimatı verdi, diyorlar, biz tehdit ediliyoruz. Haklarımızı korumak istiyoruz ama haklarımızı koruyacak yetkili bir merci yok. Derhal yetkililerin bu olaya müdahale etmesi lazım. Bizim haklarımızı yetkililer korumazsa biz köyü terk etmek zorunda kalacağız” dedi.
Hasan Güleç ise, “Gelsinler ellerini vicdanına koysunlar köyün suyuna baksınlar, ağaçlarımızı sulayamadık kuruyor. Yetkililer mağduriyetimize çözüm bulsunlar, köyümüzde başka suyumuz olmadığı için mağduruz. Köye geldim ev yaptım su olmadığı zaman köyde bir şey ekmedikten sonra nasıl geçimimi sağlayacağım” diye sordu.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.