Alevi Haber Ajansi

‘Karadeniz’in Ogün Samastlarla değil, Kazım Koyuncularla anılmasını istiyoruz’-VİDEO

PİRHA-Fındıklı Gençlik Meclisleri üyesi Ali Özgün Çayhatoğlu, gençlik olarak sorunların çözümünde aktif olduklarını belirterek, “Karadeniz’i Ogün Samast’lar değil, Kazım Koyuncular la anılmasını istiyoruz. Çünkü biz o kültürle büyüdük, çok fazla etnik yapıya sahibiz. Elimizden geldiğince herkes bir arada olalım ve ciddi emek harcayarak birlikte hareket edelim istiyoruz” dedi.

Fındıklı Gençlik Meclisleri üyesi Ali Özgün Çayhatoğlu ile hem meclis çalışmalarını hem de Fındıklı Meci Festivali’ni konuştuk.

GENÇLİK MECLİSİ 70 KİŞİ

Pirha- Kendinizi tanıtır mısınız?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Buralıyım, dışarda yaşamayı tercih etmek istemedim. Gelip burada bir işletme kurduk. Turizmle ilgileniyoruz.

-Peki Gençlik meclisi nasıl ve hangi ihtiyaçtan kuruldu?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Öncesinde biz gençtik sınıfı, geçtik topluluğu adı altındaydık. Sonrasında yerel seçimlerden sonra bunu meclisleştirme kararı aldık.  Bu ölçüde sadece Fındıklı meclisi toplumda aldığı bir karardan ziyade Kadın Meclisi, Esnaf Meclisi gibi 7 adet meclis de  kuruldu. Gençlerin de yaşadığı bu coğrafyada söz sahibi olmasını istedik, düşündük. Sonuçta burada hep beraber yaşıyoruz.  Bugün çocuk, gençlik ayağıyla daha çok ilgileniyoruz. Mücadeleye omuzdaş olmak istedik. Çünkü imece kültürüyle büyüdük. Sadece erk düşüncenin de olup olmaması değil, bunun içerisine kadının da çocuğun da gençliğin de hepsinin yer almasını istedik. Bu doğrultuda gençlik meclisinin ihtiyacı oldu. Yaklaşık şu an 70 kişiyiz. Bunun içerisinde gençlik olduğu için üniversite okuyan arkadaşlarımız oluyor onların bir kısmı dışardalar. Pandemiden dolayı çoğu buraya dönüş sağladı ama aktif olarak 30-35 kişiyiz.

“BU ÇARKA ENGEL KOYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

-Fındıklıda gençliğin sorunları nelerdir?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Gençliğin bugünkü en büyük problemlerinden bir tanesi eğitim. Eğitim noktasında devlet okullarında okuduk. Buradan çıktık üniversite hayatı gördük. 3-4 yıl dışarıda yaşadık ama kendi alanından hiçbir şey yoksa dönemiyor. Kırsalda yaşadığımız için çok fazla iş imkânı bulunamıyor. Bundan dolayı genelde gençlerimiz dışarı çıkmak zorunda kalıyor.

İkincisi de ekonomik sıkıntılar. Çay tarımı ile ilgilenen arkadaşlarımız var ama işte belli bir dönem yapabiliyor bu süreci bu şekilde işletebiliyor. Ülkede çok büyük problemler var bunların içerisinde söz sahibi olup neleri değiştirebiliriz oturup tartışıyoruz. Biz bu çarkın içerisinde bizimde yer almamız gerektiğini düşünüyoruz ve gençliğin dinamizmi olduktan sonra bu çarka bir şekilde engel koyacağımızı düşünüyoruz.

“ÜLKEDEKİ SIKINTILARI TARTIŞACAĞIMIZ ÇALIŞTAYLAR DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”

-Sizler Karadeniz de gençlik olarak değişim rüzgarları estiriyor musunuz?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Şöyle ki Fındıklı sosyal kimlik açısından zaten bölgede çok farklı bir konumdaydı. Mesela kadın arkadaşlar üzerinden örnek vereyim Fındıklı’da çok daha rahat hareket edebiliyorlar. Gece saat 2-3’de rahatlıkla geze biliyorlar, herhangi bir şekilde bir sıkıntı ya da problem yaşamıyorlar. Fakat bazı yan ilçeleri ya da işte Karadeniz genelinde bu tarz sıkıntı oluşuyor. Bu konuda Fındıklı gençliği yüceltmek için demiyorum daha bilinçli hareke edebiliyor. Mesela bizim çok büyük hayalimizdi bunu gerçekleştirmeye de çok istedik. Fakat pandemi süreci her tarafı etkilediği için bizi de etkiledi. Fındıklı’da gençlik kampı düşünüyorduk. Altyapı anlamında bazı sorunları var ama onlarda giderebileceğimizi düşündük. Ülkede yaşanan sıkıntıları konuşabileceğimiz, tartışabileceğimiz çalıştaylar düzenleyerek yazarları çağırmak istedik.

İmeceler yapıyoruz. Diğer iller ya da ilçelerden gelen arkadaşlarımız oldu, bize destek çıktılar. Farklı projelerle de diğer il ve ilçeleri etkilemek istiyoruz. Samsun Atakum’da gençlik meclisinden arkadaşlarla görüştük, Kars’a gittik. Bu tarz etkinlikleri düzenleyerek bazı şeylerin değişebileceğini inancımız var.

“GENÇLİK SORUNU ÇÖZMEDE İRADE ORTAYA KOYUYOR”

-Önümüzdeki günlerde Fındıklı festivali gerçekleşecek. Gençlik hangi misyonları üslenecek, neler yapacak?  

Ali Özgün Çayhatoğlu: Gençlik aslında o tarz festivallerde her türlü misyonu üstleniyor. Çünkü sahanın en aktifi. Bazı ve sıkıntılar da yaşadık önceki festivallerde. Gençlik sorun çözmede irade ortaya koyuyor. Daha çok işin saha dediğimiz eğlence kısmında gençlik hem festivalin güvenlik hem gelen misafir girişte ağırlama gibi festivalin birçok alanında yer alıyoruz.

-Festival için bir çağrınız var mı?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Festivalimiz önceden bir haftaydı, hatta 6 gün falandı bu sene geniş bir süreç yaptık. Gençleri omuzdaş olmaya bekleriz. Çünkü biz bütün işimizi imece usulü ile yapıyoruz. Birlikte dayanışmayla gönüllü olarak yapıyoruz, bize destek olabilirler. Biz onları misafir edebiliriz. Gençliği güneşin altında deniz festivaline bekliyoruz bundan böyle bir çağrımız olsun istiyorum.

“PROBLEMLERİ ÇÖZME ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

-Örneğin Karadeniz’e. Fındık toplamaya, çay toplamaya gelen birçok genç var. Bu gelen gençler birçok sorunda yaşıyorlar onlara da ulaşıyor musunuz?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Geçen hafta bir toplantı yaptık. Bölgeye önceden daha çok Gürcistan’dan gelenler vardı, Ordu tarafından. Ülke içerisinden gelenler de vardı. Son dönemlerde Afganistan’dan gelen arkadaşlar var. Bu arkadaşlar birkaç problem yaşanmış. Sonuçta orada yaşadıkları coğrafyadan gidiyorlar çalışmak için. Alın teri döküyorlar. Koşullarının çok kötü olduğunu duyduk. Yaklaşık 25- 30 kişi bir evde kaldıklarını biliyoruz. Bu hafta içerisinde bir çalışma yaptık 4 kişilik bir Afgan arkadaşa ulaştık, onlarla görüşme sağladık.

Koşullarından bahsettiler yaşanabilir bir durumda değiller ve uyum problemi de var. Sonuçta çok farklı bir coğrafyadan gelip burada hareket etmek zorundalar. Bununla alakalı o gençlerle bir araya geleceğiz. Çünkü Karadeniz bölgesi sizin de dediğiniz gibi bazen çok fazla ırkçı davranabiliyor, ötekileştirme yapıyor.

Toplumun girmiş olduğu yerlere aman gelmesinler gibi söylemler var rahatsız olduklarını falan söylüyorlar. Gençlik o köprüyü nasıl oluşturabilir, hem onların sorunlarını dinleyip, sonuçta sadece hani çalışmaya geliyor bu insanlar. Tabii farklıları da var bu bir duruma sığdırılamaz ama bu problemi çözmek için bir çalışmamız var.

-Son olarak bir şey eklemek ister misiniz?

Ali Özgün Çayhatoğlu: Eğer bölgeyi gezdiniz ise Karadeniz biraz daha farklı. Karadeniz’in Ogün Samast’lar değil, Kazım Koyuncular la anılmasını istiyoruz. Çünkü biz o kültürle büyüdük, çok fazla etnik yapıya sahibiz. Gürcü kültürümüz var, Laz, Hemşin kültürümüz var, Ermeni, Rum kültürümüz var. Biz bir arada daha güçlüyüz. Elimizden geldiğince herkes bir arada olalım ve ciddi emek harcayarak birlikte hareket edelim istiyoruz.

PİRHA/Fındıklı-RİZE

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak