PİRHA – Serik Abdallarından Hüseyin Durmaz, yaşadıkları ilçedeki Abdal toplumunun durumuna dikkat çekerek, “Cemevimiz olmadığından toplanıp birbirimizi bilgilendiremiyoruz, cem yapamıyoruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Abdallar, inançlarını yaşama konusunda zorluk içindeler.
Abdalların yoğun olduğu Serik Merkez Mahallesi’nde ikamet eden Hüseyin Durmaz, bölgede yaşayan Alevilerin birlik olamadıklarını ve inançlarını yaşama konusunda birçok engelin söz konusu olduğunu anlattı. Durmaz, inanç konusunda uzun yıllardır hizmet yürütemediklerine dikkat çekerek, “Burada cem yapılmasını, bize bilgi verecek bir dedenin olmasını isteriz” diye belirtti.
BİNLERCE ABDAL’IN YAŞADIĞI BÖLGEDE CEMEVİ YOK!
Hüseyin Durmaz, Abdal Alevilerin yaklaşık 40 sene önce Serik’e geldiğini belirterek şunları kaydetti:
“Biz Abdal Alevileri Horasan’dan gelmekteyiz. Yaylacılık, göçebelik yaparız. Göçtüğümüz, gittiğimiz yerlerde çadır tutar, sepetçilik yaparız. Düğünlere gider çalgıcılık da yaparız, bunlar bizim ata mesleğimiz. Eskiden iş yoktu, bahçe yoktu, geçimimiz bunlarla sağlanırdı. Bizler yazın olduğu zaman yaylaya geçiyoruz.
Merkez Mahallesi’nde Abdal Alevileri olarak hemen hemen 2000 aile var. Serik’in toplam nüfusu da 120 bin civarında. Toplam Alevi nüfus olarak tahminen 20 bin civarındayız.
Bizde ayrımcılık yok. Tahtacıların yaşadığı mahalle ile bizim yaşadığımız mahalle ayrı. Bazen düğünleri olduğu zaman bizi çağırıyorlar, gidip onların düğününü, nişanlarını biz yapıyoruz. Burada bizim Abdallar düğünlere, bağ bahçe işine, nar, portakal toplamaya giderler. Yarısı da otellerde çalışır.”
“BİR DEDE BİLGİ VERİRSE BİZ DE YOLUMUZU BİLİRİZ”
“Aleviliğimizle, Abdallığımızla gurur duyuyoruz” diyen Hüseyin Durmaz, “Alevi inancını yerine getirmek için zamanımız olmuyor. Burası genelde turizme yönelik olduğundan zaman bulamıyoruz. Burada cemevimiz olmadığından bir yerde toplanamıyoruz. Toplanıp birbirimizi bilgilendiremiyoruz, cem yapamıyoruz. Cemevimiz olsa akşamları cemevine gider hısım akraba bir araya gelir dertleşirler. Alevilik Yol’u hakkında gençler bizden ne kadar bilgi alırsa o. Ama bizler böyle bir bilgimiz olmadığından elimiz mahkûm bilgi de veremiyoruz. Herkes işinde, derdinde zaten. Adam işinden yorgun geliyor tabi bir de toplanacak yerimiz olmadığından bir şey yapamıyoruz. Bir dede bizlere bilgi verirse biz de Yol’umuzu, Pir Sultan Abdal soyunu, Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi, ibadetimizi biliriz” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.