Alevi Haber Ajansi

‘Güvenlik güçlerinin anmalarımıza gösterdiği tavırla katliam halen devam ediyor!’-VİDEO

PİRHA – 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, 2015’te yaşanan Gar Katliamı’nı “Bitmiş bir katliam değil” sözleriyle yorumladı. Katliamın yıl dönümünde yapılacak anmaya dair konuşan Kocabıyık, “Katliam halen devam ediyor. Yargılama süreci, güvenlik güçlerinin anmalarımıza gösterdiği tavır, derneğimize karşı açılan kapatma davalarıyla katliam devam ediyor” dedi.

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMOBB ve HDP’nin de aralarında bulunduğu pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin çağrısıyla Ankara Tren Garı önünde düzenlenen Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’ne düzenlenen saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti.

IŞİD’in iki canlı bomba ile gerçekleştirdiği saldırı, Türkiye tarihinde en çok insanın hayatını kaybettiği katliam olarak kayıtlara geçti. Canlı bombalardan birinin aynı yıl Suruç’ta intihar saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdurrahman Alagöz’ün kardeşi Yunus Emre Alagöz olduğu ortaya çıktı.

Katliamdan neredeyse 1 yıl sonra başlayan mahkeme sürecinde ise dokuz sanığa “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez, “kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca bu sanıklara saldırıdan yaralı kurtulan 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan hapis cezası verdi. Bunun yanında dokuz sanık, örgüt üyeliğinden değişik yıllarda hapis cezasına çarptırıldı.

Davada 19’u tutuklu 17’si firari 36 sanık yargılandı. Aralarında katliamın planlanmasında adı öne çıkan İlhami Bali gibi firari sanıkların bulunduğu kişilerin dosyası ayrıldı. Bu sanıklarla ilgili yargılama ayrıca devam ediyor.

“KATLİAM HALEN DEVAM EDİYOR”

Katliamda en çok üyesini kaybeden kitle örgütlerinden birisi de Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) oldu. O dönem sendikanın genel kekreterliğini yapan İshak Kocabıyık, bugün aynı zamanda 10 Ekim Barış Derneği’nin de eş sözcülüğünü yapmakta. Katliamın yaşandığı tarihten günümüze yaşadıklarını anlatan Kocabıyık, yaşadıkları acının halen devam ettiğini söyleyerek duygularını şu cümlelerle anlattı:

“Dönüp baktığımda çok yakın bir zamanmış gibi geliyor ama rakamlara vurduğumuzda hiç de öyle değil, 8 sene yani 96 ay geçti üzerinden. Şimdi arkamızda koskoca bir adalet arayışı ve barış isteği görüyorum. O günden bugüne ne acımız ne öfkemiz ne de yasımız ne yazık ki bitmedi. Çünkü biz o meydanda sadece barış taleplerimizi bırakmadık, 104 arkadaşımızı ve yüzlerce yaralı insanımızı da bıraktık. Daha sonra mahkeme sürecinde idare ile olan ilişkilerde gördüğümüz şudur ki aslında katliam 10 Ekim 2015’te bitmedi, halen devam ediyor. Yargılama süreci, güvenlik güçlerinin anmalarımızda gösterdiği tavır, derneğimize karşı açılan kapatma davalarıyla devam ediyor. Dolayısıyla 10 Ekim 2015 Gar Katliamı bitmiş bir katliam değil. Sadece bizlere karşı değil, bütün barış isteyenlere karşı devam eden bir katliam olarak görüyoruz.

Benim çağrımla gelen arkadaşlarımızdan 14’ünü kaybettik. Onların kaybının yarattığı boşluk hiçbir zaman dolmadı. 8 senemizi dolduran ama aynı zamanda mücadele azmimizi kamçılayan da bir boşluk oldu.”

MEYDANA DİKİLECEK ANIT ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR!

10 Ekim Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, katliamın yaşandığı yere anıt yapılması girişimlerinin sürdüğünü de belirtti. Yakın zamanda konuyla ilgili gelişme yaşandığını söyleyen Kocabıyık, dikilecek anıt üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktardı. Kocabıyık şöyle devam etti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, katliamdan aşağı yukarı 1 ay sonra belediye meclisi toplantısında oraya bir anıt meydan düzenlemesi yapılması için bir karar alıyor. Bu kararın ilk adımı olarak da o meydanın adını ‘Demokrasi Meydanı’ olarak değiştiriyorlar. Ama ondan sonra Melih Gökçek yönetimi, yapılması gerekenler konusunda da hiçbir adım atmıyor. Ayrıca böyle bir kararın varlığını saklama gereği de duyuyorlar. Yargılama sürecinin tutuklu sanıklar açısından bitmesi ile bizim anıt talebimiz yönündeki mücadelemiz daha da öne çıktı. Bunun ilk adımı olarak Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, uluslararası yarışma düzenledi. Seçilen projeler belediyeye sunuldu ancak merkezi idarenin çıkardığı zorluklar bizim bu anıt projesini o meydana yerleştirmemize engel oluyor. Merkezi irade, buraya bir anıt dikmemizi maalesef izin vermedi. Dolayısıyla yarışmada dereceye giren ödül, alan eserlerin uygulanma şansı ne yazık ki kalmadı. Ulaştırma Bakanlığı, alt geçidi öne sürerek itiraz etti, İçişleri Bakanlığı ise başka gerekçeler sundu. Anıtlar Yüksek Kurulu başka gerekçelerden… Yani merkezi idare, bu katliamın devam ettiğine dair inancımızı güçlendirecek şekilde bu anıta karşı çıktı.

Belediyenin, ‘madem bu projeler uygulanmıyor, başka bir çalışma yapabilir miyiz?’ şeklinde değerlendirmesi oldu ve bu noktada belli bir aşamaya gelindi. Oraya bir anıt dikilmesi ve buna ilişkin de bir meydan düzenlemesi yapılması ilkesel olarak kabul edildi. Bu kararın ardından çeşitli çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bunlar basınla paylaşılacaktır. Geçen ay içerisinde belediye ile görüşmelerimiz oldu ve bu konuda ciddi bir adım da atıldı.”

“YETER Kİ GÜVENLİK GÜÇLERİ KARIŞMASIN”

İshak Kocabıyık, 10 Ekim’de yapılacak anma törenine ilişkin Ankara Valiliği’ne gerekli başvuruların yapıldığını da söyledi. Kocabıyık, her yıldönümü anmalarında polisin, kendilerine şiddet uyguladığını ifade ederek, şu çağrıda bulundu:

“Her sene 10 Ekim’de orada kaybettiğimiz arkadaşlarımızın yası gereği, onlarla hemhal olma isteğimiz üzerine ailelerle beraber meydanda yer almak istiyoruz. Ve her sene engellerle karşılaşıyoruz. Bizi o alana sokmak istemeyip bölmek istiyorlar. Tefrik ediyorlar; ‘sen yaralısın, sen girebilirsin, sen giremezsin, sen ailedensin’ gibi bir ayrım yapıyorlar. Biz bunu en başından beri kabul etmedik, şimdi de etmeyeceğiz. Umarız geçmiş senelerde yaşanan o engellemeler, baskılar, işkenceler bu sene olmaz. Ama şunu belirtmek istiyorum; biz her ayın 10’unda orada anma yapıyoruz. Hiçbir şekilde bir sorun çıkmadan; yani bu sorun çıkmayı polisin bize söylediği çerçevede ele alıyorum, onlar hep aramıza birilerinin karışacağını, karıştığını ve onların sorun çıkartacağını gerekçe olarak gösteriyorlar. Bugüne kadar biz, yanımızda olan hiç kimseden bir sorun yaşamadık. Sorun yaşadığımız kesim güvenlik güçleri… Sorun yaşadığımız kesim hala IŞİD’ten bir şey umup, IŞİD’e sempatiyle bakan çevreler… Bizim başka hiç kimseyle bir sorunumuz yok. Valilik engelleri kaldırsın biz oraya gelen arkadaşlarımızın, tanıdığımız ya da tanımadığımız herkesin kefiliyiz. Sorunsuz, kavga dövüş olmadan, gaz olmadan, cop olmadan biz bu anmamızı yaparız, yeter ki güvenlik güçleri karışmasın. Her ne yapılırsa yapılsın vali, talebimize karşılık vermeyip bizimle görüşmese bile biz 10 Ekim’de arkadaşlarımızı kaybettiğimiz yerde olacağız. Acısını bizlerle paylaşmak isteyen herkesle beraber orada olacağız.”

Eren GÜVEN/ANKARA

İLGİLİ HABERLER:

Gökhan Yaralı, 8 yıldır vücudunda şarapnel parçalarıyla yaşıyor: Çocuklarımız için gitmiştik-VİDEO

Veli Saçılık: Gar Katliamı bir IŞİD saldırısı değildi, IŞİD’in üstümüze salınmasıydı-VİDEO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak