Alevi Haber Ajansi

Gülsev Kaya: Yeni anayasa konusunun derinleştirilmesine ihtiyaç var-VİDEO

PİRHA – PSAKD Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Gülsev Kaya, ‘Eşit yurttaşlık’ tarifinin sadece Alevilere dair bir talep olmadığını ifade ederek yeni sürece dair görüşlerini paylaştı. Kaya, demokratikleşmeye dönük “derinlikli tartışmaya ihtiyaç olduğunu” da sözlerine ekledi.

27 Şubat’ta Abdullah Öcalan tarafından yapılan ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ ardından Türkiye’de yeni bir sürece girildi.

Toplumun büyük kesiminde olumlu karşılanan sürece dair bir açıklamada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Örgütlenme Sekreteri Gülsev Kaya’dan geldi.

‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nın Alevi toplumu nezdinde nasıl karşılandığını değerlendiren Kaya, Alevi toplumunun daima demokrasiyi talep eden bir yerde durduğunu belirtti.

“ALEVİLERE DE DÜŞEN YANLAR VAR”

Aynı zamanda PSAKD Ataşehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi olan Gülsev Kaya, Aleviliğin her zaman haksızlık karşısında mücadele eden bir inanç olduğunun altını çizdi. “Bu ülkede ezilen, yok sayılan bir inancın temsilcileriyiz” diyen Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eşit yurttaşlık talebi dediğimiz tarifleme, aslında bu ülkede yaşayan bütün azınlıklar için, bütün ötekilerin birlikte yaşamanın ortak talebi olarak görürüz. Yani sadece Alevilerin değil. Bu anlamda hani bunu birlikte örgütlemeye ihtiyaç var.

Trump, 2. başkanlık dönemine ‘Bir güvercin olduk’ diyerek gelmişti. ‘Barışı inşa edeceğiz’ derken bugün dünyanın her yerinde İsrail, ABD’nin jandarmalığını yapmakta. Aslında dünyanın her yerinde savaşın bu kadar boyutlandığı bir süreçte tartışmaların derinlikli olmasına ihtiyaç var. Bence bu tartışmaların içerisinde elbette Alevilere de düşen yanlar var. Alevilerin de bu dünyanın savaşından diğer bütün azınlıklar gibi etkilenir. Bu eksende daha derinlikli tartışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ama bu konuda derin bir tartışmamızın olduğunu söyleyemem. Hani genel, daha günlük, daha ihtiyaç üzerinden bir tartışma var ama tabii ki derinleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”

“2 TEMMUZ İLE YÜZLEŞİLMEDEN”

Gülsev Kaya, ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ ardından gündeme gelen yeni anayasa çalışmalarına dair de görüş belirtti. “Alevi kurumları, bu süreçte nasıl yol almalı?” sorusuna Kaya, şu cevabı verdi:

“Anayasanın yeniliği ya da genel çerçeveyi, ülkenin mevcut konumu ve mevcut yapısıyla birleştirilerek tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Mevcut anayasada kişilerin kendi düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanma hakkı, sendikalı olma hakkı, bir derneğe üye olma, seçme ve seçilme hakkı var. Bu hakların düzen içerisinde kullanılıp kullanılamadığı, hatta bu hakları kullanan herkesin bugün hapishanelerde olduğu, binlerce siyasi tutsağın olduğu bir ülkede anayasa tarifinin ülkenin daha demokratik hak mücadelesi noktasında tartışılmaya ihtiyacı var. Evet Aleviler de bu ülkede anayasal mevcut sistem içerisinde kendi varlıklarını ifade etmek; yani eşit yurttaşlık taleplerinin karşılandığı, cemevlerine ibadethane statüsünün verilmesi, bir inanç olarak Alevilerin varlığının orada tarif edilmesi, reddedilecek tartışmalar olmayacaktır. Ama bu mevcut yapı içerisinde bunun nasıl olacağı meselesi daha teknik bir soru. Mesela biz bunu kimden talep ediyoruz? Mesela bu tartışmayı demokratik her türlü hak gaspının olduğu bir ülkede kiminle tartışacağız? Meselesinin çok daha derinlikli olmasına ihtiyaç var.

Bu mevcut sistem içerisinde bir demokrasi tartışmasının güdük kaldığını tarif etmeye ihtiyaç var. Yani her yanından çürümüş olan, bugün muhalefet üzerinde yürütmüş olduğu baskı politikasından bile görebiliriz. Kendinden olmayan her türlü şeyi bu kadar baskıladığı bir dönemde bir demokrasi havariliği yapmak, faşizmi demokrasi sosuna bulandırmak mı diye tarif etmeliyiz?

2 Temmuz ile yüzleşilmeden, Madımak Utanç Müzesi haline getirilmeden, yeni Madımaklar her gün yaşanırken bu meselenin biraz derinleştirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aleviler dün de vardı, bugün de var. Hani bir anayasanın kalıpları içerisine sığdırılamayacak bir konu bu. Aleviler de Ezidiler, Kürtler gibi bütün farklı inançların tamamı gibi var olmaya devam edecek diye düşünüyorum.”

Eren GÜVEN – İsmail Yıldırım/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.