PİRHA- Geçmiş yıllarda tekstil atölyesine yaptığı iş başvurusu sırasında yaşadığı psikolojik şiddeti anlatan 42 yaşındaki Velat Çelebi, “İsmim Kürtçe ve Bingöllü olduğum için işe alınma talebimi red ettiler” dedi. Çelebi, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı 25 Kasım’da bütün kadınları alanlara davet etti.
HABERİN VİDEOSU
İzmir’in Çiğli ilçesinde sayıları çok az olan kadın esnaflarından biri Velat Çelebi. 42 yaşındaki Çelebi, yaşamın tüm zorluklarına ve çıkmazlarına rağmen kendini var ettiği Deniz Cafe’de sevgisini katarak yaptığı lezzetli yemekleri ve güler yüzlülüğüyle insanların sevgisini kazanarak kadınlara örnek oluyor. Velat Çelebi, haftanın yedi günü çalışıyor, bir gün bile bıraksa işini on gün gerilemesi anlamına geliyor onun için…
“KADIN HER ANLAMDA KENDİNE ALAN AÇABİLİR”
Kadının iş yaşamı içinde yaşadığı zorlukları konuştuğumuz Velat Çelebi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için de çağrıda bulundu.
Beş yıldır Çiğli’de Deniz Cafe’yi tek başına işleten Çelebi, kadın olarak ayakta durmanın zor olduğunu, beş yıl içinde çok sıkıntı çekip tek başıma mücadele ederek ayakta kalmaya çalıştığını belirtti.
Kadınların üretimde olması gerektiğini vurgulayan Velat Çelebi, “Kendi varlığım ve yaratma gücümle yapmaya çalıştım. Üreterek kimseye bel bağlamadan tek başına kendi yaşam alanını geliştirebilir, sosyal ve kültürel anlamda kadın kendine bir alan açabilir” diyor.
İşyeri Çelebi’ye çok şey katmış. Özellikle toplumla iç içe olmak ve insanları daha iyi tanımak açısından iş yaşamının önemli olduğunu savunuyor Velat Çelebi. Onu güçlendiren aslında kadınların desteği olmuş. Kadınların Çiğli’ye geldiklerinde ‘Velat’ın yerini ziyaret edelim’ demesi onu fazlasıyla mutlu ediyor.
İş yerini ziyaret eden kadınlarla her konuda muhabbetler gerçekleştirdiklerini söyleyen Çelebi, sosyal ve kültürel anlamda her konuda muhabbet yaptıklarını söyledi.
“İSMİN KÜRTÇE OLDUĞU İÇİN İŞE ALINMADIM”
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle iş yerinde yaşadığı psikolojik şiddeti de bizlere anlatan Velat Çelebi, “Psikolojik baskı altında kaldım. İsmim Kürtçe olduğu için, Bingöllü olduğum için başka siyasi konulara çevirip işe alınma talebimi red ettiler. Şiddet sadece fiziksel değildir. Bunun boyutları fazladır. Fiziksel şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet vardır. Bunu genel olarak ele aldığımız zaman aslında toplumsal olarak içinde büyüdüğümüz ortam, aile gibi birçok etmen bulunuyor” dedi.
“İŞ YAŞAMINDA ERKEKLER KADINDAN DAHA FAZLA MAAŞ ALIYOR”
15 yıl tekstilde çalışan Çelebi, kadınların en çok iş yaşamında ekonomik şiddete maruz kaldıklarını söylüyor. Çelebi bunu da şöyle açıklıyor:
“İş hayatında en sıkıntılı bir durumdur. Tekstilde çalışan bir işçi aynı işi yapıyor, ikisi de operatör, ikisi aynı sayıyı çıkarıyor, ikisi de aynı işi yapıyor ama ekonomiye gelince orada her şey ayrılıyor. Birisi erkek daha fazla maaş alma hakkına sahip, kadın daha az maaş alma hakkına sahip bulunuyor. Bu da bir tür şiddettir.”
Her gün kadın ölüm haberleriyle uyandıklarını söyleyen Velat Çelebi, “Bunun alt yapısına inmek gerekiyor. Ne olursa olsun kimsenin bir insanın yaşam hakkını çalmasına hakkı yoktur” dedi. Çelebi, iyi hal indiriminin aynı şeylerin devam etmesine olanak sağladığını belirterek, gerekli yasaların yerine getirilmesi çağrısında bulundu.
“25 KASIM’DA HERKES ALANLARDA OLSUN”
25 Kasım’da kadınların alanlarda olması için çağrıda bulunan Velat Çelebi, “Bütün kadınların direnişiyle bütün kadın ruhuyla bütün kadın inancıyla herkes kendi inancı, kendi düşüncesiyle kendi yaşadıkları her şeyle sokağa çıksın ve o sesi çıkartsın. Sadece bir gün 25 Kasım olmasın. Kadınlar için her gün 25 Kasım olsun. Her gün kadının sesi, çığlığı, isyanı doğru bir şekilde çıksın. 25 Kasım’da bütün kadınlar sokağa çıksın. Jin Jiyan Azadi sloganıya 25 Kasım’da alanlarda buluşalım” dedi.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.