Alevi Haber Ajansi

Geleneksel keçe sanatı ‘Dersim’in Tanrıçaları’na hayat verdi- VİDEO

PİRHA- Dersim’in binlerce yıllık kültürel mirasını ve kadın emeğini ön plana çıkaran Dersim’in Tanrıçaları Keçe Sergisi, 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde ziyaretçileriyle buluştu. Keçe sanatının geleneksel yöntemleriyle hayat bulan sergi, kadınların doğayla kurduğu kutsal bağları ve Dersim’in geçmişini, modern bir bakış açısıyla günümüze taşımayı amaçlıyor.

Dersim’in binlerce yıllık kültürel mirasını, kadın emeğini ve doğayla kurulan kutsal bağı günümüze taşıyan Dersim’in Tanrıçaları Keçe Sergisi, 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında 4 gün boyunca Yeraltı Çarşısı’nda sergilendi. Sergi, keçe sanatını yaşatmak ve bu sanat aracılığıyla Dersim’in geleneksel kadın portrelerini yeniden hatırlatmak amacıyla gerçekleştirildi.

Serginin arkasındaki isimlerden Keçe sanatçısı Zeynep Çiçek Ayrılmaz ve Gülay Bilge, sergiyi hazırlarken hem tarihsel hem de kültürel derinliklere inmeyi amaçladıklarını vurguladı.

“KÜLTÜREL MİRASI YENİ NESİLLERE AKTARMAK İSTEDİM”

Zeynep Çiçek Ayrılmaz, Anadolu’nun kadim kültürüne duyduğu bağlılık ve Dersim yöresine olan sevgisiyle bu çalışmanın ortaya çıktığını belirtti. Ayrılmaz, “Bu yolun henüz başındayız ama keçe sanatı, bitmeyen bir derya deniz. Sürekli öğreniyoruz, sürekli araştırıyoruz. Ben, geleneksel Anadolu kadınlarıyla ilgili portreler yapmam gerektiğinde, ilk olarak Dersim’in nenelerinin kıyafetlerinden ilham aldım. Amaç, geçmişteki bu zengin kültürel mirası yeni nesillere aktarmaktı” dedi.

Ayrıca, sergide yer alan eserlerin, nesilden nesile aktarılan geleneksel kıyafetler üzerinden kadınların doğayla olan bağını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Keçe sanatının zamanla kaybolan bir gelenek haline geldiğine dikkat çeken Ayrılmaz, bu sanatla hem tarihi canlandırmayı hem de günümüzdeki kadınları, bu geleneksel el işçiliğiyle buluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Ayrılmaz, “Dersim’de kadın kooperatifleriyle iş birliği yapmayı da çok istiyorum. Keçeyi öğretip, hem geleneksel ürünler yapabiliriz hem de ekonomik bir gelir kaynağı yaratabiliriz. Nene figürleri ve geleneksel kıyafetler gibi sembollerle bu kültürü yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KEÇEYİ MODERNİZE EDECEK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK”

Keçe sanatçısı Gülay Bilge ise, 20 yıllık bir deneyime sahip olmanın verdiği derinlikle, geleneksel yöntemlerle çalışmanın önemine vurgu yaptı. Bilge, “Bugün sentetik ürünlerle çevremiz zehirleniyor. Biz, sağlıklı ve geleneksel ürünleri yaşatmayı sürdürüyoruz. Keçe, hem sağlıklı hem de estetik bir ürün. 4 yıl önce başladığımız projenin ilk adımlarını Tunceli’de attık ve bu sergiyle de bu süreci pekiştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca, keçe sanatının modernize edilerek, geleneksel kıyafetlerle birleşmesi üzerine de çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Sanatçılar, bu sergiyle sadece geçmişi yaşatmayı değil, aynı zamanda keçe sanatını halkla buluşturmayı ve gelecek nesillere öğretmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrılmaz ve Bilge, halkın keçe sanatıyla tanışması gerektiğinin altını çizdi.

Fatoş SARIKAYA/ DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.