Alevi Haber Ajansi

Ermiş: Daha güzel işler başarmak için ailelerin ve gençlerin desteği çok önemli!-VİDEO

PİRHA- 1995 yılında dernek çalışmalarına başladıklarını aktaran PSAKD Samsun Şube Başkanı Cem Şultan Ermiş, on yılın ardından cemevi kurduklarını ifade etti. “2016 yılında yapımı tamamlanan cemevinin tüm taleplere yanıt verebilecek nitelikte bir cemevidir” diyen Ermiş, gençlerin yanlarında olmalarını ve kendilerine yoldaşlık etmelerini arzuladıklarının altını çizdi. 

Pir Sultan ABdal Kültür Derneği (PSAKD) Samsun Şube Başkanı Cem Şultan Ermiş, Cemevi ile ilgili yapılan çalışmaları PİRHA’ya anlattı.

“PSAKD SAMSUN CEMEVİ BİNAMIZIN İNŞAATINA 2011 YILINDA BAŞLADIK 2016 YILINDA BİTİRDİK”

Dernek olarak 1995 yılında faaliyetlerine başladıklarını belirten PSAKD Samsun Şube Başkanı Cem Sultan Ermiş, “İlk önce apartman altında kiralık yerdeydik. 2011-12 yıllarında yerel yönetimlerin desteği ve bir hayırsever tarafından şu anki binamızın yapıldığı yer bize bağışlandı” dedi.

2014 yılında derneklerinin zemin katı yapılınca faaliyetlerini yeni yerlerinde yürüttüklerini söyleyen Ermiş, “Hem inşaatımızı yaptık hem faaliyetlerimizi kısıtlı imkanlarla devam ettirdik. 2016 yılında hızlı bir şekilde derneğimizin kaba inşaatını çevre düzenlemesini bitirdik. Derneğimizde her şey bitti derken bütün dünyayı etkileyen pandemi dönemine denk gelmesi bizi de etkiledi. Pandemiden dolayı faaliyetlerimize ara vermek zorunda kaldık” diye belirtti.

“CEMEVİMİZ TAM TEŞKİLATLI OLARAK 5 KATTAN OLUŞMAKTADIR”

Cemevlerinin 5 kattan oluştuğunu aktaran Ermiş, “Mutfağı, yemekhanesi, kileri morgu toplantı salonu, yönetim odaları, kütüphanesi, kadınlara yönelik halk eğitim dikiş nakış kursu ve kültür sanata yönelik bağlama kursu yerleri 9 canımızın barınabileceği misafirhane, yaklaşık 180 kişinin toplantı konser verebileceği, panel yapabileceği bir konferans salonumuz, en üst katta da 220 metrekare genişliğinde cemevimiz var” diye belirtti.

“GENÇLİK YETERİNNCE İLGİ GÖSTERMİYOR”

En büyük sıkıntılarının her örgütte olduğu gibi gençlerin eksik ve yeterli katılım göstermemesi olduğunu vurgulayan Ermiş,”32 yıldır bu örgütlerde hizmet veren bir canınızım. 24 yaşında bu harekete bir emektar olarak yola çıktık. Şu an 56 yaşına geldik. Biz de istiyoruz ki bu emaneti bu bayrağa genç nesillere devredelim. Gençliğimizi buralarda barındıralım. Kütüphanemizde çalışsınlar, kültür sanat faaliyetlerine kurslarımıza katılsınlar. Evet burası bir ibadethane ama tek başına bir ibadethane değil, aynı zamanda inancımızın kültür boyutunu hayata geçirebileceğimiz bir mekân” şeklinde ifade etti.

Samsun’da iki tane üniversite olduğunu belirten Ermiş, “Binlerce genç burada. Ancak sıkıntıları olduğu zaman bize ulaşmaya çalışıyorlar. Biz istiyoruz ki bize iyi günlerinde de sıkıntılı günlerinde de uğrasınlar. Tabii ki onların sıkıntılarında yanlarında olacağız” diye belirtti.

“İNANCIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN GENÇLİK ÇOK ÖNEMLİ

Gençlerin yanlarında olmalarını ve kendilerine yoldaşlık etmelerini arzuladıklarını belirten Ermiş, “Yanımızda olurlarsa inancımızı, kültürümüzü yeni kuşaklara taşımamıza bize yoldaşlık ederlerse çok mutlu oluruz. Bu açıdan kapımız tüm gençliğe, tüm kadınlara aynı zamanda komşu kültürden dostlarımıza da kapımız açık” dedi.

“KAPIMIZ TÜM İNANÇLARA TÜM KİMLİKLERE AÇIKTIR”

Cemevlerinde çok yoğun bir Hakk’a Uğurlana Erkanı yürütülmediğin belirten Ermiş, “Canlarımız cenazelerini çok fazla getirmiyorlar ama zaman zaman burada cenaze erkanlarını yürütüyoruz. 72 millete bir nezaretle bakmayan bizden değildi diyen Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin ardılları olarak kapımız aydınlıktan, çağdaşlıktan, barış ve hoşgörüden, demokrasiden, insan haklarından yana olan tüm yurttaşlarımıza bu kapı açık, biyolojik olarak Alevi de olsa beynini ve kalbini başka yerlere kiralamış olan insanlara da kapımız açık değildir” diye belirtti.

“PANDEMİ VE MARAŞ MERKEZLİ DEPREMİ YARATTIĞIMIZ GÜÇLÜ DAYANIŞMA ANLAYIŞI İLE ATLATTIK”

Gerek pandemi gerekse de deprem döneminde yaşanan karanlık günleri dayanışarak aşmaya çalıştıklarını dile getiren Ermiş, “Gençliği olmayanın geleceği olmaz. Gençliğe yönelik çalışmalar yapmak zorundayız. Çünkü hepimiz göçücüyüz bugün varız, yarın yokuz. Ve bu emekler, bu birikimler bizle beraber toprağa giderse bu kadar emek bu kadar birikim boşa gitmiş demektir” dedi.

“CEMEVİMİZDE DAHA NİTELİKLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTEBİLMEK İÇİN AİLELERİN DESTEK VE ELEŞTİRİLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Pir Haber Ajansı aracılığı ile ailelere çağrıda bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Samsun Şube Başkanı Cem Sultan Ermiş konuşmasının devamında şunları belirtti:

 “Çocukların kurslarımıza göndermelerini talep ediyorum. Bizi zorlamalarını talep ediyorum. Yani şu andaki bizim açtığımız kurslar yetersiz kalabilir. Daha fazla alanlarda kurs açmamız için yönetimimizi zorlarlarsa taleplerini ilettilerse biz de o talepleri yanıt verebilmek için kendimizi daha çok güncelleriz.

Cemevimiz Samsun’un gözbebeği olan bir yerde. Binası çok güzel, konforlu. Her şeyi önceden tasarladığımız şekilde hayata geçirdik. Burasının çok güzel bir tarafı da hiçbir belediyeye veyahut başka kuruma ait bir yer değil. PSAKD Genel Merkezi adına tapulu kendi mekânımız. Bir kısmını dostlarımızın lokmalarıyla yaptık.

Yerel yönetimlerden bütün siyasi partili belediyelerin hepsi buraya ciddi destekler verdiler. Ama hiçbirisi buranın iç işlerine müdahale etmedi.

İnançsal olarak da bizim bölgemiz Hünkâr Hacı Bektaşi Veli Dergahına bağlı, Veliyettin Hürrem Ulusoy Efendi’mizin çizdiği boyutta mücadelemizi sürdürmeye çalışıyoruz.”

Cebrail ARSLAN/SAMSUN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.