PİRHA- Ataerkilliğin ve toplumsal cinsiyetçiliğin yaşamın tüm alanlarındaki zorluklarına rağmen üretim alanında algıları yıkan Senem Arın, bir ilk olarak saz atölyesinde bağlama üretimine katılıyor. Arın, “Bağlamayı yapıp birine verdiğimde benden bir parça koparmış gibi hissediyorum” diyor. Arın’a göre, kadının ölü olarak görülen ağaca ses vermesi, can vermesi çok daha güzel.
Kadının üretim alanında ‘erkek işidir yapamaz’ algısını yıkması hikayesinin belki de hiç bilinmeyenine bir ilk olarak Senem Arın’da rastlıyoruz. Bağlama üretimi. Adıyaman’da okuduğu dönemde parmakları kopan bir saz ustası ile tanışması ile bağlamaya ilgisi gelişen Senem Arın, bununla birlikte İzmir’de üniversitedeki hocasının desteği ile bağlama yapımına başlamaya karar veriyor.
Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı-Yapım bölümünde hala öğrenimine devam eden ve hafta sonunu atölyede bağlama üretiminde geçiren Senem Arın birçok kişinin kendisini gördüğünde şaşırdığını ama çok iyi tepkiler aldığını dile getiriyor. Ölü olarak görülen ağaca kadının can vermesinin, ses vermesinin çok daha güzel olduğunu söyleyen Senem Arın, istendiği takdirde kadın yapamaz algısının yıkılacağını da belirtiyor.
“PARMAKLARI KOPAN BİR BAĞLAMA USTASI BENİ ÇOK ETKİLEMİŞTİ”
“Aileden gelen ve Alevilik öğretisinin bize sunduğu bağlama ile birlikte yapımını yakından gördükçe zamanla bende bu duygular oluştu” diyen Sinem Arın kısa bir dönem okumak için gittiği Adıyaman’da tanıştığı ve parmaklarını kaybeden bağlama ustası ile bu isteğinin daha çok arttığını belirterek şöyle konuştu:
“3 yıl önce hocam aracılığıyla çalgı yapım bölümünü tanıdım. Aileden gelen ve Alevilik öğretisinin bize sunduğu bağlama ile birlikte yapımını yakından gördükçe zamanla bende bu duygular oluştu. Adıyaman’da bir dönem okumuştum. Orada okuduğum dönem yaşlı bir bağlama ustası vardı. O daha çok şekillendirdi beni. Zamanında marangozluk yaptığında parmaklarını kaybetmişti. Daha sonra bağlama ustalığına başlamıştı. Bunu gördükten sonra bu istek bende daha çok büyüdü. İzmir’de de hocamın desteği ile üniversiteye hazırlandım. 2015 yılında okula girdim. Hocamın öğrettikleri ile devam ettik ve atölyesinde saz yapımına başladık. 2015 yılından beri sürekli gelip gidiyorum atölyeye.”
“KADININ ÖLÜ GÖRÜLEN AĞACA SES VERMESİ, CAN VERMESİ ÇOK DAHA GÜZEL”
“Ben bağlamayı yapıp birine verdiğimde benden bir parça koparmış gibi hissediyorum” diye konuşan Arın asıl, kadının ölü olarak görülen ağaca ses vermesinin, can vermesinin çok daha güzel olduğunu ve istendiği takdirde her şeyin başarılacağını belirterek şunları vurguladı:
“Bir kadının bu işi yapması insanlar tarafından farklı görünüyor. Çok hoş bir durum. İnsanlığın oluşumunun temelinde kadın yatıyor. Kadının bağlamaya can vermesi, ses vermesi çok güzel ve ben böyle hissediyorum. Ben bunu her zaman iki şeye benzetiyorum. Biri Alevilikteki Hak inancı. Alevilikte Haktan ne kadar korkarsan ondan o kadar uzaklaşırsın derler. Ne kadar yakın olur isen de o kadar hissedersin. Bağlama yaparken de ne kadar korkarsan o kadar uzaklaşıyorsun. İkincisi ise evli olmayan bir kadın için anne olursan anlarsın denir. Ben bağlamayı yapıp birine verdiğimde benden bir parça koparmış gibi hissediyorum. Onu bir nevi anladığımı düşünüyorum. Olumsuz hiç tepki almadım. İnsanlara söylediğim zaman ilk bir iki dakika şaşırıyorlardı. Bu şaşkınlıktan sonra takdir ediyorlar. İnsanların genel olarak kadın bunu yapamaz algısını yıktığımda verdikleri tepkiler çok güzel. Kadının yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. İstedikten sonra oluyor. O erk zihniyeti yıkmak gerekiyor. Bu işe de devam etmek istiyorum. Bunun içinde pişmek gerektiğini düşünüyorum.”
Ersin ÖZGÜL / İZMİR
Nasıl ulaşabiliriz? Sosyal medya mail vs yazsaydınız keşke.