PİRHA-DAD Kadın Meclisi, 19-20 Temmuz’da Dersim’de Analar Çalıştayı düzenleyecek. Ana kadınların yolunun kaybolmaması için Analar Çalıştayı’nı yapmayı düşündüklerini vurgulayan DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Alevilik yeniden sözünü söyleyip, kendini inşa edecekse tam da kadınların sözleriyle, inancıyla, bugüne kadar getirdikleriyle ve geleceğe de taşıyacak kapasitelerinin olduğunu gören bir bilinçle bu çalıştayı gerçekleştireceğiz” dedi.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi, 19-20 Temmuz’da Dersim’de Analar Çalıştayı düzenleyecek. Çalıştayda Alevi inancında kadın, ocak örgütlenmesi ve ana mürşitliği, kadın bilimi perspektifi ile Aleviliğe bakmak, kadın kemâleti ile ocak kültürünü yeniden inşa ve görevlerimiz konuları işlenecek.
DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, Analar Çalıştayı’na ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“REA HAQ İNANCINDA YOLUN SAHİBİ KADINLARDIR DİYORUZ AMA KADINLARIN SÖZ HAKKI YOK”
Devletin ve çeşitli siyasi yapıların Alevilere ilgi duymaya başladığını belirten Kadriye Doğan, “Devlete baktığımızda Alevi inancını asimile etmek için ilgi duyuyor, sistem içerisindeki bazı farklı yapılara baktığımızda ise Alevi inancını erilleştirdiğini hissediyorsun. Ama Rea Haq inancında yolun sahibi kadınlardır diyoruz ama kadınların söz sahibi olmadığı ve görünür kılınmadığı bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Analar Çalıştayı, çalışmasını başlattıktan sonra davet etmek istediğimiz kadınlara yaklaştığımızda işin vahametinin çok daha ciddi boyutlarda olduğunu gördük. Ocağın sahibi ve inancı bugüne kadar taşıyan kadınların hem ocakta hem de Alevi kurumları ve cemevlerinde sözlerinin olmadığı ve inancımızın eril sistemin eline düştüğünü gözlemledik.
Bunun için dedik ki acaba analar bugünü nasıl yorumluyorlar? Bugüne nasıl geldiler? Gelecekle ilgili söyleyecek sözleri var mıdır? Kadınlar gelecekte de toplumu en ahlaki, en düzgün, en paylaşımcı ve kadının öncülüğünde o yaşamı yeniden inşa edebilecek güçte de bir inanç olduğunu da çok net vurguluyorlar. Biz anaların sesini, söyleyeceklerini duymak ve toplumla buluşturmak adına bu çalıştayı gerçekleştirmeye çalışacağız. Çalıştay sonucunda da anaların söyleyeceği sözün toplumda gelecekle ilgili özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve ortak yaşam inşasında iddialı olan bizlerin onların sözlerinin hayat bulması ve hayatta karşılığının nasıl yerine getirileceği konusunda da üzerimizde bir sorumluluk almayı, onlarla birlikte bu sorumluluğu almayı düşündük. Acaba bugüne kadar bizler neleri eksik yaptık, nasıl eksikliklere düştük ve Alevilik kendi içinde nasıl bir handikap yaşadı, bunu nasıl aşabiliriz? Bunun çabasındayız” dedi.
“ALEVİ İNANCINA İLİŞKİN HERKES SÖZ SÖYLÜYOR AMA KADINLARIN SÖZÜ DUYULMUYOR”
Ana kadınların yolunun kaybolmaması için Analar Çalıştayı’nı yapmayı düşündüklerini vurgulayan Doğan, “Kadınların inancımızdaki bulunduğu durumu yakıcı bir sorun olarak gördük. Devlet, siyasiler, dernekler ve erkekler Alevi inancına ilişkin söz söylüyor ama kadınların sözü duyulmuyor. Oysa Alevilik yeniden sözünü söyleyip, kendini inşa edecekse tam da kadınların sözleriyle, inancıyla, bugüne kadar getirdikleriyle ve geleceğe de taşıyacak kapasitelerinin olduğunu gören bir bilinçle bu çalıştayı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Nuray ATMACA/DERSİM
Yoruma kapalı.