PİRHA – DEM Partili Celal Fırat, Eskişehir’deki orman yangınında 10 kişinin ölmesiyle sonuçlanan facianın tüm yönleriyle araştırılması için Meclis’e çağrıda bulundu. Fırat, Bakan İbrahim Yumaklı’ya “Yanan orman alanlarının imar planlarında değişiklik yapılması, yapılaşmaya açılması veya özel sektör projelerine tahsis edilmesi söz konusu mudur?” sorusunu da yöneltti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayan ve Afyonkarahisar İhsaniye’ye kadar ilerleyen orman yangınlarıyla ilgili Meclis’e çağrı yaptı. Fırat, 10 orman emekçisinin hayatını kaybetmesinin tüm yönleriyle araştırılması için Meclise soru önergesi sundu.
“AÇIK BİR İDARİ İHMAL VE KURUMSAL SORUMSUZLUK”
Milletvekili Fırat, yılbaşından bu yana 47 farklı ilde 1.351 orman yangını çıktığını, yaklaşık 80.000 hektarlık orman alanının kül olduğunu belirtti.
Orman yangınları sebebiyle bu yıl içerisinde toplam 13 yurttaşın hayatını kaybettiğine değinen Fırat, şu açıklamayı paylaştı:
“Sayısı bilinmeyen hayvanlar can vermiş, evler, köyler, tarım alanları maddi hasarlara maruz kalmıştır. Bu yangınların çıkmasında çoğunda erken müdahale eksikliği, yetersiz hava desteği, elektrik altyapılarının eski ve bakımsız olmasının getirdiği ihmalkarlık ve sistematik hazırlıksızlık belirleyici olmuştur.
Son olarak, 23 Temmuz 2025 tarihinde Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayan ve Afyonkarahisar İhsaniye’ye kadar ilerleyen orman yangını ise facia ile sonuçlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanı’nın açıklamasına göre, yangına müdahale edenlerden 5 orman çalışanı ve 5 AKUT gönüllüsü olmak üzere toplam 10 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu trajik kayıplar, orman yangınlarına karşı yürütülen mücadelenin ne denli yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Her yaz yaşanan bu yangınlar bir ‘doğal afet’ değil, açık bir idari ihmal ve kurumsal sorumsuzluk sonucudur. Kamusal yatırımların ve hazırlığın olmayışı sadece doğayı değil, insan hayatını da hedef almaktadır.
Her yıl artarak devam eden orman yangınları bir kader değil, kötü yönetimin ve kamusal görevlerin özelleştirme politikalarıyla işlevsizleştirilmesinin doğrudan sonucudur.”
“YANAN ORMAN ALANLARININ YAPILAŞMAYA AÇILMASI SÖZ KONUSU MUDUR?”
İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle ilettiği önergede şu sorulara yer verdi:
“Eskişehir-Seyitgazi yangınına dair ilk uyarı saat kaçta alınmıştır ve müdahale ne zaman başlatılmıştır?
Hayatını kaybeden 10 kişi tam olarak hangi saat aralığında yangının içinde mahsur kalmıştır? Tahliye veya koordinasyon eksikliği neden yaşanmıştır?
Yangının ilerleyeceği öngörülmesine rağmen neden hava desteği (helikopter, uçak) zamanında sevk edilmemiştir?
Hayatını kaybeden orman işçileri ve AKUT mensupları için alınan iş güvenliği tedbirleri nelerdir? Bu kişiler yangına müdahale için gerekli eğitimleri almış mıdır?
Bu yangında görev yapan personelin sayısı, ekipman durumu ve eğitim seviyesi nedir?
Yangın söndürme sistemlerinin modernizasyonu, personel eğitimi ve erken uyarı sistemleri için Bakanlık tarafından 2025 yılı içerisinde ne kadar bütçe ayrılmıştır?
Orman yangınlarında etkin hava filosu kullanımı için THK uçakları neden hizmet dışı bırakılmıştır? Bu uçakların yeniden kullanıma sokulması için herhangi bir planlamanız var mıdır?
2025 yılı içinde orman yangınlarına müdahale için kullanılan uçak, helikopter ve insansız hava aracı (İHA) sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?
Yanan orman alanlarının imar planlarında değişiklik yapılması, yapılaşmaya açılması veya özel sektör projelerine tahsis edilmesi söz konusu mudur?
Eskişehir yangını özelinde olmak üzere, yaşanan can kayıplarının sorumluları hakkında etkin soruşturma yapılacak mıdır? Bunlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.