Alevi Haber Ajansi

Boş okulu cemevine dönüştürdüler: Burası bizi kurtardı- VİDEO

PİRHA- Köylerinde cemevleri olmadığı için geçmişte kendi imkanlarıyla yaptıkları okul binasını cemevine dönüştüren Benkdere köyü sakinleri kış mevsiminde köyde kimse kalmadığı için ibadetlerini yaz aylarında yerine getiriyorlar. Köylüler, “Cenazemizi buradan kaldırıyor lokmalarımızı burada paylaşıyoruz. Herkes geliyor burada lokmasını veriyor, çayını içiyor, muhabbetini yapıyor. Bu cemevleri bizleri kurtardı” diyor.

Alevilerin yaşadığı Tokat’ın Almus ilçesinde bulunan ve Hubyar Sultan Ocağı talibi olan Benkdere köyü sakinleri, geçmişte ilkokul olan binayı sonradan cemevine dönüştürülme hikayesini PİRHA’ya anlattılar.

Abdullah Sarıyar, “Burası eskiden okuldu daha sonra cemevine dönüştürüldü. Önceden böyle teşkilatlı değildi. Burada hem cemevi hem de cenaze işlerimizi yürütüyoruz. Köyümüzün kurbanlarını burada veriyor, toplantılarımız burada yapıyoruz. Köyümüzün geneli ile ilgili kararlarımızı da burada alıyoruz” dedi.

“DEVLET KÖYÜMÜZE OKUL YAPMADI KENDİ İMKANLARIMIZLA YAPTIK”

Eskiden köyde bulunan her evin bir cemevi olduğunu hatırlatan Mustafa Coşkun ise konuşmasında, “Köyümüzde ortaokul ve lise yoktu çocuklar yetişince okul olmamasından dolayı insanlar köyde duramadı ve gurbete gitmek zorunda kaldılar. Rahmetli abim o zamanlar muhtarken bir kaç kişiyle komşulardan birinin arsasını satın alıyor ve köylülerin de katkılarıyla buraya okul yaptılar. Okul yapıldıktan sonra devlet buraya öğretmen atadı ama çocuklar büyüyünce ekonomik vb. gibi nedenlerde dolayı herkes İstanbul’a göç etti, okul da öylece kaldı. Daha sonra Cemal Coşkun, Hasan Sarıyar, Hüseyin Çulhacı bir araya gelerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gidiyorlar ve diyorlar ki biz burayı cemevi yapalım. Milli Eğitim ise burası okul zaman gelir okul ihtiyacı olursa yine okula dönüştürülür deyince bizimkiler de kabul ediyorlar. Şimdi burada kurbanımızı, cemimizi, ibadetimizi, cenaze erkanlarımızı burada yürütebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHTİYAÇTAN BU FİKİR DOĞDU”

Zamanında yaşadıkları bir olaydan dolayı cemevi fikrini kendilerinde geliştiğini belirten Hüseyin Çulhacı ise, “3 arkadaşla birlikte Tokat-Sivas arasında bulunan Tozanlı vadisinde bir şenliğe gitmiştik. Şenlikte bir köyde bir kadın Hakk’a yürümüş, ve kadının cenazesi evde kokmuş. Bu olaydan etkilenerek köyümüze cemevi yapma düşüncesi kafamızda oluştu” dedi.

Hasan Sarıyer ve Cemal Coşkun’la birlikte cemevi fikrini köylülerine aktardıklarını söyleyen Çulhacı,herkesin olumlu yaklaşması sonucunda toplanan 14 bin liraya cemevinin yapıldığını dile getirdi.

“BİZİM KÖYE CEMEVİ YAPILINCA BÜTÜN KÖYLER CEMEVİ YAPMAYA BAŞLADI

Köylerine cemevi yapıldıktan sonra çevredeki bütün köylerin cemevi yapmaya başladıklarını belirten Cuhacı, “Burası yapılana kadar bu çevre köylerde 1 tane cemevi yoktu. Yalnız kışın köyde kimse kalmıyor. Ama yaz ayında herkes köye geliyor. Kurban kesildiği zaman da cem yapılıyor. Cenazemizi buradan kaldırıyor lokmalarımızı burada paylaşıyoruz. Bu cemevleri bizleri kurtardı. Herkes geliyor burada lokmasını veriyor, çayını içiyor, muhabbetini sohbetini yapıyor, buradan dağılıyor. Perşembe cuma akşamları buraya geliyor; lokma verip, çayımızı kahvemizi içerek burada muhabbet ediyoruz” diye konuştu.

Cebrail ARSLAN/TOKAT

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.