PİRHA- Toplumsal dayanışma ve lokmalarla 2017 yılında inşa edilen Bingöl merkeze bağlı Gözeler Cemevi eksikleri ve borçlarından kaynaklı halen faaliyete geçmiş değil. Eksiklerinin tamamlanması için Alevilerin lokmalarına ihtiyaç duyduklarını kaydeden İmdat Morsünbül, “Ciddi eksikliklerimiz var. Cemevi tam anlamıyla faaliyete geçmiş değil. Özellikle Alevilerin ve Alevi kurumlarının dayanışmasına ihtiyacımız var” dedi.
Bingöl merkeze bağlı 88 köy içerisinde tek Alevi olan Gözeler Köyü’nde cemevi temeli 2017 yılında atıldı. Toplumsal dayanışma ve kolektif emekle inşa edilen Gözeler Cemevi geçen 4 yıla rağmen eksikleri ve borçlardan kaynaklı tam olarak faaliyete geçmiş değil.
Büyük zorluklar ve maddi sıkıntılar sonrasında inşa edilen cemevinin her tuğlasında Alevilerin lokmalarının bulunduğunu söyleyen İmdat Morsünbül, cemevinin son halini alması için Alevi toplumun lokmalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
2 yıl önce TEDAŞ tarafından elektriği kesilen Gözeler Cemevinin son hali Alevilerin vicdanını yaralayan durumda. Kesilen ve yerinden sökülen elektrik panosunu ‘yüz karası’ olarak adlandıran köylüler tepki olarak elektrik panosunu yerinden kaldırmamış.
Gözeler Cemevinin eksikleri dışında inşası sırasındaki bir bölüm borcu da ayrıca duruyor.
“ALEVİLERİN DAYANIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR”
Köylerinin Bingöl merkeze bağlı 88 köy içerisindeki tek Alevi köyü olduğunu hatırlatan Morsünbül, ihtiyaç doğrultusunda bir komisyon kurduklarını ve cemevi inşa ettiklerini dile getirdi. Çevre düzenlemesinden merdiven mermerlerine, sedirden mutfak aletlerine kadar bir çok eksikleri olduğunu söyleyen Morsünbül, “Dedelerimiz ilkin Nazimiye’den daha sonra 1943’te Karer bölgesinden buraya gelmişler. Taziye yerimiz olmamasından kaynaklı sürekli zorluklar çekiyorduk. Evlerimiz yeterli olmuyordu. 2017 yılında bir cemevi gereksinimiyle bir komisyon kurduk. Söz konusu Alevilerin ibadet yerleri olunca tabi ki yaklaşımlar farklı oluyor. Tamamıyla halkın dayanışmasıyla yapıldı. Ciddi eksikliklerimiz var. Halen çevre düzenlemesini yapabilmiş değiliz. Cemevi tam anlamıyla faaliyete geçmiş değil. Özellikle Alevilerin ve Alevi kurumlarının dayanışmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.
“CEMEVİMİZİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ; BU BİR YÜZ KARASIDIR”
2 yıl önce TEDAŞ tarafından elektriği kesilen Gözeler Cemevinin panosunun söküldüğünü dile getiren Morsünbül bu durumu, ‘yüz karası’ olarak tanımladı. Köylülerin tepki olarak elektrik panosunu yerinden kaldırmağının altını çizen Morsünbül, “Bundan 2 sene önce cemevimizi yaptığımızda TEDAŞ elektriğimizi keserek ceza kesti. Gelen ceza makbuzunda cemevimiz ile dalga geçer gibi ‘sayın cemevi’ ibaresini kullanmışlardı.
“CEMEVİMİZİN TAMAMLANMASI İÇİN HERKESİ EL VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
Morsünbül, cemevlerinin tamamlanması için bu çalışmaları metropollere yaydıklarını fakat gerekli desteği görmediklerini kaydederek, şunları kaydetti:
“Bu dayanışma çalışmasını metropollere de yaydık. Birçok Alevi kurumuna gittik ama maalesef umduğumuzu bulamadık. Bu durum bizi üzdü. Gittiğimiz çoğu yerde bizi geri çevirmediler. Bir tuğla da benden olsun diyerek çok anlamlı dayanışma gösterdiler. Tabi bu cemevimizin tamamlanması için yeterli olmadı. Cemevimizin inşaatının hala ihtiyaçları var. Üç kat üzerine toplamda 900 metrekare bir cemevi inşa ettik. Bütün Alevi kurumlarını cemevimize son şeklini vermek için bize el vermeye çağırıyoruz.”
İletişim için: İmdat Morsünbül
0541 718 43 88
PİRHA/BİNGÖL
Yoruma kapalı.