PİRHA- PSAKD Batıkent Şubesi, depremzedelerle birlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde etkinlik yaptı. Yapılan açıklamada “Yaşadıklarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız” denildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Batıkent Şubesi, deprem bölgesinden gelip cemevinde konaklayan depremzedelerle birlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yaptı.
Yapılan programda öncelikle depremde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu.
Program dahilinde, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen şehirlerin isimleri dövizlere yazılarak üzerlerine karanfiller bırakıldı. Depremzedelerin haricinde çok sayıda yurttaşın da katıldığı programda Dede Hasan Şeneldik, gülbeng okuyarak “Yaşasın Dünya Kadınlar Günü. Var olun mücadeleci kadınlar” diyerek çerağ uyandırdı.
Katılımcılar, program boyunca “Kadın, yaşam, özgürlük. Kadınız, anayız, yan yanayız. Kadınız, güçlüyüz, örgütlüyüz” sloganları attı.
“ÇOCUKLARIMIZIN CEMAATLERE GÖNDERİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
PSAKD Etimesgut Şube Başkanı Lale Günay, yaptığı açıklamada “Geçmişi göçüklerde, geleceği yıkımlarda kaybedilmek istenen kadınların yaralarını 8 Mart bilinci ile saralım” dedi.
Günay, açıklamasının devamında, tarikatlara verilen depremzede çocuklara da değinerek şu ifadelere yer verdi:
“8 Mart’ı Maraş depreminin derin izleri, yıkılan yuvaları, tarifsiz acıları, anaların bağlanmış yüreği, gül yüzlü çocukların titreyen elleriyle karşılıyoruz. Bunca acı ve yıkıma karşı halkın dayanışması ile birlikte öfkemiz buluşurken, halkın darda kalanlarla kurduğu dayanışma ile birlikte umutlar yeşertiyor ve büyütüyoruz.
Enkaz altında kalan kadim halkların yaşadığı kadim kentler yıkılsa da bu yıkımların arasında gelecek yarınların dayanışması ve birliği inşa olmaya başlamıştır. Devlet, başta halkın yaşam hakkının korunması olmak üzere barınma, sağlık, güvenlik gibi birçok sorumluluğunu yerine getirmemiş her zaman olduğu gibi yapmadıklarıyla bu enkazın altında kalmıştır. Oysa tüm olanaksızlığına karşı ezilen halklar, bir parça ekmeğini bölüşmenin bilinciyle deprem bölgelerinde büyük dayanışmalar örgütlemiştir.
Diyanet İşleri Başkanı’nın ‘Evlatlık edindiğiniz kişiyle evlenebilirsiniz. Bir engel yok’ açıklaması vicdansızlık, mide bulandırıcı. Sonuç olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren bu ve benzeri açıklamalar ve saldırılarla birlikte kadınların yaşam alanları daha çok etkilenecektir. Bu konuda başta biz Alevi kadınlar olmak üzere duyarlı tüm kamuoyunu bu konuda dayanışmayı örgütlemeye çağırıyoruz. 1938’de Dersim’de uygulanan Dersim’in Kayıp Kızları politikasının depremde de ‘kayıp kızlar’ biçiminde vuku bulmasına müsaade etmeyeceğiz. Çocuklarımızın cemaat yurtlarına, tarikatlara gönderilmesine dilimizden, inancımızdan, bizden koparılmasına izin vermeyeceğiz. Yaşadıklarımızı unutmayacağız unutturmayacağız.”
Açıklamanın ardından depremde yaşamını yitirenler için ezgiler seslendirildi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.