Berlin, Afrin harekâtının başlamasından sonra Türkiye’ye askeri malzeme satışlarının sürdüğünü doğruladı. Yeşiller, bunun aksini iddia eden koalisyon partilerini kamuoyunu aldatmakla suçladı.
Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtının başlamasından sonra Alman hükümetinin, NATO müttefiki Türkiye’ye milyonlarca euro değerinde askeri malzeme satışına izin verdiği öğrenildi. Alman Ekonomi Bakanlığının Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Zeytin Dalı harekâtının başlamasından sonra Türkiye’ye 4 milyon 400 bin euroluk askeri malzeme satışı için Alman hükümetinden 20 ayrı izin alındığı belirtildi. Bir önceki yılın aynı zaman diliminde silah satışları için 14 izin çıkarılmış ve Türkiye’ye 3 milyon 600 bin Euro değerinde askeri malzeme satılmıştı.
Türkiye’ye hangi malzemenin sevk edildiği açıklanmadı. Tüfek, tank ve roket gibi silahlar dışında silahsız askeri araçlar ve keşif teknolojisi de askeri malzeme sınıfına giriyor.
GABRİEL SEVKİYATIN DURDURULDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ
Dışişleri Bakanlığı görevi Çarşamba günü sona eren Sigmar Gabriel ise Şubat ayında harekâtın başlamasıyla birlikte Türkiye’ye yapılan sevkiyatın durdurulduğunu söylemişti. Gabriel, Gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edildiği 16 Şubat’ta katıldığı televizyon programında, “Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır” demişti. Gabriel söylerini, “Harekâttan önce silah dışında askeri malzeme gönderebilirdik. Ancak harekât nedeniyle buna da son verdik. Bu uygulamayı değiştiremeyiz ve değiştirmek de istemiyoruz” şeklinde sürdürmüştü.
NOURİPOUR KOALİSYONU KAMUOYUNU ALDATMAKLA SUÇLADI
Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machnig, soru önergesine 13 Mart’ta verdiği yanıtta Kuzey Suriye harekâtının başlamasından sonra da münferit satışlara izin verildiğini belirtti. Yazılı yanıtta, “söz konusu izinlerin ya Almanya’nın NATO’lu müttefiklerine olan anlaşmalara bağlı yükümlülükleri çerçevesinde ya da NATO ittifakının savunulması ilkesi doğrultusunda” verildiği ifade edildi. Almanya’nın askeri malzeme ihracatını koordine yetkisi Ekonomi Bakanlığı’nda bulunuyor. Federal Meclis’in Perşembe günkü oturumunda Suriye’deki Türk askeri harekâtı da görüşülecek.
Soru önergesini veren Milletvekili Nouripour, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada büyük koalisyonu kamuoyunu aldatmakla suçladı ve “Almanya hükümeti kamuoyunu sistematik biçimde kandırmıştır. Bakanlıkça verilen ihracat izinleri, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki orantısız müdahalesi nedeniyle yeni hükümetin inandırıcılığına gölge düşürmüş ve silah ihracatını kısıtlama taahhütlerinin boşuna verilmiş sözler olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.
2018’DE ASKERİ MALZEME SATIŞLARI ARTTI
Almanya’dan Türkiye’ye yapılan askeri malzeme satışları 2018 yılıyla birlikte artmaya başladı. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Machnig’in yazılı cevabına göre Ocak ve Şubat aylarında 9 milyon 700 bin euroluk satışla ilgili 34 ayrı ihracat izni verildi. 2017 yılında Türkiye Almanya’dan ithal ettiği askeri malzemeye 34 milyon 200 bin euro ödemişti.
Almanya’da yasalar uyarınca silah ve silahlanma malzemesi satışına Alman hükümetinin onayı gerekiyor. (DW TÜRKÇE)
Yoruma kapalı.