PİRHA- 23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında ‘KHK, İhraçlar ve Siyasal Gelişmeler’ başlıklı panel düzenlendi. Panelde KHK’lerin yarattığı hak ihlalleri, eğitimdeki sorunlar, kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlar ve barış konuşuldu.
23. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 3. gününde ‘KHK, İhraçlar ve Siyasal Gelişmeler’ başlıklı panel düzenlendi. Nurşat Yeşil’in moderatörlüğünü yaptığı panelde KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş ve SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde KHK’lerin yarattığı hak ihlalleri, kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlar, barış ve demokratik toplum, karşılaşan sorunlarla mücadele yöntemleri konuşuldu.
“KESK, BARIŞ SÜRECİNDE EMEK EKSENLİ YER ALACAK”
KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, emek mücadelesinin demokratikleşmenin en önemli parçası olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde kamu emekçilerinin maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatan Koçak, “Darbe girişiminden sonra 135 bin kamu emekçisi ihraç edildi ve bunların büyük bir kısmı hala aradan geçer on yıla rağmen göreve iade edilmedi. 204 medya kuruluşu kapatıldı, medya kuruluşlarının kapatılması halkın hakikate ulaşmasını engelleme çalışmasıydı. OHAL dönemi boyunca tek bir şikayet gelmedi çünkü insanlar korkutuldu” dedi.
Barış sürecine de değinen Ayfer Koçak, bu konuda KESK’in tavrının barış ve demokrasiden yana olduğunun altını çizdi. Koçak, “Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya, emperyalizme karşı mücadele, halkların kardeşliği, eşitlik konusunda en billur olan örgütlerden birisidir KESK. Demokratik birlikteliğimizde en doğruya ulaşmaya çalışıyoruz. Barış sürecinin örgütlenmesinde emek eksenli çaba göstereceğiz. KHK kadar önemli bir meselemiz var; kayyımlar sürecinde emekçilerin yaşadığı mobbing, sürgün, işten çıkarılmalar… Bu bölgelerde işten çıkarmalar olduğu gibi hizmet de üretilmiyor. Hepimiz açısından genel bir sorun. Öte yandan mülakatlar sorunu var. Mülakatlar Alevilere, Kürtlere, muhaliflere kamuda çalışmanın önüne konulmuş bilinçli bir engel. Güvenlik soruşturması, KHK ve mülakatlar önümüzdeki temel sorunlar olarak yer alıyor ve mücadeleyi yoğunlaştıracağımız alanlar burası olacak” ifadelerini kullandı.
“İHRAÇ DÜZENİ HALA DEVAM EDİYOR”
SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, ihraçların hala sürdüğüne vurgu yaparak “İhraç düzeni bir şekilde bitmiyor. KHK hukuki açıdan bir garabet. Hukuki açıdan 6 temel madde ihlal ediliyor. Herhangi bir soruşturma yürütülmeden hedefe koydukları kişileri ‘terörist’ damgasıyla ihraç ediyorlar. Bunlar aynı zamanda insan hakları ihlalidir. KHK meselesi yalnızca iş kaybetme meselesi değil. İşini kaybeden insanlar iltica ederken öldü, intihar edenler oldu, cezaevlerinde yaşanan kötü muameleler, ailelere uygulanan tecrit, güvenlik soruşturmaları tüm bunlar yaşandı ve yaşanır. Tüm bunların öne çıkarılması ve mücadele edilmesi gereken olgular” dedi.
Sağlıkçılar olarak savaşın yıkıcılığının en yakın tanıkları olduklarını belirten Akın, savaşın bir halk sorunu olduğunu ve bu sebeple barışı her daim savunacaklarını belirtti.
“DEVLET ÇOK CİDDİ BİR SALDIRI HAZIRLIĞINDA”
Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, ÇEDES, MESEM, müfredat değişikliği, protokollerle eğitimin tamamen niteliksizleştirileceğine değindi.
Devletin, önümüzdeki süreçte esnek çalışma ve güvencesiz çalışma uygulamalarıyla ciddi bir saldırı hazırlığı içerisinde olduğuna dikkat çeken İldeş şunları söyledi:
“KHK rejimi en ucuz iş gücünün üretmeyi hedefleyen, makul ve makbul olan devlet memurunun ne olduğunu insanlara dayatmaya çalışan, iş güvencesinin bir insanın iki dudağının arasında olduğu bir rejim. Güvencesizlik bir tehdit unsuru haline getirilmiş durumda. Bu tartışma esnek çalışmayı da beraberinde getiriyor. Atama bekleyen 1 milyon kişinin olduğu yerde hiçbir öğretmenin güvenceli iş olanağı yok. Esnek çalışma bir tehdit olarak kullanılıyor. Çeşitli yasa değişikliklerle esnek çalışmanın önü tamamen açılacak. Önümüzdeki dönemde en adaletsiz uygulamalar buralardan beslenecek. İlerleyen süreçte çok ciddi bir mücadele bizi bekliyor. Hem esnek çalışma hem de güvencesiz çalışmanın olduğu yerlerde devlet çok ciddi bir saldırının peşinde. Bütün zor aygıtlarını kullanarak bunu uygulayacağı bir süreç bizleri bekliyor.”
Panel, soru ve cevap kısmının ardından sona erdi.
PİRHA/ DERSİM
Yoruma kapalı.