PİRHA-Muharrem orucuna ilişkin konuşan Baba Mansur Ocağı’ndan Ana Elif Doğan, “12 günü bir tek oruçla değil, yasaklarımızla yerine getirdik. Su içmedik, et ve yumurta yemedik. Saat gece 12’den sonra mühürdür bizim için. Akşamları eş dostla beraber oruçlarımızı açıyorduk” dedi.
Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak katledilen 72 insan için tutulan Muharrem Orucu (Yası Kerbela) sona erdi. Aleviler birçok yerde lokmalarını paylaşmaya devam ediyor.
Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyünde bulunan Baba Mansur Ocağı’na hizmet yürüten Ana Elif Doğan, Muharrem Orucu süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmediği, kurban eti yenmediğini aktardı.
“GECE 12’DEN SONRA BİZLER İÇİN MÜHÜRDÜR”
Muharem Orucu’nun bitmesiyle birlikte kurbanların tığlandığını ve aşure lokmalarının hazırladığını ifade eden Ana Elif Doğan, “13. gün kurbanımızı kestik, aşuremizi yaptık. Gelen eş dost, taliplerle lokmalarımızı paylaştık. Hakk herkesin niyetini, dileklerini kabul etsin.12 imamlar cümlemizin yardımcısı olsun.12 günü bir tek oruçla değil, yasaklarımızla yerine getirdik. Su içmedik, et ve yumurta yemedik. Gece saat 12’den sonra yemek yok, saat 12’den sonra mühürdür bizim için. Oruçlarımızı tuttuk. Akşamları eş dostla beraber oruçlarımızı açıyorduk. Hakk kelamını ağzımızdan çıkarıyorduk.12 imamları çağırıyorduk, aile halkı olarak zikir ediyorduk. Dünde aşuremizi yaptık, kurbanımızı kestik. Gelen canlarla lokmalarımızı paylaştık” diye belirti.
“OCAKTA HİZMET EDİYORUM, POSTA OTURUYORUM”
Baba Mansur Ocağı taliplerinin her yıl ocağ ziyaret ederek cem olduğunu ve kendisinin de dönem dönem posta oturarak hizmet yürüttüğünü söyleyen Ana Elif Doğan, “Baba Mansur cümle canların, 12 imamların ruhu hürmetine herkesin lokmalarını, niyazlarını kabul makbul eylesin. Ayaklarına taş, gözlerine yaş düşmesin. Her zaman bugünleri güzelliklerle gelip gitmesini bekleriz. Darısı bütün gençlerimize doğru yolları onlar da bulsun. Bizim bıraktığımız mirası onlar devam etttirsin. Taliplerimiz geliyor, dışarıda duyup gelip duasını alıp lokmalarını getirenler oluyor. Bir tek taliplerle değil, dünyanın her tarafından gelen oluyor. Yazın yoğunluğumuz oluyor. Cemler tutuluyor. Cem tutmak isteyen dedeler, zakirler beraber geliyor. Bende ana olarak hizmetleri yapıyorum. Posta ihtiyaç varsa oturuyorum. Bazen kardeşlerim de oturuyor” diye konuştu.
Nuray ATMACA/DERSİM
Yoruma kapalı.