Alevi Haber Ajansi

ATK, ağır hasta mahpus Fatma Tokmak’ın tahliyesini engelliyor-VİDEO

PİRHA-656. F Oturmasında Ağır hasta mahpus Fatma Tokmak’ın sağlık durumu paylaşıldı. Açıklamada, sağlık sorunları sebebiyle tahliye olması yönünde verilen rapora rağmen ATK’nin aksi yönde verdiği raporla Tokmak’ın tahliyesinin engellendiğine vurgu yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturumunun 656. haftasında hapishanelerdeki hasta tutukluların durumu anlatılmaya devam edildi.

“Tedavi haktır engellenemez”, “Fatma Tokmak serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta mahpus Fatma Tokmak’ın durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin okudu.

“SAĞLIK VE YAŞAM HAKKI TEHLİKEYE ATILMAKTADIR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Fatma Tokmak; Kalp, Astım ve Hipertansiyon hastası olup, bu tabloya eklenen kadın hastalıkları, diş hastalıkları, vücutta yaygın morarmalar, şişlikler, yoğun ağrılar ve sık sık yaşadığı baygınlıklar nedeniyle hapishane koşullarında yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen, infaz erteleme talepleri kabul edilmemekte, sağlık ve yaşam hakkı tehlikeye atılmaktadır.

“ATK AKSİ YÖNDE RAPOR VEREREK TAHLİYESİNİ ENGELLEDİ”

2006 yılında, var olan hastalıkları ile hapishanede kalamayacağı gerekçesiyle serbest bırakılan Tokmak, cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine ve henüz tedavisi devam ederken 2010 yılında yeniden tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ne konulmuştur. Tutuklanmasının ardından sağlık sorunları daha da ağırlaşan Tokmak için yapılan başvuru üzerine, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 23 Temmuz 2014’de hazırlanan raporda; bu hastalıkları ile hapiste tutulmasının yaşamına risk oluşturduğu gerekçesi ile tahliye edilmesi gerektiği tespitinde bulunulmuş, ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), aksi yönde verdiği raporuyla Tokmak’ın tahliyesini engellemiştir.

“TOKMAK, HASTALIKLARI NEDENİYLE HAPİSHANEDE YAŞAMINI SÜRDÜREMEZ”

Covid 19 pandemi sürecinde tedavi ve kontrolleri daha da aksatılan Fatma Tokmak’ın durumu her geçen gün daha da kötüye gitmiştir. Son süreçte hastalıkları daha da ilerlemiş, ağrıları artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır.

Ceza aldığı yargılama sırasındaki hukuksuzluklara dair yapılan başvuru üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından ihlal kararı verilmesine rağmen, yeniden yargılama talebi kabul edilmeyen ve tahliyesi engellenerek hukuka aykırı olarak özgürlüğünden mahrum bırakılan Fatma Tokmak, hastalıkları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen serbest bırakılmayarak, yaşam hakkı tehlikeye atılmakta, maruz bırakıldığı hukuksuzluk derinleştirilmektedir.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak