Alevi Haber Ajansi

CHP ve DEM Parti heyetlerinden saldırıya uğrayan Garip Dede Dergahı’na ziyaret – VİDEO

PİRHA – Garip Dede Dergahı’na yapılan saldırının ardından dayanışma ziyaretleri sürüyor. CHP ve DEM Parti heyetleri de dergaha gelerek geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, saldırıyı kınadılar. 

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahı’na yapılan saldırı sonrası dayanışma ziyaretleri devam ediyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz ve DEM Parti İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz, Garip Dede Dergahına/Cemevine gelerek dayanışmada bulundular.

“BEKLEMEDİĞİMİZ ŞEYLER DEĞİL”

DEM Parti Halklar ve İnançlar Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz, ziyarette ilk sözü alarak, “Beklemediğimiz şeyler değil esasen bu tarz şeyler. Buranın seçilmiş olmasının özel bir anlamı da vardır tabi. Normalleşme, yeni anayasanın gündemde olduğu bu dönemlerde bu tarz provokatif şeylerin olması da çok muhtemeldir. Türkiye de böyle şeylere çok uzak değil açıkçası. Partimiz adına hepinize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım bir daha böyle kötü bir mevzuyla karşılaşmayız” dedi.

“200 BİN CAMİ YETMİYOR BURAYA GELİYORLAR”

DEM Parti Milletvekili ve Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat da, “Biz hep diyoruz. İri olalım, diri olalım, bir olalım diye ama hep söylemde kalıyor. Şahıs 2 gün önce de aynı şeyi yapmış. Burası bir cemevi, şu an Türkiye’de 200 bin cami var, yetmiyor ki buraya geliyorlar. İşin acayip tarafı da namaz kılmaya cemevine gelmesi. Kafası kırık diyorlar şahıs hakkında” diyerek saldırı olayına dair bilgiler verdi.

“BUNUN TESADÜF OLMADIĞINI BİLİYORUZ”

Mahfuz Güleryüz de, “Bizim parti binalarımıza sayısız saldırılar oluyor. Saldıran kişiler hakkında ya ‘psikolojisi bozuk’ deniliyor ya ‘uyuşturucu madde bağımlısı’ deniliyor ya da ‘deli raporu’ var deniliyor. Bu çok özel bir durum. Mesela biz hiç AKP’nin binasına deli, madde bağımlısı birinin girip saldırdığını duymadık. Ama Alevi örgütleri, Alevi derneklerine, partilerimize onlarca, yüzlerce saldırı örneği var. Biz bunun tesadüf olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

“İKTİDARIN DİLİNİN SOKAĞA YANSIMASI”

DEM Parti İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz ise şunları söyledi:

“İktidarın dilinin zaman zaman sokağa yansıması buna benzer. Bazen bir inanç kurumuna saldırıya dönüşen, zaman zaman insanların Kürtçe konuştuğu için katledildiği, zaman zaman farklı boyutlarda kadın katliamlarına, kimliksel boyutta saldırılara dönüşebiliyor. Dolayısıyla bunların önüne gerçekten geçmek gerekiyor. İktidarın da bir an önce bu kutuplaştıran dilden, şiddeti sokağa yansıtan dilden bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. İnançsal sorunların ortadan kaldırıldığı, kimsenin ötekileştirilmediği, Kürt sorununun çözüldüğü bir Türkiye gerçekliğine ihtiyaç var. Umarım bundan sonra artık böyle durumlar yaşanmaz ve partim adına ben de geçmiş olsun diyorum.”

“ALEVİ TOPLUMUNA YAPILAN BU SALDIRIYI EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ”

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu X sayfasından da saldırıyı kınadıklarına dair şu açıklamayı yaptı:

“15 Ekim Salı günü, dili, dini, ırkı sorulmaksızın tüm canları mihman eden İstanbul’daki Alevi inanç merkezlerinden olan Garip Dede Dergahı’na bir saldırı gerçekleşmiştir. Alevilerin ibadethanesinde cem yapıldığı bilinmesine karşın, kendi inancını ve ibadet şeklini dayatan bir zorba cemevinde kaos çıkarıp etrafa zarar vermiştir. Bu gerçekleşen saldırı nitelik itibariyle asla sıradan münferit bir hadise değildir. Alevi inancına ve Alevilere saldırıların sıradanlaşması, yapılan ayrımcılıkları artık neredeyse bir devlet politikası haline gelip Alevilere karşı işlenen suçların cezasızlığından beslenen zihniyetin varabileceği noktaları gösteren trajik örneklerden birisidir. Cemevlerine yapılan böylesi saldırılar toplumsal barışa ve huzura da ciddi anlamda zarar vermektedir. Alevi kamuoyunun beklentisi ve talebi; bu saldırıyı gerçekleştiren kişinin hak ettiği gibi en ağır cezalarla yargılanmasıdır. Garip Dede Dergahı nezdinde Alevi toplumuna yapılan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz.”

CHP İL BAŞKANI ÖZGÜR ÇELİK’TEN DERGAHA ZİYARET

CHP İl Başkanı Özgür Çelik ile birlikte CHP heyeti de Garip Dede Dergahı’na gelerek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak