Alevi Haber Ajansi

‘Hacı Bektaş’ta Aleviler birlik olunca Cemevi Başkanlığı’nın hamlesini boşa çıkardı’-VİDEO

PİRHA- Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerine müdahalesine tepki gösteren HBVAKV Köyceğiz Şube Başkanı Nezahat Doğan, “Amaçları Alevi kurumlarının etkinliğini küçük düşürmekti. Ancak anmaya katılan bütün halkımızın yürüyüşe katılması ve Alevi kurumlarına destek vermesiyle Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yapmak istediği anmayı boşa çıkardık” dedi.

Devlet/AKP hükümeti protokolü tarafından, 61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri ’ne yönelik müdahalenin tartışmaları sürüyor.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından alternatif/korsan anma programı geliştirilmesi, Alevi toplumunun büyük tepkisine neden oldu.

Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinde yaşananlara dair Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Köyceğiz Şube Başkanı Nezahat Doğan, PİRHA ‘ya açıklamalarda bulundu.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Hacı Bektaş Veli’yi anma yerine ‘ölüm yıldönümü’ şeklinde adlandırmasını eleştiren Doğan, “Bir kere oraya giden Alevi yol düşkünü de olsa Alevi inancında ölüm kavramının olmadığını bilir. Alevilikte ölüm yoktur bunun bilinmesi gerekirdi” dedi.

“HER SENE PİRİN HUZURUNA ÇIKIYORUZ

Bütün Alevi canların pirin huzuruna çıkmak için anma etkinliğine katıldığını belirten Doğan, “Her zaman yolunu sürdüğümüz yolundan gittiğimiz pirimizdir ve her zaman yüreğimizde ve gönlümüzde yaşar. Bütün Alevi canlarımızla orada semahlarımızı dönüyoruz deyişlerimizi, dualarımızı, beyitlerimizi okuyor cemlerimizi panellerimizi söyleşilerimizi yapıyoruz” diye konuştu.

“ALEVİLER OLARAK 35 YILDIR PİRİMİZİN ANMA ETKİNLİĞİNİ YAPIYORUZ”

Genel anlamda 61 Alevi kurumları olarak ise 35 yıldır Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerini yaptıklarını söyleyen Doğan, “Bu sene Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Alevi kurumları saf dışı bırakmak istediler Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının organize ettiği ve onlarla birlikte çalışan onlara destek olan yol düşkünü olan onlara dedeler demek istemiyorum. Çünkü yıllardır yapılan anma etkinliğine ölüm yıldönümü diyerek orada bulunan insanlara kurumlara ve topluma dayattılar” diye ifade etti.

“KİMSE BİZE YOLUMUZU VE İNANCIMIZI TARİF EDEMEZ”

Hacı Bektaş’ta yapılmak istenenin ‘asimilasyonun bir fotoğrafı’ olarak değerlendiren Doğan, “Başından beri federasyonumuz, kurumlarımız vakıf ve derneklerimiz bu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına karşı olduğumuzu söyledik. Kimsenin bizi tarif etmeye, bize Aleviliği öğretmesine kendi yolumuzu kendi inancımızı tarif etmesi gibi bir durum olamaz” dedi.

Hacı Bektaş’ta Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanlığının yapmak istediklerine karşı insanların kayıtsız kalmadıklarını belirten Doğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Alevi Bektaşi kültür ve Cemevi Başkanlığı bize her ne kadar sıkıntı yaşatmaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar. İlk defa bütün kurumlarımızın başkanları Hacı Bektaş’ta anmaya katılan ve duyarlılık gösteren bütün halkımız yürüyüşe katıldılar. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının yapmak istediği anmanın altını boşalttık. Bu güzeldi ve bu bize şunu gösterdi. İnsanlar kenetlenince, birlik olunca, birlikte hareket edince neler yapabileceğini gösterdi.”

Cebrail ARSLAN/MUĞLA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak