Alevi Haber Ajansi

Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği’ndeki cemde Şah Hatayi anlatıldı-VİEO

PİRHA-Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği’nde yürütülen cemde Şah İsmail’in (Şah Hatayi) yaşamı anlatıldı. Hatayi’nin Alevi Bektaşi edebiyatında önemli şairlerden biri olduğu belirtildi. Cemde ayrıca 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler de anıldı. 

Antalya’da bulunan Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği’nde yürütülen cemde Şah İsmail’in (Şah Hatayi) yaşamı anlatıldı.

Cem erkanına Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği Eşit Başkanı/ Yol yürütücüsü Baba Süleyman Demir, Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği Eşit Başkanı Gülçin Akça, Barış karabatak, Onurcan Doğancı, Taylan Doğan  katıldı.

“ALEVİLER CEMLERİ SEYİRLİK İÇİN DEĞİL, GÖNÜLLERİ BİRLEMEK İÇİN YAPARLAR”

Cemin seyirlik için yapılmadığını belirten Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği Eşit Başkanı Yol Yürütücüsü Baba Süleyman Demir, “Cem bir araya gelmek, muhabbet etmek, dost gönlü kazanmak ve gönülleri birlemek, bir etmek manasındadır. Cemde küsülü, dargın, alacaklı, verecekli herhangi bir sorun varsa bunlar giderilir. Alevi Bektaşi Kızılbaş öğretisinde ceme eşikten içeri girdikten sonra kadın erkek farkı yoktur, herkes candır. Aleviler Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet dönemi de dahil hiçbir zaman mahkemelere gitmediler, halk mahkemesi dediğimiz cem meydanında bütün sorunları çözmüştür” dedi.

Süleyman Demir, “Aşık Hatayi’nin özellikle Alevi Bektaşilerin yaşadığı Arnavutluk’tan Mısıra kadar olan bölgelerde yürütülen cemlerde şiirleri ve deyişleri söylenmezse eksiklik olarak hissedilir” diye belirtti.

10 Ekim Gar Katliamı’nın 9 yıl dönümünde yaşamını kaybedenleri anarak konuşmasına başlayan Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği Eşit Başkanı Gülçin Akça da “Bugün hepimizin de bildiği gibi onlar büyük bir bedel ödediler, tarihe adlarını yazdırdılar ama o katliama sebep olan o gençlerin katledilmesine sebep olan kişilerin yarın adları bile hatırlanmayacak” diye konuştu.

“ŞAH HATAYİ ALEVİ BEKTAŞİ EDEBİYATININ ÖNEMLİ ŞAİRLERİNDENDİR”

“Şah İsmail’in (Hatayi) Alevi Kızılbaş Safevi devletinin kurucusu olduğunu belirten Akça, şunları ifade etti:

“Şah İsmail mahladı Şah Hatayi olarak anılıyor. Alevi Kızılbaş, Alevi Bektaşi edebiyatında önemli şairlerinden biridir. Şah Hatayi deyişlerinde aşkı insanlığı ve adaleti işlemiş ve ayrıca tasavvufi deyişleri de vardır. 1487-1524 yılları arasında yaşamıştır.”

“GAR KATLİAMI’NDA KATLEDİLENLER SADECE KENDİLERİ İÇİN DEĞİL BİZİM İÇİN DE ORADAYDILAR”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı gençliğinden Bayram Satılmış da Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 insanı anarak, “Onlar bizim için orada öldüler sadece kendileri için değil. Orada katledilen arkadaşlarımızın hepsi Aleviydi diye katliamı kınamıyoruz, onlar iyi ve güzel şeyler için oradaydılar. Bu canlarımızı her yıl anmamız gerekiyor. Sadece Ankara Gar Katliamı’nı değil bununla birlikte Sivas’ı, Maraş’ı, Çorum ve benzer katliamları kınamamız, kaybettiğimiz canlarımızı içimizde yaşatmamız gerekiyor” diye kaydetti.

Cemde gülbenglerin okunmasının ardından söylenen deyiş ve nefeslerle semahlar dönüldü. Çerağların sırlanması ile lokmalar pay edildi.

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak