Alevi Haber Ajansi

Tuncer Bakırhan: Narin cinayetinde gizlenen devletin çürümüşlüğüdür- VİDEO

PİRHA- Mersin’de basın mensuplarıyla bir araya gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Narin Güran’ın katledilmesiyle ilgili konuşarak, “Burada gizlenen Narin’in katilleri değil, devletin çürümüş örgütlülüğüdür” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında Mersin’de bir restoranta yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buluşmaya Bakırhan ve basın emekçilerinin yanı sıra DEM Parti Milletvekilleri Perihan Koca, Ali Bozan, İbrahim Akın ile Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Nuriye Aslan ve Hoşyar Sarıyıldız katıldı. Kürtçe ve Türkçe “Ekmek ve Adalet mücadelesinde buluşuyoruz” yazılı pankartının açıldığı buluşmada, Bakırhan yerel basının karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek, sorularını yanıtladı.

“YEREL BASINLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”

Basın emekçilerine iktidar tarafından ‘tasarruf tedbirleri’ denilerek ekonomik ambargo uygulandığını söyleyen Tuncer Bakırhan, “Sizin yaşadıklarınız Türkiye toplumunun yaşamış olduğu bir tablodur. Bu iktidar kesinlikle sermaye dostu bir iktidardır. Ne yerel basının ne emekçinin ne esnafın ne üreticinin dostu olmadığını hep birlikte gördük. Sistemin kapattığı kapıları elimizde bulunan zeminle her zaman aşmaya çalışan bir gelenekten geliyoruz. Burada eş başkanlarıma da sesleniyorum: İktidar, ‘Yerel basın sussun, kapatsın, konuşmasın’ diyorsa biz onlar konuşsun, sesleri daha gür çıksın, özgürce yazabilsin diye belediyelerimizi sizlerle dayanışmaya çağırıyorum. Bu sadece bir talep değil aynı zamanda bir görevdir ve il eş başkanlarımızla birlikte bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

“ALEVİLERİN HAKLARINI TANIMAYAN BİR ANAYASA”

Mevcut anayasanın başta Aleviler olmak üzere toplumun birçok farklı kesiminin haklarını tanımadığını, AKP’nin yeni anayasayı da bu çerçevede hazırlayacağını belirten Bakırhan, şunları söyledi:

“Emin olun darbe günlerini arar olduk. Darbe dönemlerinde anayasa mahkemesinin kararları dikkate alınıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları istenmese bile yerine getirmek zorunda kalıyorlardı. Türkiye’deki halkların inanç ve kültürlerinin renklerinin soldurulduğu, asimile edilmeye çalışıldığı, halayların bile suç sayıldığı bir süreçte askeri anayasadan kurtulalım deniliyor. Mevcut anayasa farklı kimliklerin olduğu bir ülkeye uymuyor. Alevilerin eşit yurttaşlık hakkını tanımıyor. Kürdün dilini, kültürünü tanımıyor; Süryani’nin, Arap’ın, Asuri’nin kültür ve inançlarını içerisinde barındırmıyor.

Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın, Can Aatalay’ın, onlarca seçilmiş milletvekili ve belediye eş başkanlarının, gazetecilerin, tweet attıkları için cezaevine atılanların bir ülkede yeni bir anayasa yapma niyetine kim kanar? Hadi iktidar bunu söyler de 16 milyon emekçi buna inanır mı? Kadının içerisinde olmadığı, kadına yönelik şiddete çare bulunmadığı, eko-kırımın yaşandığı, memleketin çöplük haline geldiği bir ortama müdahale etmeyen bir iktidar nasıl yeni bir anayasa yapabilir? Bir yol temizliğine ihtiyaç var. Recep Tayyip Erdoğan yeni anayasa yapım sürecinde kendi yetkilerinden ne kadar vazgeçecek?”

“NARİN CİNAYETİNDE ÖRGÜTLÜ BİR KÖTÜLÜK VAR”

Narin Güran cinayeti ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Bakırhan, “Narin cinayeti bizlere iktidarın, devletin ve onun karanlık güçlerinin ne olduğunu, nasıl bir toplum inşa ettiklerini gösterdi. Tavşantepe Köyü, devletin örgütlediği bir köydür. Burada ahlaki, politik toplumun bütün değerleri ortadan kaldırılmış. Narin, sadece kendisini öldürenler tarafından katledilmedi. Köydeki devlet örgütlülüğü, paramiliter güçler aslında Narin’in katilidir. Bir toplum böyle örgütlü bir şekilde bir cinayet karşısında sus pus olur mu? Devlet olanaklarıyla, MİT’iyle, jandarmasıyla, yandaş basınıyla 20 küsür gündür Narin’i kim ve neden katlettiler bilmiyoruz” dedi.

Narin’in katledilmesinin ardındaki nedenlerin ortaya çıkmamasıyla ilgili devleti işaret eden Bakırhan, “Gizlenen Narin’in katilleri değil, devletin çürümüş örgütlülüğüdür. Devrimcileri, yurtseverleri katleden, domuz bağı ile işkence eden anlayışın örgütlü olduğu bir köy olduğu için üzerine gitmiyorlar. Devlet orada kötülüğü örtüyor. Örgütlü bir sessizlik, örgütlü bir kötülük var” sözlerini kullandı.

Soruların yanıtlanmasının ardından Bakırhan basın emekçileriyle bir süre sohbet etti. Etkinlik, sohbetin ardından sonlandı.

Bakırhan bugün saat 16.00’da Balıkçılar Kooperatifi Ziyareti ve Kazanlı Örtü Altı Üreticileri ile bir araya gelecek.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak