Alevi Haber Ajansi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak köpeklerini sahiplendirme kampanyası başlattı- VİDEO

PİRHA- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sokak hayvanlarının yaşatılması için hazırlanan ‘Yaşamı sahiplen, destek Büyükşehir’den’ kampanyasını başlattıklarını duyurarak, “Amacımız can dostlarımızı öldürmek değil, yaşatmak olsun” dedi ve herkese sahiplenme çağrısında bulundu.

“Katliam yasası” olarak adlandırılan Hayvan Koruma Yasası, tepkilere rağmen AKP ve MHP oylarıyla Meclis’te kabul edilmişti. Belediyelere bu konuda sorumluluk yükleyen yasaya göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelerin topladıkları hayvanları sahiplendirilinceye kadar kalmaları için bakımevleri kurması gerekiyor.

Konuya ilişkin harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak köpeklerinin sahiplendirilmesini kolaylaştıracak bir kampanya başlattı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sokak hayvanlarının yaşatılması için hazırlanan ‘Yaşamı sahiplen, destek Büyükşehir’den’ kampanyasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikâh ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında Başkan Vahap Seçer, Türkiye’nin gündemine oturan ve sokak hayvanlarının ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesine zemin hazırlayan ‘Sokak Hayvanları Yasası’ karşısında yaşamı sahiplenmek ve sokak hayvanlarını yaşatmak için Büyükşehir olarak uzun süredir bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktardı.

YAŞAMI SAHİPLENMEK İÇİN İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Seçer, kampanyanın temel amacının yeni yasada hüküm altına alınan sokak köpeklerini toplamak, rehabilitasyonunu yapmak, veri kayıt sistemini işlemek, kısırlaştırmak, mümkünse sahiplendirmek, mümkün değilse de doğal yaşam alanlarında ortamlarını iyileştirip refah içerisinde yaşamalarını sağlamak olduğunu söyledi. Büyükşehir olarak temel amaçlarının ‘yaşamı sahiplenmek’ olduğunu vurgulayan Seçer, sokak hayvanlarını yaşatmak için işbirliği halinde olmaları gerektiğinin altını çizdi. Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ve birimleri, aynı zamanda iştiraklerinin yanı sıra, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları, Mersin Veteriner Hekimler Odası, sivil toplum kuruluşları, mahalle muhtarlıkları, organize sanayi kuruluşları, küçük sanayi kuruluşları, özel sektör kurumları; bütün bu paydaşlarımız bize katkı yaptığı sürece bu çalışmanın başarıya ulaşacağını düşünüyorum ve buna canı yürekten de inanıyorum” diye konuştu.

Öncelikle belediye olarak sokaklarda yaşayan, küpesi olmayan köpekleri toplayarak, bakım evlerinde kısırlaştırma işlemleri yapacaklarını ve Bakanlık veri tabanına kaydedeceklerini söyleyen Seçer, “Böylece sahipsiz tüm köpekleri kısırlaştırarak, sokaklarda yaşayan köpek sayısını asgari seviyeye düşüreceğiz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR SAHİPLENDİRME MERKEZLERİ KURUYOR

Büyükşehir olarak sahiplendirme merkezleri oluşturacaklarını duyuran Seçer, Merkez Kaşlı Bakımevi, Silifke Bakımevi ve Bozyazı Bakımevi’nin her birinde bir sahiplendirme merkezi oluşturacaklarını ve yurttaşların, köpeklerin sahiplenmesine katkı sunacaklarını ifade etti. Sahiplendirmenin dijital platformlarda da olacağına dikkat çeken Seçer, ‘sahiplen.mersin.bel.tr’ sayfasını adres gösterdi.

Söz konusu kampanya kapsamında Mersin Veteriner Hekimler Odası’na üye kliniklerde yüzde 25 indirim yapılacak. Bireysel sahiplendirmede Büyükşehir Belediyesi; günlük kuru mama ihtiyaçlarını, üç ayda bir iç ve dış parazit ilaçlarının uygulanması, altı ayda bir pet kuaför hizmeti verilmesi, yılda bir kez kuduz aşısı uygulaması, kısırlaştırma gibi konularda destek olacak.

SEÇER’DEN AKP’YE ELEŞTİRİ

‘Sokak Hayvanları Yasası’na ilişkin değerlendirme de yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer şöyle devam etti:

“Bu konuyla ilgili merkezi hükümetin belediyelerle yurttaşı karşı karşıya getirip ‘buyurun baş başa kalın, siz sorunu çözün’ yaklaşımı var. Bunu da doğru bulmuyorum. Bu ülke 22 yıldır 5-10 ayrı siyasi parti, siyasi görüş tarafından yönetilmedi. Tek bir siyasi irade tarafından yönetildi. 22 yıldır siz bunu niye çözmediniz? Üzücü olaylar da oldu. Bu can dostların kontrolsüz bir şekilde sokaklarda olmaları olumsuz olayları meydana getiriyor. Ama işte sorarlar, ‘22 yıldır neden gerçekten bu problemi çözmek için belediyelerle iş birliği halinde olmadınız?’ Her alanda ve her konuda olduğu gibi bu alanda da merkezi hükümet kendinden olmayan belediye anlayışı, çelişkisi ya da çekişmesi maalesef var.”

Toplumun her kesiminden kampanyaya destek olmalarını isteyen Seçer, sahiplenme çağrısında bulunarak sözlerini sonlandırdı.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak