Alevi Haber Ajansi

Pirler, devlet eliyle yapılan ceme ‘Rızalığımız yok’ diyerek tepki gösterdi!-VİDEO

PİRHA – Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın, Hacıbektaş dergahında yaptığı ceme çok sayıda pir “Rızalığımız yoktur” diyerek tepki gösterdi. Devlet eliyle cem yürütülemeyeceğini vurgulayan dedeler, “Aleviliği asimile etmek isteyen bir kuruma karşı razı olmadığımızı dile getirdik ve kendilerini orada pire havale ettik” dedi.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın, Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri’ne müdahalesi nedeniyle toplumun tepkisi sürüyor.

61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin 1. gününde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı öncülüğünde cem yürütülmek istendi. Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın avlusunda yapılan ceme, çok sayıda pir “Rızalığımız yoktur” diyerek tepki gösterdi. Ancak cemi yürüten Hüseyin Hürrem Ulusoy, itirazda bulunan dedelere karşılık “Rızalığı olmayan çıkabilir” yanıtını verdi.

“KENDİLERİNİ PİR’E HAVALE ETTİK”

Devlet eliyle yapılan cemin, “Seyirlik” olduğunu belirten dedeler, PİRHA’ya konuştu.

Sarısaltuk Ocağından Cihan Saltuk, “Hacı Bektaş’ı anmak, en başta onu anlamakla başlar” diyerek şunları söyledi:

“Hacı Bektaş’ı anlamayan, sadece başına bir taç takmış; mevki, makam kullanarak buraya gelmeleri Hacı Bektaş’ı andıklarını hiçbir zaman göstermez. Çünkü Hacı Bektaş’ı hiçbir zaman anlamamışlar. Eğer anlamış olsalardı ‘72 milleti bir görmeyen bizden değildir’ diyor pirimiz, buradaki insanları ötekileştirmezlerdi. Kendi yanındaki, yöresindeki insanlara, bu topraklarda yaşayan halklara ayrı bir gözle bakmazlardı. Hacı Bektaş’ı anlamalarını da hiçbir zaman beklemiyorum. Sadece burada gelip etkinlik, konser yapabilirler.

Bizim amacımız cümle alemde cem olabilmek. Dört duvarın içinde cem olabilmek kolay. Önemli olan hayatın içinde bizim bir olabilmemiz, cem olabilmemiz. Cem olabilmek bu yolu süren herkesin hakkıdır, hiç kimsenin de tekelinde değildir. Ama bizim yolumuzda cem olurken de rızalık vermek vardır. Bizler de bugün oraya gittik, rızalık vermediğimizi söyledik. Çünkü buraya gelirken dışarıdan devşirme insanları getirerek burada kendilerini kabul ettirmeye çalışan bir kurum var. İktidar ve MHP tarafından kurulmuş Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Alevileri asimile etmek, bölmek için oluşturulmuş bir kurum. Orada cem tutmak için gelenler de habersiz. Dolayısıyla Aleviliği asimile etmek, halkı bölmek isteyen bir kuruma karşı biz de onlardan razı olmadığımızı dile getirdik. Ve kendilerini orada Pir’e havale ettik.

Geçmişe baktığımızda bu dergaha kayyım da atadılar, her şeyi yaptılar. Bu yol ama her şeye rağmen devam ediyor. Buraya nice sultanlar, şahlar, padişahlar gelmiş ama Aleviler hiçbir zaman ne bir sultanın, ne gücünün ne de sarayın önünde eğilmiştir. Aleviler sadece kamil insan sırrı önünde eğilmişlerdir. Bizler bu yüzden buraya geldik. Bizler sadece pirimiz önünde eğiliriz, ona ikrar veririz.”

“İBADETİMİZDE ŞEKİLCİLİĞE YER YOKTUR”

Baba Mansur Ocağı evlatlarından Ali Haydar Kurt ise Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın tehlikelerine dikkat çekti. Alevi toplumunun, yaklaşık 40 yıldır kurumsal örgütlerinin olduğuna işaret eden Ali Haydar Kurt, şöyle devam etti:

“Alevi örgütlerimiz, derneklerimiz, kurumlarımız aktif bir şekilde hizmetlerine devam ediyor. Her sene yapıldığı gibi pirimizin huzuruna gelip onu anmak da Alevi örgütlerinin bir hizmeti, görevi. Zaten biz senelerdir yapıyoruz. Daha 1 sene önce kurulan bir kurumun gelip burada misilleme, sabote ediyormuşçasına kurulan hizmeti engellemesi hiç etik bir durum değildir.

Erenlerin sözü ile başlayalım; ‘Cem erenlerindir, çarka girenlerindir. Bu yola eğri sığmaz, doğru gidenlerindir.’ Cem yapmak değil, cem olmaktır esas. Kendi yüreğinde, kendi gönlünde cem olamayanın, topluma ‘biz bakın cem yapıyoruz’ demesi doğru değil. Nitekim bizim inancımızda gösteriş yoktur. Yol erenleri çok iyi bilirler, bizler gülbenglerimizde şunu deriz; ‘Hakk için ola seyir için olmaya’. Seyirlik bir inanç ritüeli ortaya konulduğu zaman burada razılık, rızalık olmaz. Biz de bugün gidip rızalığımızın olmadığını dile getirdik. Orada şeklen bir şeyler yapmak, birilerinin güdümü ve öngörüsüyle bir şeyler yapmak için bir araya geldiler. Biz de ‘İbadetimizde şekilciliğe yer yoktur’ dedik.”

“’AK PARTİ, ALEVİLERİ BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYOR”

Şah Ahmet Yesevi Ocağı’ndan Ali Ekber Erden de Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yaptığı cemi protesto eden isimler arasında yer aldı. “Rızalık olmayan yerde cem yürütülmez” diyen Ali Ekber Erden şu eleştiriyi yaptı:

“Misafir kartlarıyla o dergaha giriliyorsa ben o kişilerin Aleviliklerinden şüpheleniyorum. Çünkü biz misafir değiliz. Bizler Yol’umuzun sahibiyiz. Bugün pirimizin kemikleri sızlamıştır. Bu durum bizim inancımıza yakışmıyor. Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı bir ceme karşı ‘rızalık vermiyoruz’ dedik. Ancak oraya katılan canların da hiçbir şeyden haberleri yoktur eminim. Oraya gelen canlara ‘AK Parti, Alevileri birbirine düşürüyor’ dedik.

AKP’liler, bizimle cem yapamaz. Bizler cemal cemale cem yaparız ama onlar sırtlarını pire döndüler. O posta oturan pirler, düşkün olduklarını bilmeleri lazım. Posta oturan o kişi, ceddine ihanet etti. O kişiler ikrarlarından döndüler. Çünkü o sofralarda lokma yediler.”

PİRHA/HACIBEKTAŞ

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak