Alevi Haber Ajansi

Cinayetler ve yolsuzluklar için yargılanması isteniyordu; Bangladeş’te başbakan ülkeyi terk etti

PİRHA – Bangladeş Başbakanı Hasina Vecid, protestolar üzerine istifa ederek helikopterle ülkeyi terk etti. 

Bangladeş’te yaklaşık üç haftadır süren ve 300 göstericinin öldüğü hükümet karşıtı protestolar sonunda Başbakan Şeyh Hasina Vecid istifa etmek zorunda kaldı. Hasina Vecid’in başkent Dakka’yı helikopterle terk ettiği ve Hindistan’a gittiği belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Bangladeş’te geçen ay kamu hizmeti veren kuruluşlarda çalışanlara ilişkin kontenjanların kaldırılması talebiyle başlayan protesto gösterileri, daha geniş çaplı hükümete tepkiye dönüştü.

Temmuz ayında başlayan olaylarda hayatını kaybedenlerin çoğu polis tarafından vuruldu. Protestocu öğrenciler, yargılanmasını istedikleri Vecid’in diyalog teklifini reddetmişti.

Öğrenci hareketinin liderlerinden Nahid İslam, Vecid’in istifası öncesi yaptığı açıklamada başbakanın, “cinayetler, yağma ve yolsuzluklar için yargılanmasını” istiyordu.

Bangladeş’teki öğrenci protestoları, kamuda istihdamın yüzde 30’unu 1971’deki bağımsızlık savaşına katılanların çocuklarına ayrıldığı sistemin kaldırılması talepleriyle başladı.

Ülke çapındaki şiddetli çatışmaları tetikleyen de bu kotalara karşı gösterilerdi. Protestolar, Yüksek Mahkeme’nin tartışmalı kota sistemini geçen ay geri getirmesiyle arttı. Ülkenin en üst düzey mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi Pazar günü, Yüksek Mahkeme’nin gösterileri tetikleyen tartışmalı kararını bozdu.

Hasina Vecid, öğrenci liderlerine koşulsuz diyalog teklif ederek “Hareketin ajitasyon yapan öğrencileriyle oturmak ve onları dinlemek istiyorum. Hiçbir çatışma istemiyorum” demiş ancak protestocu öğrenciler bu teklifi reddetmişti.

Aylardır süren ve 300 kişinin öldüğü protestolar sonucu, başkent Dakka’yı helikopterle terk ettiği ve Hindistan’a gittiği belirtiliyor.

Ülkeden yayın televizyon kanalları, hükümet sarayı Ganabhaban’ın içine giren göstericilerin görüntülerini geçiyor.

(HABER MERKEZİ)

İLGİLİ HABER

Bangladeş’te hükümeti protesto eylemlerinde 300 kişi öldürüldü

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak