Alevi Haber Ajansi

‘Tek adam faşizmine Hayır, diyeceğiz’

PİRHA- CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 16 Nisan’da yapılacak referanduma, “Toplumun hiçbir kesimini kapsamayan bu dayatmacı anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyeceğiz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma ilişkin neden ‘Hayır’ diyeceklerini PİRHA’ya anlattı.

Sarıbal, “Şuanda anayasa değişikliği yapmaması gereken bir meclisten bir anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor. Bu meclisin anayasa ve anayasa değişikliği yapma hakkı yoktur. Çünkü bu anayasa AKP’nin saraydan aldığı emir ile Devlet Bahçeli’nin MHP’yi yok sayarak yaptığı bir anayasa değişikliğidir” dedi.

“TEK ADAM FAŞİZMİNE ‘HAYIR’ DİYECEĞİZ”

Anayasa değişikliklerinin birer toplumsal sözleşme olduğunu söyleyen Sarıbal, eğer bir anayasa değişikliği yapılacaksa bunu o toplumdaki akademisyenlerle, bilim insanlarıyla ve  sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılması gerektiğini kaydetti.

Toplumun hiçbir kesiminin yer almadığı bu dayatmacı anayasaya ‘Hayır’ dediklerini ifade eden Sarıbal gerekçelerini şöyle sıraladı:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan bu ülkede yaşanan yolsuzlukların, hırsızlıkların, terörün, failli bizler tarafından bilinen bütün olayların hesabını veremediği ve bu ülkeyi savaş suçlusu olmaktan çıkaramadığı için Hayır diyoruz.

Biz demokrasiden, özgürlükten, hukuk devletinden yanayız. Bu ülkede yaşam güvencesi, mülkiyet güvencesi ve temel insan hakları olmadığından yaşam güvencesi ile adalet istiyoruz. Bunların temeli hukuk devletidir. Hukuk devletinin de temeli yasama, yürütme ve yargıdır. Kuvvetler ayrılığı olmadığı için bu tek adam faşizmine, tek adam baskısına itiraz ettiğimiz için Hayır diyoruz.

15 Temmuz’da Fethullah Gülen terör örgütünün F16’larla, bombalarla, fiziki olarak yıkamadığı meclisi, aslında 16 Nisan’daki referandumda Evet çıkararak sivil bir darbe ile yıkmaya çalışacaklardır. Çünkü meclisin içi boşaltılacak ve işlevsiz kılınacaktır. Halkın ve milletin güvencesi olan parlamentonun işlevsiz kalmasına Hayır diyeceğiz.”

“BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ”

Sarıbal, bu suça ortak olmayacaklarını söyleyerek, yasama, yürütme ve yargının olduğu parlamenter bir sistemden yana olduklarını kaydetti.

“Parlamenter sistemin de elbet eksiklikleri, hataları var ancak bunu konuşup, tartışarak düzeltmeye çalışmalıyız. Ancak bunları tümüyle yok edip tek adam iktidarlığını var edip hayatı bizlere dar etmeye çalışıyorlar. Bu zihniyeti reddettiğmiz için Hayır diyoruz” diyen Sarıbal, faşist, gerici, diktatöryel bir yönetim dayatan bu sisteme karşı ‘Hayır’ı haykırmak gerektiğini vurguladı.

İsmet Sefer/BURSA

HABERİN VİDEOSU

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak