Alevi Haber Ajansi

KKK’nin ‘Devlet sırrı’ iddiasıyla vermediği Maraş dosyası için AYM’ye gidilecek

PİRHA- Avukat Seyit Sönmez Maraş Katliamı dosyalarına erişmek için avukat, mağdur avukatı sıfatlarının ardından, son olarak sanık avukatı olarak başvuruda bulunmuştu. Sönmez’in talebi bu kez de dosyanın ‘devlet sırrı’ olduğu belirtilerek reddedildi. Mahkeme kararlarına rağmen dosyanın verilmemesinin hukuka aykırılığına vurgu yapan Sönmez, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağını kaydetti. 

Maraş’ta 19-26 Aralık 1978’de Alevi oldukları için 111 kişinin katledilmesinin üzerinden 41 yıl geçti. Hukuki süreçlerde kayda değer bir ilerleme yaşanmadığı gibi dosyayı incelemek isteyen müdahil avukatlara da birçok konuda zorluklar çıkarılıyor.

Maraş Katliamı’nın 30 yıl önce yargılaması bitmiş dava dosyasının incelemesini yapan Avukat Seyit Sönmez, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki (KKK) dava dosyasının ‘Devlet sırrı’ olduğu gerekçe gösterilerek kendilerine verilmediğini belirtti.

Kararın her yönüyle hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Sönmez, söz konusu dava dosyalarının verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapacağını bildirdi.

“MAHKEME KARARINA UYULMUYOR, BU AÇIKÇA SUÇ TEŞKİL EDER”

Avukat Sönmez, hukuki sürece ilişkin PİRHA‘ya şöyle konuştu:

“Bu dosyanın verilmemesi hukuken suç teşkil ediyor. Daha öncede verilmedi ve biz mahkemeye başvurduk. Mahkeme dava dosyasının avukatlara verilmesi ile ilgili karar verdi. ‘Devlet sırrı’ gerekçesiyle verilmemesi mahkeme kararını tanımamaktır. Dosyayı vermeyen kurumla (Kara Kuvvetleri Komutanlığı) ilgili suç duyurusunda bulunduk ancak soruşturma izni verilmedi.

“HUKUK YOK SAYILIYOR AMA BİZ YİNE DE PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Bundan sonra izleyeceğimiz hukuki süreç Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak olacak. Oradan da lehimize bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Ama ülkemizde hukuk tamamen askıya alınmış durumda. Mahkeme kararları tanınmıyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen dava dosyası verilmiyor. AYM’den ya da AİHM’den gelecek karar sonucunda da verilmeyebilir. Hukuk yok sayılıyor. Ama biz yine de peşini bırakmayacağız. Hukuki yollara sonuna kadar başvuracağız. Siyasi bir irade olmadığı sürece içinde bulunduğumuz hukuki süreçten bir sonuç alacağımızı düşünmüyorum.”

Melis CİDDİOĞLU/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak